Prva “zvijezda” Majstora s Kvarnera

Prva “zvijezda” Majstora s Kvarnera

Te daleke 1948. god., u nedjelju 20. ožujka, svoju prvu utakmicu za Kvarner odigrao je jedan od najvećih igrača našeg kluba svih vremena – Stojan Osojnak. Igralo se 11. kolo prvenstva NR Hrvatske (III. liga), a gost na Omladinskom igralištu bio je “Braća Bakić” iz Bjelovara. Pred 2500 gledatelja u svojoj prvoj utakmici postigao je dva pogotka u pobjedi 4-1.

Stojan Osojnak rođen je 11. lipnja 1923. god. u Pobrima iznad Opatije. Sa šesnaest  godina nastupao je za Trgovačku školu koju je pohađao u Rijeci. Nakon toga nastupao je u momčadi Matulja, te riječkom “ENEU”. Za vrijeme Drugog svjetskog rata dvije je godine proveo u koncentracionom logoru u Njemačkoj. Nakon oslobođenja igrao je za ekipu jugoslavenskih zarobljenika i zadržao se na turneji po Njemačkoj pet mjeseci. Nakon toga vraća se u rodni kraj gdje će u kratkom razdoblju nastupati za Pazin, 26. diviziju i Pulu. Zbog bolesti vraća se u Opatiju i ne bavi se sportom skoro dvije godine. U Opatiji je ponovno počeo igrati nogomet tek 1948. god. Osojnak je zapeo za oko Tichu i Glaseru na gradskom prvenstvu, a definitivnu potvrdu o njegovim kvalitetama dobili su na utakmici reprezentacija Vojvodine i Rijeke odigranoj 27. veljače 1948. god. Već mjesec dana kasnije Osojnak postaje nezamjenjivi prvotimac Kvarnera. Do završetka prvenstva propustio je samo jednu utakmicu pa je na kraju u sedam nastupa upisao čak šest pogodaka što mu je bilo dovoljno da postane prvi strijelac Kvarnera u prvenstvu. O svom prelasku u Kvarner Osojnak je rekao:

U početku nisam želio ići, bio sam zavolio Opatiju i nerado sam se rastao s njima. Trebalo je i ići u novu sredinu koju nisam poznavao. Kvarner me lijepo primio i među novim drugovima vrlo dobro sam se snašao. Sada sam potpuno zadovoljan.

Osojnak i Veselica

Sljedeće sezone će eksplodirati u II. ligi i upisati se u povijesne knjige kao prvi igrač Kvarnera koji je u jednoj sezoni postigao deset ili više golova, postigao ih je 15. Do tada, u prve tri sezone Mario Laurencich je u svim natjecanjima postigao samo devet pogodaka. Uz to Osojnak je i prvi igrač koji je u jednoj službenoj utakmici postigao pet pogodaka (u Kumanovu protiv 11. oktobra, 1-6), a u ovih sezonu i pol čak je šest puta tresao mrežu više od jedanput po utakmici. Ove odlične igre osigurat će mu i poziv za A reprezentaciju, za koju nažalost neće nastupiti. Osojnak će i u narednim sezonama biti jedan od najboljih igrača Kvarnera te će 1953. god. prijeći u Dinamo iz Zagreba kojem će svojim pogotkom u posljednjoj minuti zadnjeg kola protiv Crvene Zvezde osigurati naslov prvaka u sezoni 1953./54. Dvije godine kasnije vraća se na Kvarner gdje će i završiti svoju igračku karijeru.

Stojan Osojnak

Komentari

komentari


Tags assigned to this article:
DebiKvarnerStojan Osojnak

Related Articles

Unatoč posrtaju karte su i dalje u rukama bijelih

Stvarno nije lako biti navijač Rijeke. Kroz povijest popili smo mnogo gorkih pilula. Veselje je stizalo na kapaljku u nepravilnim

Obersnel u Barceloni, Messi na Kantridi?

Teško je od ničega stvoriti nešto. Prethodnik današnjeg sportskog direktora Nikica Dido Milenković najbolje je upoznat sa takvim principom rada.

Junak na junaka

Današnji vremeplov vraća nas u rane dane Hrvatske lige. Dolazimo do 9. kola 1. HNL sezone 1996./1997. i utakmice u