Iz inata do naslova prvaka!

Iz inata do naslova prvaka!

Rujan je mjesec u kojem završava ljeto, dolazi jesen u kojoj dozrijevaju brojni plodovi prirode, rumeni se lišće. Sredinom proteklog nam rujna ove godine na Rujevici, Riječani su ubrali tri plodonosna boda s jedinim rivalom u borbi za prvo mjesto. U toj utakmici modri obrazi zagrebačkih nogometaša rumenili su se i crvenili od pet zvučnih, vrućih pljuski u vidu broja golova koji su prispjeli iza leđa (mlađahnog i očigledno prerano u “vatru“ ubačenog) vratara Šempera od strane inspiriranih Kekovih trupa. Izbušeni su poput švicarskog sira ementalera poznatog po velikim okruglim rupama, a načeo ga je tko drugi nego “Švicarac“ Gavranović. Gorgon i Vešović pridružili su se “blagovanju“ postigavši po dva pogotka. Recidivist na Dinamovoj klupi i u agramerskim bircuzima Zlatko Kranjčar trajao je onoliko koliko i hajdučki jogurt na vrelom asfaltu. Prilikom odlaska čak je pustio i suze za zagorske brege. Ne bez razloga, jer tamo u klijetima vlada pravilo da što je kiselije to je veselije. Ali toči se i ispod pulta u dalekom Iranu. Zato, ne tuguj Cico.

Opravdano se očekivalo da će se kao zamjena ukazati buljooki čudnovati kljunaš, vječiti ponavljač iz zadnje klupe Kljunoslav Jurčić ili čak možda fuš majstor Brkonja Ilija Lončarević. No, pojavio se Tuta Bugarin Ivajlo Petev. Jubilarni petnaesti po redu trener faraonske dinastije. Prema nekim izračunima, prosječni “rok trajanja” Dinamova šefa struke u eri Hercegovića iznosi samo pedesetak utakmica. Da bar tako često mijenjaju bijele pletene čarape, nespretno ugurane u mondene, dizajnerske, lakirane salonske cipele. Manje bi se ćutio smrad truleži.

Prilikom dolaska na električnu Dinamovu stolicu Ivajla nisu dočekali strastveni navijači kao u striptiz epizodi kada je preuzimao klupu Levskog iz Sofije. Naime, takvih Dinamo više nema. Zagubljeni su negdje po kvartovskim birtijama. Rezignirano i tupo zure u ispražnjene Žuje sjećajući se “dobrih, dobrih starih vremena“.

Na njihovu radost zapjevat ćemo im tu vazdazelenu uspješnicu Novih fosila već ove subote.

Neobično agilna i nadasve kreativna marketinška Dinamova struka uvijek izvuče nekog skrivenog asa iz svog ofucanog rukava, a sve u prepredenoj namjeri privlačenja “navijača“. Neki put su to besplatne kobasice u pecivu, drugi put kuponi kao nadomjestak za ulaznicu iz režimskog glasila, treći put besplatni vaučeri za djecu u školama uz hmeljnu tekućinu pride za tateke.
Ali to nije sve, rekli bi prodavači maksimirske magle iz TV reklama.

Za debi protiv Rijeke pokušali su nadmašiti sami sebe. Stoga smisliše sljedeću opačinu…

Ta-ra-ta-ta-taaaa, upravo su se oglasile u pozadini kao pratnja, zaglušujuće fanfare.

Čujte i počujte!

Ulaz je slobodan za sve one koji su prethodnog vikenda posjetili zagrebački Zoološki vrt te ondje kupili kartu.

Ako ste opravdano pomislili da je navedeni marketinški trik neka zajebancija ili prvo aprilska šala grdno ste se prevarili. Nije. Ponuda je ozbiljna, a prvi april je daleko.

No, mogli su ih ti vrli promotori zagrebačke ljubitelje faune poštedjeti špancirunga maksimirskom prašumom. Hladno je u ovo doba godine. Trebali su ih uputiti odmah na zdanje preko puta Zoološkog. Samo se prijeđe cesta.

Jerbo svakojake zanimljive animalne vrste nastanjene su i na stadionu. Gore u VIP ložama. Možete tamo zamijetiti urnebesno smiješne čovjekolike majmune, šojke kreštalice, lopovske rakune, lešinare i strvinare poput hijena, šakala i bjeloglavih orlušina, raznobojne kameleone , otrovne reptile, gadljive štakore i žohare, krvožedne netopire i pijavice, napuhane žabe krastače, zaštićene ličke medvjede te još sijaset podvrsta. Također, ako se bolje zagledate među njima ćete zamijetiti i žonglere, akrobate, patuljke, vješte plesače na političkoj žici , klaunove i lutke na koncu. Sveukupno gledajući ta raznolika bratija tvori jedan pravi pravcati cirkus.

Eh, da su Ezop i Jean de La Fontaine naši suvremenici kakve bi samo lijepe basne složili od ove nevjerojatne družine.

Nadalje, gore spomenuti modri obraz se može zacrvenjeti od primljenih pet komada, ali od stida i srama nikada.Taj osjećaj im je nepoznat. U našem Hrvatskom primorju postoji izraz za takav soj. Obraz ko poplat. Kao đon na vojničkoj čizmi. Kada uvide da nisu u stanju pobijediti na zelenom travnjaku, odmah pokreću zakulisne igre te angažiraju vojsku podmitljivih plaćenika da pušu u njihove rogove, a sve na tragu uzora svim vlastohlepnim kreaturama, nečasnog Niccola Machiavellija, koji je za takve tipove davno izrekao notornu misao. Cilj opravdava sredstva. Kakva god izopačena bila.

U takvom tmurnom i gljivičnom ozračju na maksimirsku pustopoljinu stiže svjetionik u močvari hrvatskog nogometa.

Rijeka.

Bez obzira na sve podmetnute klipove spremna je odigrati hrabru i beskompromisnu utakmicu.

Vojska od preko tri tisuće bijelih duša krenut će ove subote u Zagreb da bi bodrilo svoj klub, svoj grad, i našu nepresušnu Rijeku.

Iz inata do naslova prvaka!

Komentari

komentari


Related Articles

Nova europska sezona: kako do nositeljstva u playoff-u Europa lige?

Zahvaljujući sjajnim europskim nastupima, klupski koeficijent Rijeke se u prošle dvije sezone skoro utrostručio. U današnjoj kolumni analiziramo što to

Proljeće na moje rame slijeće…

Po dobroj, staroj, ustaljenoj praksi, hrvatski prvoligaši su oko svetog Nikole otišli na svoju tromjesečnu hibernaciju. Svi smo svjesni činjenice

Dan kad je Kantrida pucala po šavovima!

Rijeka – Stuttgart 2-1 22. kolovoza 2013. Rijeka je ugostila veliki Stuttgart u prvoj utakmici playoff-a Europske lige. Pa iako