Zameteni

Zameteni

Ovaj vikend počinje (točnije, počeo je susretom splitskog, radničkog nogometnog kluba Anarh i ekipe iz Pule za koju nismo sigurni kako se sad zove) proljetni dio prve hrvatske nogometni l(j)ige. Centralna utakmica, tzv. derbi (iako naziv derbi, u originalnom smislu nosi samo susret dvije ekipe iz istog grada) trebao je biti okršaj 2. i 3. momčadi na tablici, naše Rijeke i kluba iz najpravednijeg grada na svitu, Hajduka. Kažemo „trebao je biti“ pošto je taj susret odgođen. Pokušati ćemo sagledati situaciju iz nekoliko uglova.

1.) Jednostavnim korištenjem alata „search“ na tražilici koju preferirate samo je trebalo upisati „weather forecast“ „rijeka“ „lika“ „weekend“.  U manje u sekunde bi vam se pojavilo nebrojeno puno opcija, stranica koje se bave meteorlogijom. U slučaju da ne baratate engleskim jezikom riječi „weather forecast“ i „weekend“ zamijenite sa „vremenska prognoza“ i „vikend“. Broj ponuđenih opcija je neznatno manji, ali i dalje dovoljan da nađete informaciju koju tražite.  Daljnjim otvaranjem tih stranica pred vama se otvara čaroban svijet meteorloške prognoze. One day (jedan dan), Three days (tri dana), Long term (duži vremenski period). Pogledate prognozu za gradove koji vas zanimaju. Dugopolje, Maslenica, Udbina, Gospić, Bosiljevo, Kikovica, Rijeka bi bile dobre opcije. U trenutku kada shvatite da na većini ovih mjesta u periodu kada se trebate zaputiti na put prema centru jadranskog nogometa pada snijeg (to vam je onaj znakić kao pahulja), a vjetar je sjeverno-istočni (strelica ide od gore desno prema dolje lijevo) jačine oko 80km/h (to je, valjda razumijete,  jača bura) počnete mijenjat planove. Dobra opcija je otići na put dan ranije ili alternativnim transportom, npr. zrakoplovom. Zračna luka nalazi se tek malo zapadnije od Splita, a iz nje postoji nekolicina letova prema Rijeci, Puli ili Zagrebu. Najbolja opcija je Pula. Pošto se u obzir uzima da i na Krku puše jače a tu je i problem s zatvaranjem mosta. Problem cestovnog pravca između Rijeke i Zagreba je Gorski Kotar. Vrlo jednostavno i nadasve praktično ostaje nam Pula. Tek nešto više od sat vremena ugodne vožnje i već ste u Rijeci. Ukratko, nikakav opravdani razlog nije postojao da ekipa iz Splita nije doputovala u Rijeku ili dva dana ranije, u četvrtak (autobus, dok su ceste bile prohodne) ili dan prije utakmice, petak (avion). Čisto za usporedbu, ekipa iz Pule je taj dan (četvrtak) putovala za Split, a ekipa riječkog Primorja je avionom krenula za Dubrovnik. Da je bilo imalo volje moglo se je, samo je trebalo pratiti vremensku prognozu i prilagoditi se nastaloj situaciji u prometu.

2.) U redu, susret je odgođen, logično je da se igra u nedjelju, 24 sata kasnije. Tu dolazi do drugog problema. Odmah do stadiona na Kantridi nalazi se atletska dvorana u kojoj se održava atletsko PH za juniore. Puno djece i roditelja iz svih dijelova Hrvatske (zanimljivo, oni se mogu probit do Rijeke), pa i iz Dalmcije. To je ipak rizik koji policija ne može preuzeti i ona odbija taj prijedlog.

3.) Niz pogrešnih procjena, kako to već obično biva, dovodi u pravilu do loših odluka. Povjerenik Brezni, kao i uvijek, “ima takta” za odabrati, svima prihvatljiv termin. OK, znamo od kuda vjetar puše i da onaj koji mu drži leđa na stadionu ima navijača otprilike koliko i NK Mune (uz dužno poštovanje Grdim pasima), ali povjerenik bi ipak trebao znati da postoje neki klubovi koji imaju navijače i koji svoj klub prate i kod kuće i u gostima. Dva takva kluba su Rijeka i Hajduk. Koji potez povlači povjerenik? On utakmicu Rijeke i Hajduka prebacuje na 18.2., srijeda u 17.00 sati. Radni dan. Osim toga, utakmica sada pada na Pepelnicu, dan na koji, tradicionalno, pola Kvarnera pali mesopust (povjereniče, to vam je fašnik). Razumijemo da i Arena sport i navijač Manchester Uniteda, Ferrarija i Croatije ima nešto za reći, te da se taj dan igraju u utakmice Lige Prvaka, ali ipak bi promocija HRVATSKOG nogometa trebala biti na PRVOM mjestu, a ne susreti Basel-Porto ili Schalke- Real Madrid.

4.) Pomicanjem susreta Hajduka i Rijeke, susret između Istre 1961 i Rijeke koji se je trebao odigrati u ponedjeljak 16.2 u 18 sati, prebačen je za dan ranije, nedjelju 15.5. u 15.00 sati. Zna se da je taj dan kulminacija maškaranih događanja na Kvarneru, Riječki Karneval koji u grad Rijeku privlači 8000 maškara i oko 80000 posjetitelja, ovim potezom, naš povjerenik za natjecanje automatski je prepolovio broj navijača Rijeke na tribinama Drosine. Ako znamo da u Pulu, u prosjeku, odlazi  700, 800 navijača Rijeke iz Istre i sa Kvarnera, a da je karta 30kn, on je Istri, koja se bori sa financijama, iz džepa izbio oko 10 000kn (točnije oko 7500kn Istri, a oko 2500kn Republici Hrvatskoj). Da se poslužimo terminologijom njegovog šefa: „Vel daun!“ Tome možemo dodati i pad prometa u istarskim oštarijama koje navijači Rijeke tradicionalno pohode prije i poslije ovog susreta. Izravan udar na džep malog poduzetnika. Čisto informativno, u subotu 14.2. sa početkom u 17.00, svoj susret, a koji će jamačno izazvati ogromno zanimanje navijača na užem području  Kajzerice (veći dio ionako navija za Beijing Guoan) i u okolici Ciboninog tornja, igraju NK Zagreb i NK Lokomotiva. Logično bi bilo, iako je logika očito strana određenima, da se taj susret prebaci na nedjelju, a da se „Derbi della Učka“ odigra u subotu, 14.2. u 17.00.

Uzevši sve ovo u obzir, ali i smiješnu  kampanju određenih medija koji sada Rijeku pribijaju na križ  jer se ne igra u nedjelju (a ta utakmica se, u tom terminu,  ne može igrati iz sigurnosnih razloga), a koji naglašavaju, potpuno netočno, da je u Rijeci potop i da se na travnjaku ne može igrati, možemo doći do jednostavnog zaključka. Nekome se nije dalo igrati u subotu, a zbog toga, na kraju, najviše ispaštaju NAVIJAČI RIJEKE koji su, zbog ove odgode, došli u situaciju da im voljeni klub dva „derbija“ igra na dan povorke Riječkog Karnevala i na Pepelnicu, dva vrlo važna događaja u Rijeci i Riječkom prstenu.  Smiješno. I tužno. Voljeli bi da i iz HNK Rijeke reagiraju i urgiraju da se nešto promijeni. Da se pokuša pomaknuti barem dan susreta u Puli, ako već nije moguće pomaknut susret protiv Hajduka. Nadamo se da će u prvi plan biti stavljen interes NAVIJAČA , a ne nekih raznih „koloseuma“.

Komentari

komentari


Related Articles

Bijeli lako preko Filijale

Lokomotiva – Rijeka 1:3 (0:3) Zagreb – Stadion NK Zagreb. Utakmica četvrtfinala Kupa Hrvatske. Gledatelja: 320. Suci: Marko Matoc (Zaprešić),

Pljesak za remi

Susretom protiv Slavena, nogometaši Rijeke završili su ovogodišnje domaćinske nastupe u svome novom domu. Mršavi remi, čak deseti u polusezoni,

Nepogoda

Prošlih tjedan dana je naša ponosna Rječina nabujala do razine opasnosti od izlijevanja. Pokazala je svoju moć ojačana neprekidnom kišom