Nogometni šah mat

Nogometni šah mat

Veliki svemirski brodovi rasparali su Zemaljsko nebo manirom plećatih nogometnih centarfora u zenitu forme koji isto čine mreži suparničkog tima. Zatim je počelo njihovo pozicioniranje iznad svih velikih gradova trećeg kamenčića od Sunca. Uslijedio je sveopći šok i nevjerica cjelokupnog čovječanstva. Reper Edo Maajka konačno je dobio odgovor na pitanje u svojoj uspješnici ”Jesmo l` sami ?”. Na pokušaje kontaktiranja od strane ljudske rase ostali su nijemi i bešćutni. Dio Zemljana želio je vjerovati u dobre namjere ekstraterestrijalaca te su ih raširenih ruku dočekivali na krovovima oblakodera s između ostalog i plakatima “Vratite nam Elvisa!”. U ostatku populacije homo sapiensa zavladali su strah i beznađe.

Kompjuterski stručnjak David Levinson (Jeff Goldblum). u ponašanju vanzemaljaca koji su se zapravo strateški namještali uz pomoć signala, usklađivali i čekali pravi trenutak,. prepoznao je zlu nakanu, a sve zahvaljujući činjenici da je bio šahovski zaljubljenik. Ti devijantni glavonošci smjerali su pravi pravcati šah mat. U tisućama partija što ih je odigrao i sam je mnogo puta pokušavao pomoću rasporeda figura i učinjenih poteza zadati suparniku šah mat. No, bio je zapanjen činjenicom da se mudruje nad crno-bijelim kvadratićima i u prostranstvima Kumove slame, a možda i šire.

Sve navedeno,naravno da ste pogodili, zbilo se u znanstveno- fantastičnom uratku “Dan neovisnosti”.

Šah je nedvojbeno igra strategije i taktike pri čemu se strategija odnosi na cilj, a taktika na način kako ostvariti postavljeni cilj, odnosno šah mat u konačnici. Rezultat šahovske igre ovisi isključivo o vještini igrača, a nimalo o sreći.

Dok sam sina, strastvenog nogometaša podučavao šahu, da bi ga zainteresirao i motivirao za igru crnih i bijelih polja znao sam mu govoriti da nogomet ima elemente šaha jer je baziran na taktici kojom trener uz pomoć igrača kao figura pokušava nadmudriti svog suparnika. “Nogomet kao šah? Ma daj, molim te“, začuđeno me promatrao plavim okicama. Doduše te nogometne figure za razliku od šahovskih znaju biti ćudljive naravi i neposlušne spram svog vojskovođe, pomislio sam.

“Tko igra za raju i zanemaruje taktiku završit će karijeru u nižerazrednom“Vratniku“ izrecitirao sam mu stihove“Zabranjenog pušenja“ za kraj rasprave.

Službena ruska definicija šaha je da je to umjetnost koja se javlja u obliku igre. Nadodao bih i nogomet, ta prekrasna igra može se na isti način okarakterizirati.

Nisam upućen da li Damir Mišković igra šah. No, potezi koje povlači imaju doslovno šahovski rukopis. I to onaj velemajstorski. Kao da je na instrukcije išao kod Karpova i Kasparova.

U šahu postoje tri faze: otvaranje igre, središnjica igre i završnica igre.

Prve dvije faze Mišković je odradio maestralno.

Faza otvaranja je protekla u podmirenju svih dugovanja, stabilizacijom te rastom  kluba na svim razinama od igrača, logistike, struke, uprave.

Faza središnjice podrazumijeva rješavanje infrastrukture, a odnosi se na već opjevani kamp i stadion.

Dakle, ubrzo će uslijediti treća i završna faza igre, to jest šah mat u vidu naslova prvaka i dugogodišnjim boravkom pri vrhu ili na vrhu ljestvice.

Stoga,ne morate imati kristalnu kuglu, znati gatati pomoću graha ili preuzeti savjet od Vidovitog Milana. Nisu vam potrebne tarot karte, a još manje poznavanje I-Chinga da bi shvatili sudbinu HNK Rijeke.

Morate se samo sjetiti da postoji jedna drevna igra crnih i bijelih figura u kojoj se prema pomicanju i povlačenju razumnih poteza dadne naslutiti budućnost i pobjednik.

Sjajna, blještava i s puno vatrometa u godinama koje dolaze. Na sreću i radost svih nas što podržavamo, pratimo i bezgranično volimo klub iz grada koji teče. I nikada neće prestati teći, jer je vrelo nepresušno.

Ili kako bi rekli na našoj lipoj čakavštini.

INDEFICIENTER.

Komentari

komentari


Related Articles

Hrvatski nogometni kup(us), list drugi

Iza nas je osmina finala karavane Hrvatskog nogometnog Kupa. Utakmice su završile, mnogi manji klubovi otplesali svoje uloge i vraćaju

Sezona svih sezona

Nastavljamo sa drugim dijelom kolaža koji pokriva ostatak povijesne polusezone kada je Rijeka sa +6 dočekala zimsku pauzu.  Gospodin Kek

Regionalna liga – Realnost ili patka?

Posljednjih dana goruća tema u državi (da budem zločest, i u tzv. “regionu”) je spominjanje Regionalne lige (kupa) od strane