Riječka Nova godina

Riječka Nova godina

Stari dobri Benjamin Beauford Blue poznatiji kao Bubba, najbolji frend promućurnog i plemenitog Forresta znao je gotovo sve o škampima i još više o načinima pripreme te izvanredne delicije u nas poznate i pod nazivom “plodovi mora“. Da je kojim slučajem upoznao jednog našeg vrsnog žurnalista, izrazitog ljubitelja kvarnerskog škampa, preciznije vološćanskog, samo nebo bi mu bilo granica. Produbio bi svoje znanje do neslućenih razmjera. Ali što je tu je. Nesretno je poginuo u Vijetnamu. Nasreću, Forrest je preneseno mu znanje o škampima uz nešto faktora sreće i malu pomoć poručnika Dan Taylora uspio pretočiti u veliko materijalno bogatstvo. Ono se još mnogostruko povećalo kad je Taylor uložio u dionice jedne voćarske firme. Forrest je dobio svoju “krišku jabuke“, a komadić je nesebično darovao staroj majci pokojnog mu prijatelja i osigurao je do kraja života.

Novih godina i običaja njenih proslava na ovom našem neobičnom i pomaknutom svijetu ima skoro kao i načina pripreme škampa u onom Bubbinom.

Imamo tako Oshogatsu, japansku Novu godinu gdje na ponoć 31. prosinca budistički hramovi udaraju u gongove 108 puta, u spomen 108 tipova ljudskih slabosti. Djeca dobivaju otoshidamase, malene poklone s novcem.

Kinezi svoju Novu godinu nazivaju proljetni festival ili Lunarna nova godina, prema kojem kalendaru se i određuje. U sumrak, kada se na nebu počne pojavljivati mjesec, počinje vatromet, buka petardi koje veselo i glasno pozdravljaju godinu koja dolazi.

Islamska godina započinje prvog dana Muharrama i broji se od godine Hidžre – godine u kojoj je Muhamed prešao iz Meke u Medinu (16. srpnja 622. godine). Islamska nova godina se slavi relativno tiho, u molitvi i čitanju Kur’ana te u sjećanju na Hidžru.

Židovi Novu godinu nazivaju Roš hašana i obično pada na prve dane židovskog blagdana Jamim Nora’im, koji počinju u ranu jesen i traje dva dana. Na Roš hašanu  Židovi obilježavaju stvaranje svijeta i Adama i Eve, prvog muškarca i žene, te se podsjećaju na Božji sud. Roš hašana na hebrejski znači “vrh godine”.

Rusi, Gruzijci i Srbi te ostali pravoslavni vjernici svoju Novu godinu slave 13/14. siječnja. prema tzv. julijanskom kalendaru. U Beogradu će tada nesumnjivo biti veselo uz izdašnu trpezu. Iznosi ono što je još u jesen spremljeno za zimu: pršut, slanina, kavurma, čvarci, švargla, kobasice, kajmak, mladi i prevreli sir, vruće pogače, proja, turšija, kiseli kupus, strugana rotkva i ajvar. Glavno jelo zna se pečeno je prase. Bez trunke sumnje, određenom crno-bijelom dijelu srpske metropole, tradicionalno će se pridružiti počasno izaslanstvo iz Splita. U toplo-bratskoj te naročito intimnoj atmosferi zabavljat će se do ranih jutarnjih sati.

Naši prijatelji Škoti iz Aberdeena za Novu godinu zapjevat će svoju predivnu “ Auld Lang Syne”, a to je ujedno i pjesma koja se najčešće pjeva za Novu godinu u engleskom govornom području. U prijevodu znači „vrijeme prolazi”. U pjesmi se postavlja pitanje hoće li stari prijatelji i prošla vremena pasti u zaborav i obećava da će se gajiti samo lijepa sjećanja na ljude iz prošlosti.

Ova naša riječka 2017. godina što se za koji tren sprema otići u prošlost nikada neće pasti u zaborav. Kao ni prijatelji iz tih vremena ponosa i slave. Ostat će sve do kraja naših života u memoriji.

“Onog“ 21.05. proslavljena je riječka Nova godina.
 
Gorjelo je more, nebo i zemlja.

Dosanjan je san koji je trajao sedamdeset i jedno ljeto.

https://www.youtube.com/watch?v=rG3VXcKlQmE

I pretočio se u javu.

Ante Žic

Komentari

komentari


Related Articles

Zapušimo svi zajedno u bijela jedra!

Maske su pale, odbrojavanje je došlo u završnu fazu. Dva ljuta protivnika, Rijeka i Dinamo, došli su do trenutka kada

Cvrkut ptica i pljesnivi kruh

Lipo li je, lipo li je na lažini suvoj ležat’ …na osami pokraj mora. nad pučinom tebe gledat’…e moj galebe…

Preokretom do pobjede

Lokomotiva – Rijeka 1:2 (1:0) Zagreb – Stadion NK Zagreb. Utakmica 13. kola MAXtv Prve HNL. Gledatelja: 300. Suci: Damir