Let iznad kukavičjeg gnijezda

Let iznad kukavičjeg gnijezda

Nebeskim svodom prolijeću mnogobrojne vrste ptica. Jedna od njih je kukavica. Tom stvorenju neobično je drago snijeti svoje jaje u tuđe gnijezdo. Nakon što se izlegne, mala kukavica otima hranu domicilnim ptićima, a često ih i izgurava iz gnijezda. Takvo ponašanje kukavica rezultiralo je izrazom “podmetnuti kukavičje jaje“. U ljudskom svijetu spomenuta fraza označuje prijetvornu nakanu prikrivanja svoje prave namjere sa željom da se nekog nasamari i prevari.

U nogometnom svijetu između ostalih bivstvuju mnogobrojne mutikaše, prevaranti, smutljivci, protuhe, nikogovići, bitange, ma zapravo cijela plejada ološa kojima nije do sportskog i džentlmenskog nadmetanja. Oni promatraju tu igru isključivo kao sredstvo kojim će zadovoljiti svoj lakomost i pohlepu te neutaživu glad za novcem do kojeg prije svega ne žele doći na pošten način, već isključivo biraju kriminalne radnje, dakle “podmeću kukavičja jaja“.

Na tom tragu su proučavatelji ptica u puku znani kao ornitolozi iz maksimirske uklete šume, također u puku znani i kao suvlasnici GNK-a Kukavica odlučili napraviti NK Kukavičje jaje čija će jedna od svrha postojanja biti otimanje bodova drugim klubovima, a sve u korist svog skrbnika i staratelja. No, to je samo vrh ledene sante. Međusobni susreti, transferi, posudbe te još sijaset notornih bludnih radnji odvijaju se u tom incestuoznom gnijezdu.

Za sve navedeno naš narod bi kratko uzviknuo :“Za poludjet!“

Stvarno je za poludjet, jer u američkom žargonu izraz “kukavičje gnijezdo“ (Cuckoo’s nest) označava – ludnicu.

Sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća češki redatelj s američkom adresom Miloš Forman prema književnom predlošku Kena Keseyja snimio je sada već kultni, oskarovski (najbolji film, glavni glumac, glavna glumica, redatelj, scenarij) film “Let iznad kukavičjeg gnijezda“.

Uglavnom, osuđenik McMurphy kojeg je maestralno utjelovio Jack Nicholson iz zatvora je premješten u psihijatrijsku bolnicu zbog neuračunljivog ponašanja. Tamo nailazi na pacijente koje “liječe“ grozomornim količinama medikamenata. Sve u želji da im oduzmu i ono malo individualnosti što je preostalo u njima. McMurphy se pokušava pobuniti zbog surovih, nehumanih metoda. Nažalost, zbog takvog stava ga muče elektro-šokovima, a naposljetku nad njim je izvršena lobotomija. Ipak, gorostasni Indijanac zvan Poglavica Bromden s kojim se McMurphy sprijateljio i usadio mu slobodarske ideje uspijeva zauvijek pobjeći iz “ludare“, uspijeva pobijediti i nadvladati zli i naopaki sustav.

Zapravo, Poglavica Bromden ostvario je let iznad kukavičjeg gnijezda.

Predmetno remek-djelo zapravo u prenesenom značenju simbolizira bolesno društvo, ali nije film o ludilu, već o duhu slobode zatvorenom između umobolničkih rešetaka koji u konačnici pobjeđuje.

U subotnjem prvenstvenom ogledu Rijeka će ugostiti NK Kukavičje jaje kao vodeća na ljestvici s plus šest bodova prednosti nad prvim pratiteljem. Trebalo je biti osam bodova viška (i još mnogo više s obzirom na prethodna podmetanja), ali ukazao se El Arabi Hillel Soudani na daskama, pardon travnjaku koji život znači te u kolaboraciji s glavnim arbitrom susreta izrežirao epileptični napadaj unutar šesnaesterca. Nakon uspješno (nažalost) izvedenog penala od strane suigrača veselio se poput nogometaša splitskog Hajduka kada protiv Rijeke uspiju izvući minimalni poraz. Naravno da je potpuno negirao lažiranje, pa je još i nakon tog sramotnog čina prgavo, licemjerno i krajnje nečasno poručio sljedeće: “Učinite svoje neprijatelje ljubomornima, roditelje ponosnima, a sebe sretnima”. Zanimljivo je posebno ovo s roditeljima. Naime, El Arabi je Alžirac, ali je pripadnik jednog drevnog pustinjskog naroda. Beduina. Ti gordi tipovi su kroz brojna stoljeća prkosili pustinjskim olujama, brojnim nedaćama i opstali u nemogućim uvjetima za život. Shodno tome izgradili su etički kodeks u kojem su temeljne vrijednosti gostoprimstvo, čast i hrabrost. Također, vjeruju da je krivokletstvo ravno samoubojstvu, jer ako se ustanovi da je netko krivokletnik, taj gubi čast, a čast je sve što beduin ima. Inače, krivokletstvom se smatra namjerno govorenje neistine. Mislite li dakle vi, sine pustinje, El Arabi da ste stvarno svoje roditelje učinili ponosnima? Spavate li mirno Hillele Soudani? Nemojte zaboraviti da je čista savjest najmekši jastuk. Ipak, izgleda da i u beduinskim obiteljima postoji crna ovca to jest crna deva.

Ovakav potez je živa slika i prilika cjelokupnog nemoralnog ozračja što vlada u GNK-u Kukavica.

Sve u svemu, Rijeka je spremna razbiti “kukavičje jaje“, a na kraju proljetne sezone ostvariti “let iznad kukavičjeg gnijezda“, pobijediti i nadvladati zli i naopaki godinama građeni sustav.

Usprkos svim pokušajima mnogobrojnih mutikaša, prevaranata, smutljivaca, protuha, nikogovića, bitanga, ma zapravo cijele plejade ološa, Rijeka će osvojiti prvenstvo i podignuti Bujol.

Komentari

komentari


Related Articles

Prva pobjeda Rijeke na otvaranju Rujevice

Rijeka – Lokomotiva 3:1 (2:1) Rijeka – Stadion Rujevica. Utakmica 4. kola MAXtv Prve lige. Gledatelja: 5.454. Suci: Duje Strukan,

Rijeka s igračem manje do troboda na otvaranju sezone

Rijeka – Slaven Belupo 2:0 (1:0) Rijeka – Stadion Rujevica. Utakmica 1. kola HT Prve lige. Gledatelja: 5.004. Suci: Duje

Poštuj svoj klub i navijače

Sport odgaja ljude. Sportski klub školuje i odgaja djecu. Naša Rijeka je u posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući prije svega gospodinu