Rent – a – player

Rent – a – player

Vjerovali vi ili ne čak 23 igrača Rijeke prošlu je sezonu provelo na posudbi. Rasuli su se kao rakova djeca od Dalmacije, Solina i Zadra, preko Kvarnera, Kostrene i Krka, sve do susjednih nam zemalja, Slovenije (Domžale) i Italije (Siena i Spezia).

U 1. HNL ih je bilo troje. Cesarec je drugi dio sezone proveo u Osijeku dok su Neretljak i Tadić sezonu odradili za Zadar. U 2. HNL ih je bio čitav “čopor”. Svi su jedan dio sezone odradili u Pomorcu, dok je Mance dres Pomorca na zimu zamijenio onim Solina. To su redom bili Sluga, Collins, Toni Datković, Živulić, Polić i Mršić koji su odradili cijelu sezonu, te Bagadur, Kokorović, Okechukwu, Solomon i Dangubić koji su došli za polusezoni. U 3. HNL zapad su bili Jović i Matovina. Obojica u Krku.

Prvu Slovensku ligu je, kao član Domžala, igrao Drago Gabrić.

U Italiji, u bratskoj Speziji su bili Klapan i Fumić kao članovi njihove mlade ekipe (Primavera) i Čulina. Na zimu im se priključio i Niko Datković. Sezonu je u Sieni proveo Mato Miloš.

Razlozi njihovih posudbi su bili svakojaki, od kaljenja mladih potencijala do rješavanja viška koji nije bio u Kekovim planovima. Od dvadeset trojice nabrojanih četvorica su pozvana na predsezonsko okupljanje Rijeke u Gardensu. Sluga, Bagadur, Okechukwu i Tadić. Potonja trojica su otišla i na pripreme dok Sluga liječi ozljedu koju je zadobio nakon sezone u revijalnoj utakmici.

Sedmorici je istekao ugovor te oni od 1.7. više nisu igrači Rijeke (osim ako im kojim čudom ne bude ponuđen novi ugovor, ali ta šansa je izrazito mala). To su Neretljak, Cesarec, Gabrić, Toni Datković, Živulić, Polić i Matovina. Rijeci su pogotovo bitni završeci prva tri ugovora. Njihovim istekom blagajni Rijeke oslobodilo se je oko 350 000€ koliko je išlo na godišnje plaće tih igrača. Kad se pribroje i preostala četvorica dolazimo do spoznaje da je to preko 400 000€, tj. oko 3 000 000kn. Za usporedbu, Rijeka je u „Projekt Pomorac“ uložila upravo tu svotu novca. Ali u DVIJE godine.

Igrače je najlakše „secirati“ prema rangu natjecanja i klubovima. Pa da krenemo.

1. HNL

Prva dva na redu su oni najstariji. I najskuplji. Danijel Cesarec i Mato Neretljak. Obojica su odigrali odlične sezone (u “Cesovom” slučaju polusezona) u svojim ekipama i bili među najzaslužnijim što su i Osijek i Zadar očuvali prvoligaški status. Ipak, istekom njihovim posudbi, a to znači i ugovora s Rijekom, gospođi Milici iz računovodstva je laknulo. Dobrih 20 000€/mj više ne ide na račune igrača koji nisu u Rijeci. Hvala im za sve. Prva sezona im je obojici bila odlična i dali su doprinos u izgradnji velike Rijeke, ali vrijeme je za rastanak. Dojma sam da je Srećko naučio lekciju na njima. Pogotovo Neretljaku.  Treći u ovoj grupi je Josip Tadić. Igrama (i golovima) u Zadru se je izborio za povratak na Kantridu. Pitanje je hoće li se ponoviti priča s Pilčićem od prošle sezone ili će Tadić ostati pod stijenama.

Štorija o „pomorcima“ ide na kraju teksta, ipak je to onaj najzanimljiviji dio, te preskačem na „bodule“. Dva izdanka ŠN Rijeke. Obojica bez nade za povratak pod stijene. Matovinu čekaju papiri, a Jović će, opet, na razne probe kao i prošle sezone.

1. SNL

U Domžalama smo imali Dragu Gabrića. Krenuo je solidno u sezonu (kao, u ostalom, i u Rijeci), a onda se pogubio. Od zimske stanke nije bio niti u primislima svojeg trenera. Srećom, i njemu ističe ugovor. Adio Drago. Tonći je odigrao na sentiment i „kupio“ ti priliku, Miško je riskirao. Na kraju si ti na najvećem gubitku.

Serie B

Talijanska kolonija je bila poveća. Mate Miloš je odbio posudbu u Pomorac i skrasio se u Sieni. Cijelu jesen je bio na rubu sastava, ulazio je klupe, čak pokoju i startao. Trener ga je koristio kao univerzalca za sve obrambene pozicije. Nakon zimske stanke izgubio se je sa radara. U Speziji su Fumić i Klapan igrali za mlade. Nisu se nešto pokazali. A riječ je o nekadašnjem prvom strijelcu juniora (Fumić) i najboljem igraču s Kvarnerske Rivijere 2012. (Klapan). A vrijeme polako teče.  Za prvu ekipu Spezie su igrala dva riječka potencijala. Obojica su imali poteškoća sa zdravljem i to se je odrazilo i na njihovu minutažu. Čulina se veći dio sezone borio s ozljedama te je sakupio samo devet nastupa. Na zimu mu se pridružio i Niko Datković. U oštroj konkurenciji (dva iskusna stopera, u/21 reprezentativci Italije i Islanda) se izborio za mjesto u ekipi, a onda su ga snašli stari problemi. Njemu se samo može poželjeti dobro zdravlje. Sve ostalo će doći samo.

Iz ove skupine se lako da zaključiti da praktično niti jedan od ovih igrača nema presvijetlu budućnost u Rijeci. Za većinu se jedva čekalo da im isteke ugovor, neki su bili ozlijeđeni većinu sezone, a neki jednostavno nemaju kvalitetu. Tadić ima neku nadu kao četvrti napadač, ali dojma sam da on neće dočekati jesen u Rijeci, dok je Datković najveći upitnik. Ako sve bude ok sa zdravljem mogli bi ga vidjeti na Kantridi jednom.

Igrač Klub (posudba) Nastupi – prvih 11 Nastupi – zamjena Minute Golovi
Antonini Čulina Spezia 7 2 540
Niko Datković Spezia 4 2 422 1
Mato Miloš Siena 6 5 625
Florian Fumić Spezia (primavera) 7 5 577
Mihovil Jerolim Klapan Spezia (primavera) 16 1 1199 2
Drago Gabrić Domžale 10 4 817 1
Josip Tadić Zadar 22 2 2029 7
Mato Neretljak Zadar 24 0 2087
Danijel Cesarec Osijek 10 2 817 4
Armando Mance Solin 13 5 1012 3
Toni Jović Krk 12
Alen Matovina Krk 2

Pomorac

Riješivši „ostale“ ostaju „pomorci“. Suprotno uvriježenom stavu da je „projekt Pomorac“ promašaj moj stav je da je on poslužio svrsi. Rijeka je dobila prijelazno rješenje do Rijeke 2, a igrači koji bi ionako bili na plaći kluba su dobili priliku igrati pokazati da li za njih ima mjesta u Rijeci. Ukupni trošak ovog projekta je bio oko 3 000 000kn (cca. 400 000€). I to podijeljeno na dvije sezone. Za usporedbu, samo ovogodišnje plaće Neretljaka, Gabrića i Cesarca dođu skoro toliko. Od njih troje nismo dobili ništa ove sezone, a od “mulaca” u Pomorcu možda nešto i dobijemo. Da samo jedan igrač od svih koji su prošli kroz Pomorac uspije u karijeri i ostavi traga u Rijeci to je veliki dobitak. Osim toga, neki igrači su se preko Pomoraca i prodali (Pilčić i Sušac).

„Pomorce“ se prvo treba podijeliti na dvije skupine – starosjedioci (oni koji su u Pomorcu od početka sezone, pa i od prošle sezone) i mlađi igrači (igrači koji su došli na zimu). Među starosjedioce spadaju Sluga, Collins, Živulić, Toni Datković, Polić, Mršić i Mance (na polusezoni je otišao u Solin). Od njih je Mršić bio najbolji strijelac Pomoraca s 5 golova, te je on izborio produženje ugovora sa Rijekom. Živulić, Datković  i Polić su otpisani iako je Polić bio na vagi, no tu je presudio odnos prema igri, tj. previše se je momak ugledao u neke prvotimce (ili juniore). Mance je još pod ugovorom, ali za njega nema perspektive u Rijeci. Sluga je pokazao kao najbolji vratar lige i za njega se ove sezone mora naći pravi klub da brani (možda je to baš Široki kako kuloari bruje?). On ne smije izgubiti sezonu na klupi prve ekipe Rijeke,  dok bi sezona u trećoj ligi, nakon dvije u talijanskoj Primaveri (Juventus i Verona), te jedne u 2. HNL, ipak bila degradacija. Pogotovo igrački. Collins je na mahove pokazao određene mogućnosti te on ulazi u krug kandidata za Rijeku 2, a kako pokriva deficitarno mjesto lijevog beka, i za prvu ekipu. Na žalost, i on je ozlijeđen.

Igrač Klub (posudba) Nastupi – prvih 11 Nastupi – zamjena Minute Golovi
Jamilu Collins Pomorac 27 2 2443
Simon Sluga Pomorac 31 0 2723
Toni Datković Pomorac 16 4 1420 1
Dean Polić Pomorac 19 6 1780
Matej Mršić Pomorac 23 3 1749 5
Diego Živulić Pomorac 24 1 2055 1

“Mladi” su igrači, većinom 1995. i 1996. godište koji su u Žuknicu došli na zimu. To su Bagadur, Okechukwu, Kokorović, Solomon i Dangubić. Dangubić je, na žalost, cijelo proljeće bio ozlijeđen, ali je igrama na Kvarnerskoj Rivijeri pokazao da u budućnosti možda izbori mjesto prvotimca. U sličnoj situaciji su bili i Okechukwu i Solomon. I oni nisu prošli pripreme, ali su u drugom dijelu proljetnog dijela zabilježili svoje prve seniorske minute. Ogromno iskustvo za dva momka koja dolaze iz potpuno drugog okružja. Svoju kvalitetu, ali ipak u svojem rangu su pokazali i na Kvarnerskoj rivijeri. Popularni Chuky je bio najbolji igrač prošlogodišnjeg turnira, a Teo ove godine. Bagadur i Kokorović su se odmah izborili za dres prvotimaca Pomorca. Bagadurov slučaj pokazuje da je velika razlika između juniorskog i seniorskog nogometa, te je pokazivao lošije partije. Ipak, bitno iskustvo pred seniorsku sezonu i Rijeci 2, kao i za Kevina Eda.

Igrač Klub (posudba) Nastupi – prvih 11 Nastupi – zamjena Minute Golovi
Ed Kevin Kokorović Pomorac 7 1 440
Ricardo Bagadur Pomorac 8 0 607 1
Theophilus Solomon Pomorac 5 4 473
Filip Dangubić Pomorac 0 0 0
Mohammed Aliyu Okechukwu Pomorac 4 4 358

Suma sumarum, od 23 igrača na posudbi samo četvorica su bila za prozivci seniorske momčadi (Sluga, Bagadur, Okechukwe, Tadić), ostatak čeka dres Rijeke 2 ili kaljenje u nekog jačem klubu u ligi ili regiji (Sluga, Bagadur, Collins, Mršić, Kokorović, Okechukwu, Solomon, Dangubić).  Sedmorica ih odlaze iz kluba (Neretljak, Cesarec, Gabrić, T. Datković, Živulić, Polić, Matovina, četvorica vrlo vjerojatno ostaju u Speziji (Fumić, Klapan, N. Datković, Čulina), dok bi se jednog dijela igrača pod ugovorom naši vrlo rado riješili (Miloš, Jović, Mance). Kako god, u sljedećoj sezoni nas očekuje puno manje igrača po posudbama, dok se od momaka iz druge momčadi očekuje da se nametnu Keku svojim igrama. Dres prvotimca nikada nije bio bliži.

Komentari

komentari


Related Articles

Neka naša Rijeka blista

Današnjim susretom (20 sati) nogometaši HNK Rijeke otvoriti će novu sezonu na Rujevici, u goste Keku i društvu stiže Istra

Sjajno prvo poluvrijeme srušilo Standard

Rijeka – Standard 2:0 (2:0) Rijeka – Stadion Kantrida. Utakmica 5. kola skupine G UEFA Europa lige. Gledatelja: 8.950. Suci:

Finale prije finala: Rijeka protiv Dinama u polufinalu Kupa

U podne su u prostorijama HNS-a u Ilici izvučeni parovi poluzavršnice Kupa Hrvatske. Tako je sada poznato da će Rijeka obranu