Putovanje u povijest

Putovanje u povijest

Ova zima kao nijedna do sada bila mi je posebno hladna, čemerna, neprijazna i duga. Nikako da prestane i prođe. U nedostatku igara jedine mi Rijeke, da bih utažio glad za nogometom, jer kako je jednom rekao jedan znalac, “nogomet nije pitanje života i smrti, on je puno više i puno ozbiljnije od toga”, bio sam prisiljen gledati utakmice nekih mančestera, liverpula, juventusa, milana, reala, barcelona te drugih potpuno nevažnih i nebitnih mi klubova . Slabašne li i nedostatne utjehe! Jadnih li nogometnih surogata! Napokon je sunce zasjalo na mom od silne studeni zamagljenom prozorčiću kada je započeo Atlantic cup. Bilo je neizmjerno zadovoljstvo gledati kako se bijeli kvarnerski galebovi oblaporno goste na obali oceana te suvereno odnose pobjedu za pobjedom i podižu trofej namijenjen pobjedniku. Bila je to samo generalna proba za onim što će uskoro uslijediti.

Također cijeli prijelazni zimski rok bio je stresan i traumatičan iz jednostavnog razloga što je Rijeka kao jesenski prvak morala dokazati da misli ozbiljno i zato dovesti prava pojačanja. To je i učinila.

Župarić i Kulušić su prekaljeni stoperi koji su svoje umijeće dokazali u jakim ligama (Italija, Turska), a zbog njih će Elez i Šofranac morati poprilično strahovati za svoja trenutačna mjesta u prvoj postavi. Doduše, Župarić će prvotno morati zaliječiti nesretno zadobivenu ozljedu. Kulušić je pak s dva pogotka u debiju podsjetio na negdašnjeg obrane bijelog admirala Samardžić Mirala koji je prispjevši praktički direktno iz zračne luke postigao prvijenac u bijelom dresu. Ako se po jutru dan poznaje, nema zime za Kuleta. O Romanu Bezjaku je sve poznato. Zapamtio je gdje je stao. Neka samo dovrši započeti posao.

Unatoč službenom datumu početka proljeća 21. ožujka, koji je upisan u naše kalendare ono će početi puno prije. Zoran Vakula i prateća mu strukovna družba varaju vas s datumima. Naime, proljeće službeno počinje već ove nedjelje susretom Osijek-Rijeka.

Bit će to treći ovosezonski ogled predmetnih suparnika.

U srcu ljeta 31. srpnja praćena sparinom i žegom u tvrdoj rovovskoj bitci Rijeka je na gostovanju svladala Osijek s 0:1, sretnim i spretnim golom Josipa Mišića koji je uputio udarac ”iz koljena”, lopta je promijenila putanju okrznuvši osječkog igrača, prevarila vratara i završila u mreži. U posljednjim trenucima utakmice protivnički igrač Grgić je pogodio vratnicu, sudac odsvirao kraj, a osječka momčad je od muke kao po zapovijedi polijegala i proklečala na travnjaku. Podsjetili su nas na jedan drugi nogometni kolektiv, pozicioniran nešto južnije kojem su takve radnje postale već ustaljena praksa. Srećom, postoji ”klečalin forte”, izvrsna medicina koji nakratko ublažuje bolove uzrokovane klečanjem. Za sve druge obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama moraju upitati svog liječnika ili ljekarnika, to jest psihijatra ili psihologa.

U drugom susretu 16. listopada Rijeka i Osijek susreli su se kao prva i druga momčad na ljestvici. No, tog puta nije bilo neizvjesnosti. Kek je pročitao Zekićevu strategiju, odrezao osječka krila, pa su Borna Barišić i lega mu na drugoj strani bili nevidljivi skoro kao publika na Ruglomiru. U sredini je zakočen Knežević, a obrana im je visila kao skakač bungee jumpinga, jer je bila pod konstantnim pritiskom cijelo vrijeme. Sukladno navedenom završilo je s tri gola u mreži kluba iz grada na Dravi.

Francuski pisac Jules Vern bio je vizionar ,prorok i čovjek ispred svog vremena. Dan danas zbunjuje i impresionira točnost njegovih predviđanja. Podmornica “Nautilus“ koju opisuje u nezaboravnoj knjizi ”20 000 milja pod morem” nije bila tada ni u nacrtima. Također pisao je o automobilima, zrakoplovima, raketama i kapsulama. On je, kažu, ”izmislio” dvadeseto stoljeće, zapravo izmislio je budućnost.

Riječki biznismen Damir Mišković je vizionar, prorok i čovjek ispred svog vremena. Dan danas zbunjuje i impresionira točnost njegovih predviđanja. Dolaskom na čelo Rijeke predvidio je kamp na Rujevici koji tada nije bio ni u nacrtima, borbu za naslov prvaka kroz pet godina i Novu Kantridu. Dvije vizije su se ostvarile, sumnjate li u treću? Isto tako u lipnju na “skupštini“ pod vedrim nebom na Rujevici izjavio nam je da ćemo gledati nikad jaču Rijeku. Nakon silnih prodaja igrača ljetos, mnogi su vrtjeli glavama. Da li ju gledamo? On je “izmislio“ šampionsku Rijeku, zapravo je izmislio Rijekinu budućnost.

Suvremenik Julesa Verna, Herbert George Wells krajem 19. Stoljeća napisao je roman ”Vremenski stroj”. Zagolicao je maštu čitatelja, znanstvenika, avanturista, radoznalaca postavljanjem teze o mogućnosti putovanja kroz vrijeme. Kako u prošlost, tako i u budućnost. Pokrenuo je lavinu te potaknuti njegovom maštom snimljeni su mnogi filmovi i napisana brojna štiva istovjetne tematike.

No, može li se istovremeno putovati u budućnost, a pritom otići u povijest?

Naravno da može.

Ove nedjelje, ovog proljeća Rijeka će na peronu u Osijeku započeti svoje putovanje u budućnost tekućeg prvenstva, a na kraju puta (i dana) otići u povijest.

Komentari

komentari


Related Articles

Farmaceuti sljedeći u nizu

U 14. kolu 1. HNL Rijeku u subotu u 19 sati čeka gostovanje u Koprivnici kod Slaven Belupa. Može se

Bijeli lako preko Filijale

Lokomotiva – Rijeka 1:3 (0:3) Zagreb – Stadion NK Zagreb. Utakmica četvrtfinala Kupa Hrvatske. Gledatelja: 320. Suci: Marko Matoc (Zaprešić),

Rijeka pregazila Osijek

Rijeka – Osijek 5:0 (3:0) Rijeka – Stadion Rujevica. Utakmica 8. kola MAXtv Prve lige. Gledatelja: 4.729. Suci: Duje Strukan