Mala matura nove Rijeke

Mala matura nove Rijeke

Nogometaši Rijeke otvorili su proljetni dio prvenstva domaćom pobjedom protiv Istre. No pravi ispit za “bijele”, bacanje svih karata na stol, slijedi ove subote u Osijeku.

Dugo je Rijeka bila nerješiva enigma za Osječane, još duže Matjaž Kek za Zorana Zekića. Naplata “dugova” stigla je ove jeseni, dva puta su nogometaši Osijeka napuštali travnjak uzdignutih ruku. Bilo je to doba kada je Rijeka bila još opijena slavljem dvostruke krune, igra na dva fronta, te dosta izmijenjenog sastava od onog koji je ispisao povijest riječkog nogometa. Osječani su živjeli svoju “riječku priču”. Od kluba koji je prodavao što se dalo prodati, i to većinu upravo u Rijeku da spase živu glavu, ulaskom stranog kapitala, stabilizacijom stanja te odličnim nastupom u Europi, pobrali su simpatije domaće javnosti. No, nisu doživjeli svoj “Stuttgart”, Austrija Beč bila je prejaka. Kao i kasnije u skupini Europa lige za Rijeku.

Dvoboj je ovo susjeda na ljestvici. Dinamo je pobjegao trojcu pratitelja, no ta prednost očito nije dovoljna da bi ” najtalentiraniji” domaći sudac, Pajač, vidio prekršaj za najstrožu kaznu domaćina u prošlom kolu kontra “modrih”. Izgubio je na kraju Osijek uvjerljivo utakmicu, pokazavši mnoštvo slabosti i limitiranosti u svojoj ekipi. Za razliku od Rijeke, nisu puno trgovali u zimskom prijelaznom roku. Od bitnijih igrača prodali su Lukića, potpisali bivšeg igrača Hajduka, Milovića. No kako on dolazi iz Kineske lige, a tamo je višednevno slavlje njihove Nove godine ( ako vas zanima, ova je u znaku psa) papiri kasne, te nema pravo nastupa.

U jesenskom dijelu sezone jedna od ključnih figura u sastavu domaćina bio je Mioč. S naglaskom na “bio”. U pripremnim susretima i pogotovo u susretu s Dinamom nije bio ni sjena prijašnjih izdanja te je zamijenjen početkom drugog dijela. Zoran Zekić je najavio da neće nastupiti ni Barišić i Boban, pila naopako ili istina, ostaje da vidimo. Osječani se uzdaju u svoje krilne igrače, Grezdu i Bočkaja koji može odigrati i na beku oslobađajući prostor Lopi. Grezda je igrač koji manjak tehničke kvalitete nadoknađuje brzinom, dok je kod Bočkaja situacija obrnuta. Najopasniji su možebitni prekidi u zoni udarca na gol gdje je bivši igrač Lokomotive zaista ubojit.

Slabosti Osijeka su najizraženije u zadnjem redu. Spori i tromi stoperi, bekovi koji su više orijentirani prema napadu nego obrani mogu biti ključ uspjeha Rijeke, pogotovo što se može očekivati da će Matjaž Kek pristupiti svom omiljenom receptu; posjed lopte domaćinu, čvrsta i agresivna sredina, ubojite i brze kontre. I tu dolazimo do ključnog pitanja, “male mature” za ovu novu Rijeku. Iz šampionske Rijeke u sredini terena ostao je sam Bradarić. Pavičić je legitiman pretendent za početnu postavu, dok Capanu slijedi dokazivanje i zadobivanje povjerenja. S obzirom na rezultat protiv Istre, treba očekivati da Matjaž Kek neće ništa bitno mijenjati. Ne treba očekivati u početnom sastavu ni nikoga od novo pridošlih igrača, ali su svi oni veliki “jocker zovi” za možebitne rošade tijekom susreta.

Poimence je Rijeka kvalitetnija ekipa od Osijeka. Problem može biti u neuigranosti, zahvaljujući sada već prepoznatljivom prijelaznom roku na Kvarneru. Matjaž Kek je dobio nove “namirnice”, sada je na njemu da iznova očara sve sladokusce i po tko zna koji put ostavi bez teksta one koji uporno spominju riječ “raspad”.

Kako se radi o HNL-u, treba spomenuti i suca susreta. Duje Strukan. Jedan od rijetkih, uz svog sugrađanina Gabrila, na koga do sada iz riječkog kuta gledanja nije bilo nekih većih prigovora. Strukan je imao grešaka, ali nikada nije sudio tendenciozno, sa “dozvolom za ubojstvo” . Vremenske prilike, s obzirom na doba godine, trebale bi omogućiti kvalitetnu igru, želju za pobjedom kod obje ekipe, ali i dosta oprezan pristup , pod krilaticom “bolje vrabac u ruci nego golub na grani”.

Komentari

komentari


Related Articles

Kantrida pjeva svojoj Rijeci

Ušli smo u dio prvenstva koji je nažalost po navijače i sve ljubitelje nogometa možda i “najdosadniji”. Utakmice koje će

Slavenova apoteka na udaru Rijeke i alkemičara Keka

Tekuća kalendarska godina polako putuje prema svome neumitnom kraju. Silvestrovu ili ako baš hoćete Staroj Godini. Ona prvenstvena godina u

Imaginarna vaga

Nonić je bio kapetan duge plovidbe. Prošao je sva mora svijeta. Pravi morski vuk. Isplovio je iz riječkog porta 1940.