Rijeka, let 2015./16. (fly)Dubai boarding now

Rijeka, let 2015./16. (fly)Dubai boarding now

Sutrašnjim (utorak, 26.1.2016.) povratkm ekipe u Rijeku završava prvi dio priprema HNK Rijeke. Po prvi put u povijesti kluba one su odrađene u Dubaiju. Zlobnici će reći: „Mogli su ić i na Lošinj.“ Jesu, mogli su, nadamo se da će u bliskoj budućnosti i Lošinj i Krk i Crikvenica (u kojoj se, od 3.2.-13.2. pripremaju nogometaši zeničkog Čelika sa nekadašnjim igračem Rijeke, Fenanon Salčinovićem u kadru) postati destinacije za zimske pripreme (i to ne samo našeg kluba), no odlazak u Dubai je ipak jedan korak više u cjelokupnoj izgradnji imagea našeg kluba.

Prvo da apsolviramo ovaj dio koji se izravno ne tiče zelenog travnjaka. Rijeka se je u Dubaiju predstavila ne samo kao klub, već i kao grad, točnije predstavila se je cijela regija. Osim uže uprave kluba, u Dubaiju su bili i brojni gospodarstvenici, te prvaci političkog života našeg kraja. Sve je kulminiralo na Večeri HNK Rijeke u Dubaiju koja se je odvila na plaži Hilton Dubai Jumeirah Resorta. Dakako, i ta večer je, kao i brojne Rijekine pobjede na terenu, završila vatrometom, a nezaobilazni animator bio je i maskota HNK Rijeke (ne zlobnici, ne mi slim na Anasa Sharbinija) Sharky Pešekan. Valja zabilježiti da su potpisana dva vrijedna ugovora, prvi sa Emil Frey Auto Centrom, ovlaštenim trgovcem Mercedes Benz i Smart vozila u Hrvatskoj, a drugi, sa flydubai, koji je postao ovlašteni avioprijevoznik našeg kluba. Sada je politička i gospodarstvena elita našeg kraja na „štihu“. Gospodo, dovedite ih na Krk. Povežite nas sa svijetom (i van tradicionalnih turističkih mjeseci), otvorite nam radna mjesta, produžite nam sezonu.

Vratimo se mi na ono što većinu zanima. Ekipa Rijeke je u Dubai otputovala u sljedećem kadru: Vargić, Prskalo, Nevistić, Lešković, Mitrović, Samardžić, Ikić, Lucić, Collins, Žuta, Ristovski, Vešović, Brezovec, Bradarić, Kajević, Gerald, Nakić, Maleš, Močinić, Rebernik, Roshi, Tomasov, Balaj, Bajić, Vizinger, Bezjak. Od jesenskog kadra tu više nisu bili Moises (prodan u Palmeiras), Jugović (posuđen u Jeonnam Dragons), Radošević (vraćen u Napoli nakon isteka posudbe), Bertoša (traži novi klub) i Sharbini (klupska suspenzija), nova lica su bila Kajević (Zurich), te Brezovec (Spezia) i Collins (Krka) koji su vraćeni sa posudbe. Matjaž Kek je pozvao i 7 igrača iz druge momčadi (Nevistić, Lucić, Rebernik, Gerald, Nakić, Bajić, Vizinger). Dio navijača Rijeke sa skepsom je u Dubai ispratio ekipu u kojoj nije bilo miljenika dijela publike, Sharbinija, Moisesa, bitnog igrača koji se nikada u potpunosti nije vratio nakon teške ozljede, te mladog, ali potentnog Radoševića. Njihove zamjene, tek Kajević, koji šest mjeseci nije nigdje igrao, te povratnici, Brezovec i Collins, nisu pretjerano oduševljavale često nerealan primorski nogometni puk. No onda šok. Ivan Mance, u maniri vrhunskog washingtonskog lobista u Rijeku, iz Zuricha, dovodi švicarskog reprezentativca hrvatskih korijena. “Mario Gavranović – novi igrač Rijeke”, vrištali su naslovi nacionalnih medijskih kuća. U biti lažem. Nisu. Vijest su prenijeli tek Radio Rijeka, Novi List, par lokalnih portala, te dakako, mi, HoćuRi. Ostalima je Rijeka očito i dalje trn u oku, a nekima je očito zanimljivije pisat gluposti i izmišljat dolaske (Koman) i odlaske (Močinić) nego popratit događanja. Kako god, Rijeka je dobila veliko pojačanje, igrača koji povezuje redove, a neki bi rekli i umjetnika u ekipi orača. Pomoćnik SD-a je naglasio. „Prijelazni rok ovime nije gotov, ali Rijeka će dovoditi samo pojačanja. Nećemo gomilati igrače samo da nekoga dovedemo. Tražimo isključivo pojačanja“. Uz to, Mance je naglasio da je moguć povratak (ovaj put otkup ugovora) Josipa Radoševića kojega je nazvao „karakternim i poštenim igračem koji zavrijeđuje da ga Rijeka (pri)čeka“, a Kek je u svojim nastupima ostavio mogućnost rehabilitacije Sharbiniji. No dojam je da taj momak radi kontra sebe i svoje karijere, te nije prihvatio ponudu kluba na čijoj je plaći da trenira sa drugom momčadi, te da na taj način prođe bazične pripreme paralelno sa prvom ekipom Rijeke.

U Dubaiju je Rijeka odigrala dva pripremna susreta. U prvome je pobijedila ekipu Al Gharafa sa 1:0. Strijelac je bio Bezjak na asistenciju Kajevića. U drugoj je, nakon što je otkazao ruski prvoligaš Krasnodar, snaga odmjerena sa drugoligaškim Dubaijem, te je susret završio rezultatom 4:0 (golovi Gavranovića, Bezjaka, Balaja, uz autogol domaćeg igrača, a nakon asistencija Kajovića, Žute, Roshija i Ristovskog). Na tom susretu su u 42′ isključeni Žuta i pomoćnik SD-a Mance. Minute na pripremama su dobili svi igrači osim Marka Leškovića. Stječe se dojam da i trenera Keka već pomalo zabrinjava ta ozljeda.

RIJEKA – AL GHARAFA 1:0

1:0 Bezjak 83’ (Kajević)

RIJEKA: Vargić (od 46’ Prskalo) – Vešović (od 46’ Ristovski), Mitrović, Samardžić (od 63’ Ikić), Žuta (od 63’ Collins) – Bradarić (od 46’ Kajević), Maleš (od 46’ Gerald), Brezovec (od 63’ Močinić) – Roshi (od 55’ Gavranović), Balaj (od 46’ Bezjak), Tomasov (od 63’ Vizinger)

RIJEKA – FC DUBAI 4:0

1:0 Gavranović (Kajević) 6′, 2:0 Rasheed (Žuta) 24′-a, 3:0 Bezjak (Ristovski) 40′, 4:0 Balaj (Roshi) 49′
Crveni karton: Žuta, Mance 42′)

RIJEKA: Vargić (od 46′ Nevistić), Ristovski (od 57′ Rebernik), Samardžić (od 66′ Lucić), Mitrović (od 57′ Ikić), Žuta, Roshi (od 72′ Nakić), Maleš (od 46′ Brezovec), Močinić (od 58′ Gerald), Kajević (od 46′ Collins), Gavranović (od 51′ Bajić), Bezjak (od 46′ Balaj)

Kek je isprobao staru 4-3-3 formaciju, ali i novu, 4-4-2, tj. 4-4-1-1 formaciju sa Gavranovićem kao lutalicom iza isturenog napadača.

IGRAČ, MINUTAŽA, UTAKMICE

Vargić – 90′, 2
Prskalo – 45′, 1
Nevistić – 45′, 1

Ristovski – 102′, 2 – asistencija
Vešović – 45′, 1
Rebernik – 33′, 1
Žuta – 105′, 2 – asistencija, crveni karton
Collins – 72′, 2

Mitrović – 147′, 2
Samardžić – 99′, 2
Ikić – 60′, 2
Lucić – 24′, 1

Brezovec – 108′, 2
Maleš – 90′, 2
Kajević – 90′, 2 – 2 asistencije
Močinić- 85′, 2
Bradarić – 45′, 1
Gerald – 32′, 1
Nakić – 18′, 1

Roshi, 127′, 2 – asistencija
Gavranović – 91′, 2 – gol
Bezjak – 90′, 2 – 2 gola
Balaj – 90′, 2 – gol
Tomasov – 63′, 1
Bajić – 39′, 1
Vizinger – 27′, 1

Treba imat na umu da su i Roshi i Kajević igrali krila (bočne vezne) u 4-4-2 formaciji iako je jedan nominalno krilni napadač, a drugi centralni vezni. Najveću minutažu su dobili Mitrović, Roshi i Brezovec, a to je i logično pošto su to igrači od kojih Kek očekuje da bi mogao dobit dosta na proljeće. Brezovčeve kvalitete su poznate, Mitrović je igrao manje na jesen zbog odlične forme Leškovića i Samardžića, a ako se Leškovićev ozljeda pokaže ozbiljnije prirode on postaje starter, dok bi Roshi mogao imat bitnu ulogu u 4-4-2 formaciji.

Dobru minutažu su dobili i novi igrači, Gavranović i Kajević. Vidi se da su Ristovski i Žuta prve opcije za bekove, dok su Vešović i Collins dobili respektabilnu minutažu (Vešović drugu utakmicu nije nastupio zbog bolesti). Zanimljivo je da je i Rebernik dobio minute na desnom beku.

Tri napadača, Bezjak, Balaj i Gavranović su dobili podjednaku minutažu, Tomasov je igrao samo u prvoj utakmici i to u obije formacije, 4-3-3 i 4-4-2 gdje je bio desni vezni/krilo.

Zanimljivo je za vidit da su igrači koji su nominalno nositelji igre, dobili 85-105′ u ove dvije utakmice (Vargić, Samardžić, Ristovski, Žuta Maleš, Močinić, Bezjak, Balaj, pa i dva nova igrača). Tu bi bio i Tomasov da drugu utakmicu nije bio na poštedi. Kostur ekipe je, dakle, ostao isti, a dobivena su tri igrača koja su bez problema uklopljena u ekipu (Brezovec, Kajović, Gavranović). Uz to, Kek očito pokušava dobit i Mitrovića i Roshija. Ako to uspije Rijeke je znatno ojačana. Dakako, bitno je i da se Lešković vrati u konkurenciju, iako tu imamo Mitrovića, a i Ikić tu čeka kao zapeta puška, a prema izvještajima iz Dubaija opasan je u napadačkom skoku.

4-4-2 (4-4-1-1)
Vargić – Ristovski (Vešović), Samardžić, Mitrović (Lešković), Žuta – Tomasov (Roshi), Maleš, Močinić (Brezovec), Kajević – Gavranović – Bezjak (Balaj)

4-3-3
Vargić – Ristovski (Vešović), Samardžić, Mitrović (Lešković), Žuta – Maleš, Močinić (Brezovec), Kajević – Bezjak (Roshi), Balaj, Tomasov (Gavranović)

Tu su još, dakako, Prskalo i Bradarić, kao i Ikić i Collins, iako je dojam da su oni ipak pri dnu liste igrača na koje Kek računa. Igrači iz Rijeke II (Nevistić, Lucić, Rebernik, Gerald, Nakić i Vizinger) bi ipak trebali proljeće odradit kod Bukete u borbi za drugu ligu, a možda neki i na posudbi (Šibenik?).

Koncenzus je da je prvi dio priprema bio i više nego uspješan, kako na, tako i van terena. Jedina mrlja je ozljeda Leškovića. Dakako, ostaje za viditi kako će se stvari razvijati u drugom dijelu priprema, u kojima Rijeka, na zamjenskom stadionu na Rujevici dočekuje slovenskog prvoligaša ND Gorica (subota, 30.1.), te Široki Brijeg (6.2., subota) gdje na posudbi igraju naši Špikić i Ajayi, a dres hercegovačkog prvoligaša nose i bivši igrači Rijeke Landeka i Krstanović. Još se traži jači protivnik za 2.2 (utorak) no iz kluba naglašavaju da ih ne zanimaju druge ekipe nekih talijanskih prvoligaša (Udinese), već jak protivnik koji će odigrati u punom sastavu. Transferni prozor ostaje otvoren još neko vrijeme, stječe se dojam da kapetan Močinić ostaje i predvodi svoju ekipu prema povijesnoj tituli, a osim kozmetičkih odlazaka ne bi trebalo biti većih izlaznih promjena. Navijački puk bijelih željno isčekuje rasplet u Napulju (Radošević), kao i razvijanje situacije u vezi dolaska najavljenog ofenzivca. Dakako, tu je i raziješenje jednog pitanja koje samo stvara nervozu, a to je status nekadašnejg (dvostrukog) kapetana Anasa Sharbinija, koji, osim što trenira samostalno, je i susprendiran od strane HNS-a.

Da članak ipak završimo u jednom vedrijem tonu, danas (25.1.2016.) najavljeno je produženje ugovora riječkom Sir Alexu Fergusonu, našem Matjažu Keku, na još pet godina. Gospodin Kek ostaje na čelu Rijeke do ljeta 2021., a ne bi mo se kladili da će i taj rok biti probijen.

Rijeka prvu utakmicu proljetnog dijela prvenstva igra kod kuće, u petak 12.2. sa početkom u 18.00, a protivnik je druga momčad zagrebačkog Dinama poznata i kao Lokomotiva. Utakmica je prvotno bila određena da se igra u subotu, no na inzistiranje splitskog Hajduka koji 13.2. slavi rođendan zamjenjeni su termini utakmica Rijeke i Hajduka, te je na taj način „ukraden“ jedan dan priprema Kekovoj ekipi. Sitne podvale se nastavljaju, no sve ćemo ih pobijediti! Sve!

Komentari

komentari


Related Articles

Rijeka putuje na zapad

Ples kuglica u Monacu nije bio izuzetno naklonjen, Rijeci je donio redom renomirane i zvučne protivnike. Skupinu G, uz momčad

Gušti iz Mozartovog grada

Kiša i hladno vrijeme, to je bila najava vremena uoči gostovanja Rijeke ali i Armade u Salzburgu, gradu soli na

The Voice

Pozicije na prvenstvenoj ljestvici, odnos snaga klubova, te prijašnji susreti sa klubovima slične (ne)kvalitete, sugerirao je da ćemo gledati još