VIDEO: Nadreality show

VIDEO: Nadreality show

Završio je i posljednji čin trodnevnih zbivanja oko Jadranskog derbija. “Vojska” navijača Rijeke se bijelom lađom vratila u najdraži grad dočekana pljeskom i pjesmom sugrađana. Svi navijači Rijeke bili su uzorni pokazatelj kako se voli svoj kraj i svoj klub kada si daleko od kuće, što se ne može reći za ono što se događalo u Splitu.

Na stadionu Poljud i oko njega očito vrijede neke druge norme ponašanja i djelovanja, one koje u civiliziranom djelu svijeta ali i “Lijepe naše” nisu baš razumljive. Pored relativno dobre sigurnosne organizacije utakmice kada su u pitanju gostujući navijači, ono čemu smo svjedočili na Poljudu spada u temu – nadrealno. Iako svaka navijačka skupina ima pravo na svoje iskazivanje nezadovoljstva određenim stvarima i događajima, apsolutno ostaje nejasno kako je moguće da navijači momčadi koja vodi protiv ljutog rivala i vodeće momčadi lige namjerno izazove prekid utakmice bacanjem nekoliko desetaka baklji na travnjak. Ako to pripišemo nekom “dišpetu” koji samo oni razumiju, i dalje je nejasno kako takva količina baklji uopće može ući na tribinu, a još gora je konstatacija da su se iste palile bez ikakvih skrivanja i pred očima redara i policije. Svi dobro znamo kakav pregled i pretres trpimo na domaćim utakmicama, a posebice na južnoj tribini stadiona Poljud, tako da vođeni tim iskustvima neke stvari ostaju nerazjašnjene. Ovaj portal podržava kontroliranu uporabu pirotehnike na utakmicama ali ako postoje zakoni koji se provode na drugim stadionima i ako na tim stadionima vladaju rigorozne kontrole, postavlja se pitanje zašto stadion Poljud odnosno domaći navijači imaju pravo na povlastice bez ikakvih posljedica.

Kada smo već kod povlastica, gostujući navijači na stadionu Poljud, ne da ih nemaju već se istima oduzima novac na ulazu na tribinu. Da, kovanice od 5, 2 i jedne kune su oduzimane svim navijačima Rijeke i to pregledom novčanika te su ubacivane u kutiju koja je zatim “dobila noge”. Opet se postavlja pitanje, koja to policija na svijetu ima pravo otvaranja novčanika i uzimanja novaca iz istog. Eto na Poljudu policija ima to pravo. Alternativa vam je policijska stanica Solin i noćenje uz prekršajni nalog, pa se vi žalite.

Ni tu nije kraj potpuno suludim situacijama koje se odvijaju na stadionu, pa smo tako bili svjedoci da se navijač sa domaće tribine može popesti na 3 metara visoku ogradu, spustiti se na tartan stazu pored redara, od vatrogasaca otuđiti hvataljku za baklje te uletjeti na travnjak i naganjati suca utakmice i igrače Rijeke, bez da itko od odgovornih reagira. Redarska služba nije krenula za navijačem, a tek kada je situacija prijetila eksalaciji, jedan “redar” odvodi navijača natrag na atletsku stazu gdje ga pušta da nastavi sa performansom. Utakmica se prekinula, a policija je stigla po tog performera sa dvije minute zakašnjenja. Redarska služba nije reagirala, a razloge smo saznali nešto kasnije, iako smo ih pretpostavljali.

Naime, kako smo u razgovoru sa jednim od rukovodećih organa redarske službe saznali, ta ista redarska služba na tom stadionu kada igra Hajduk, sastoji se u velikom dijelu od navijača te iste momčadi ili čak pripadnika domaće navijačke skupine, pa stoga ta reakcija, ili da bolje kažemo “nereakcija” ne čudi. Postavlja se pitanje gdje je bila policija svo to vrijeme i tko bi bio odgovoran da je jedan od igrača Rijeke ili sudaca bio fizički napadnut.

Ako u ovom tekstu zanemarimo (iako ju je teško zanemariti) činjenicu da se većina gledatelja tijekom 90 minuta učestalo “zabavlja” povicima i pozivima na ubijanje Srba, riječkih Srba, dolazimo do situacije koju također valja prokomentirati. Kako objasniti i opravdati napad na Predsjednika HNK Rijeke, Damira Miškovića u samoj svečanoj loži od strane navijača domaćina i samih uzvanika. Gađanje bocama te gnjusne verbalne uvrede koje je riječka delegacija doživjela, mogu se još vidjeti samo u zaostalim dijelovima svijeta, takozvanim “trećim zemljama” ali i u srcu Dalmacije. Ništa novo, ali nažalost prelazi granice dobrog ukusa čak i za poslovično “vruće” Dalmatince.

Možemo tu nadodati i situaciju s kraja utakmice kada su igrači Rijeke svojim navijačima krenuli baciti dresove. Neki od dresova su završili na ogradi do koje su brže bolje dotrčali upravo ti “redari” koji su “ukrali” poklone za navijače Rijeke. Nakon te situacije koja se dogodila pred očima sve silne policije, samo jedan od pripadnika iste reagira te naređuje “redarima” vraćanje dresova navijačima kojima su bili namjenjeni. Žalosno ali istinito. Žalosno ali istinito jest to da na tom stadionu gdje stoluje nekad veliki klub, glavni sakupljač lopti u 85. minuti mora trčati cijeli krug oko igrališta kako bi sakrio sve preostale lopte koje su pripremljene za brzo nastavljanje igre. O bože na nebesima, zar taj “najveći i najbolji klub u Hrvatskoj” kako ga je spiker na početku utakmice najavio, mora koristiti takve kukavičke trikove da pobjedi “nebitan klubić na sjevernog Jadrana”. Toliko nisko se ljudi mogu srozati da navijače Rijeke provociraju povicima “Dinamo, Dinamo”. Mogu se srozati samo oni koji karaktera nemaju, takozvane “sette bandiere” ilitiga “kako vitar puše”.

Kao zaključak možemo konstatirati da će Hajduk opet bit teško kažnjen za ispade svojih navijača, vjerojatno pražnjenjem tribine ili cijelog stadiona na više utakmica. Na tu odluku disciplinskog suca, dalmatinski puk će bjesno reagirati i opet prozvati HNS, Zdravka Mamića, Damira Miškovića ili možda NK Osijek. Svi će biti krivi što stadion Poljud živi u nekom svom nadrealnom svijetu, onom kojega je veći dio ove zemlje i civilizirane europe odavno zaboravio.

Zapitajmo se što rade organi koji su zaduženi za suzbijanje takvih propusta i zašto se zakoni, kakvi god oni bili, na tom stadionu ne provode ili se provode u slobodnoj interpretaciji. Dalmacija i Split očito žive u nekom svom svijetu, nadrealnom svijetu gdje su takve stvari normalne i često se opravdavaju “dišpetom”. Nema to veze sa “dišpetom”.

foto: NOVI LIST

Komentari

komentari


Related Articles

Lima i Vešović stigli na jednogodišnje posudbe

Ruben Lima i Marko Vešović novi su stanovnici riječke svlačionice. Portugalac Rúben Alexandre Rocha Lima dolazi na jednogodišnju posudbu s pravom

Nije sve u sreći

Prošlo je nekoliko sati od sinoćnje utakmice, noć se prespavala lošim snom, a glave su (nešto) hladnije. Tuga za tri boda

Samardžić novo pojačanje Rijeke

Miral Samardžić, 27-godišnji Slovenac novi je igrač HNK Rijeke. Donedavni kapetan moldavskog Sheriffa iz Tiraspola, potpisao je s riječkim klubom dvogodišnji