Vraćamo se rado Zagrebe tebi

Vraćamo se rado Zagrebe tebi

U kolu što je za nama ugostili smo NK Zagreb koji se može pohvaliti sa nekim potpuno nevjerojatnim podatcima.

NK Zagreb je u drugoj ligi bivše države iza svoga kluba imao brojnu „armiju“ navijača koji su ostvarili i rekord po posjećenosti na bilo kojoj službenoj nogometnoj utakmici na prostorima Hrvatske. Čak 64.138 gledatelja napunilo je 19. srpnja 1973. godine stadion u Maksimiru, bodreći Zagreb u dvoboju s Osijekom za ulazak u tadašnju Prvu ligu.
Također NK Zagreb je jedini osvojio prvenstvo Hrvatske uz Dinamo i Hajduk.

Ne zadugo…

Od stare slave se ne živi, a NK Zagrebu je građevinski poduzetnik Dražen Medić oteo purgerski štih što ga je godinama sa ponosom nosio, mijenjajući Zagrebovu tradicionalnu bijelu boju i višedesetljetni grb, za Veležovu crvenu, jer mu je otac nekad bio važan čovjek u upravi mostarskoga kluba. Navijači su mu okrenuli leđa i stadion iz ulice pjesnika zjapi prazan. Je li vam to poznato odnekud?

(Ne)vješto Medić glumi trenera pod okriljem svojih pomoćnika koji moraju biti tiho. Sve Medićeve medijske akrobacije uveseljavale su poklonike crnog humora, a nažalost tako će biti izgleda još zadugo.

Kek ga je u nedjelju uvečer stavio na svoje mjesto. Rijeka je kombinatornom, brzom i dopadljivom igrom razbila Zagreb. Kao i svaki puta ove natjecateljske godine. I zato uvijek ćemo se rado vraćati Zagrebe tebi.

Leovca je u ovoj utakmici posebno služio dobro znani strahovito brzi startni korak. Poput osice je napadao igrača kojeg čuva te nakon isčačkane lopte kretao u brzi protunapad sa jasnom vizijom prostora. Kada je ispred njega je nitko drugi doli Anas Sharbini i to onaj koji se odluči doći na utakmicu onda se događa situacija, spašavaj se tko može. Poveznica Sharbini – Leovac bila je nevjerojatno ubojita.Priključivao im se Alex te su stvarali nerješivu enigmu za Zagrebove defanzivce i sijali paniku. Alex je umjesto svile odlučio odjenuti željezni oklop i lijepo mu je pristajao. Čuvare je otresao sa svojih leđa kao prehlađeni primitivac sline iz nosa. Znate kako oni to već elegantno rade, onako bez upotrebe maramice.

Radošević je prikazao nevjerojatno htijenje u sudjelovanju svih akcija, podvikivao na igrače svoje ekipe u želji za akcijom, vršio konstantnu agresiju na protivničke igrače. Želja i silina strasti tog junoše u duelima ostavila me je bez daha. Napose presjekao je loptu glavom i poslužio Balaja za drugi riječki gol. Lomeći Zagrebov vezni red podsjećao je na Moisesa u najboljim danima. Vrati nam se Proroče!

Matej Mitrović odigrao je partiju manirom starog rutinera. Hladnokrvno kao što je nekada u spaghetti westernima Clint Eastwood vadio kolt iz futrole, iznosio je loptu sa vlastite polovice. Da je njegov forte skok (tu skoro da nema izgubljenih duela) pokazao je zakucavajući kornersku loptu u mrežu. Svaka sličnost s prošlogodišnjim finalom kupa je namjerna i nimalo slučajna. Ponovilo se!

Za potez utakmice pobrinuo se Marin Tomasov. Ljubitelje mliječnih proizvoda podsjetio je kako naoštreni nož prolazi kroz maslac na sobnoj temperaturi istovjetno režući Zagrebov obrambeni red u nezaustavljivom solo prodoru. Očito mu je inače prilično široka riječka klupa vrlo neudobna i tijesna. Nećemo imati ništa protiv ako njegova ljutnja statusom pričuve poluči isti efekt pri uzvratu u polufinalnom ogledu s najkatoličkijim klubom. Pobjesni još koji put Marine!

Ovog proljeća vatromet iznad Kantride bio je nešto rjeđi nego jesenas i zato ga je bilo tako lijepo gledati dok je obasjavao noćno nebo i sijevao, a ne svijetlio predskazujući nam budućnost u lijepim i nikako ne teškim bojama.

Komentari

komentari


Related Articles

Rijeka čeka pobjednika Sliema Wanderers – Ferencvaros

Danas je održan ždrijeb pretkola kvalifikacija za Europsku ligu u kojem je Rijeka saznala svoja dva potencijalna protivnika u 2.

Finale Kupa: čin drugi

Nošeni sjajnom podrškom na Maksimiru, bijeli su u prvoj utakmici odličnom igrom stekli minimalnu prednost pred današnji uzvrat na rasprodanoj

Mozak pametniji od srca

Dolazi još jedan prijelazni rok i novi “šleper” igrača će napustiti Rijeku odnosno doći pod stijene Kantride. Sav taj “šušur”