Rujevički remont

Rujevički remont

U ponedjeljak, 8.1., Matjaž Kek obavio je još jednu prozivku igrača Rijeke, Andrej Prskalo, Dario Župarić, Leonard Žuta i Filip Bradarić pogledom su tražili suigrače, no njih nije bilo. Varšava, Hannover, dakako i Zagreb, sve nova odredišta “Šampiona”. Od 14, 15 igrača koji su iznijeli šampionsku sezonu ostala su samo petorica, od čega je jedan, Prskalo, preselio na klupu, a drugi, Gorgon, ozlijeđen do daljnjeg. Uz njih, nakon pet i pol godina, sidro je digao i jedan od arhitekata ove Rijeke, Ugo Maranza, možda, dugoročno, i najveći gubitak ovog prijelaznog roka. Kako i u klubu naglašavaju, jedan ciklus je došao kraju, drugi, puno teži, jer su navijači naviknuti na pobjede, počinje.

Promjena je bilo, najvećih i najbitnijih, i na katu Rujevice. “Pappa” Volpi je bivši, sada u klubu caruje “Zakon Sestara”. Teanna Ltd. sa sjedištem u Londonu, novi je vlasnik kluba. Formalno dakako. Tata ipak vuče sve konce u klubu.

U proljetni dio sezone Šampioni ulaze sa velikih 15 bodova minusa. Kombinacija je to više faktora, od izdaje igrača koji je u zadnjim satima ljetnog prijelaznog roka pobjegao u Mordor, a što je ostavilo traga na svlačionicu, preko smiješnih sudačkih odluka koje su Rijeku koštale 6 do 8 bodova (Pula, Osijek), ali faktora sreće, gdje ono što je lani ulazilo sad završavalo na stativama, gredama, pa preko pada forme u jednom dijelu sezone, do jednostavno nevjerojatno gustog rasporeda u kojem se niti Matjaž Kek, rotacijski, nije snašao. Klupska politika, uvjetovana i promjenama u vlasničkoj strukturi, u kombinaciji sa velikim zaostatkom za Dinamom, te dogovoru sa dijelom igrača da će ih se pustititi ako dođe, ona famozna ponuda koja “zadovoljava i klub i igrača”, napravila je, mišljenje je autora teksta, jedini logični potez – izgradnja nove ekipe.

Bez rezultatskog imperativa u ligi (u Kupu bi cilj ipak trebao biti osvojiti ga), sa Europom praktično već sada izborenom, Matjaž Kek, sukladno naputcima “sa kata” ima težak, no opet zanimljiv posao da u ovoj polusezoni isfiltirira igrače na koje će na ljeto nadograditi i sa kojima će, u novom ciklusu, ponovo napasti prvo mjesto.

Kako je već spomenuto u proteklim danima klub je napustila nekolicina igrača, a u narednim će to napraviti još neki. Izdaju igrača kojeg je dio tribina nazvao Juda već smo opisali u jednom članku. Za njega je Rijeka dobila mladog Pavičića. Službeno. Neslužbeno dolazi i Luka Capan. Igrač Lokomotive. Svima je jasno da taj igrač, iako formalno član drugog kluba, a ne Dinama, dolazi u sklopu ovog dogovora, ma kako formalno-pravno to bude prikazano. Da sumiramo, novca nema, i nad Mordor su se nadvili teški sivi oblaci, no dolaze (bar) dva igrača. Popularni Pavke je već pokazao da može ovoj ekipi donijeti kvalitetu više (ako ostane pošto i za njega već postoji ponuda), dok je Capan, Capke, dokapetan Lokomotive, “utility” igrač, po narodski, “multipraktik”. Tip igrača koji Kek najviše voli, školovani stoper koji najčešće igra na centralnom veznom, a pokrio je sve pozicije – osim golmana. Reklo bi se da je na kraju taj “deal” ispao dosta solidan, dva mlada igrača (možda i tri) koja imaju mjesta u ovoj momčadi (ali i, šta nije manje bitno, veliki “re-sale value”). Srećko Juričić zaželio je sreću tom igraču u svim susretima osim protiv Dinama, no glas naroda jer taj, a o tome bruje forumi, postovi na facebooku, je taj da se traži novi Mladenović.

Osim dotičnog igrača otišla su još 3 prvotimca. Prvi je bio u sličnom statusu kao i golgeter Dinama. Ugovor mu je isticao na ljeto 2018., produžiti ga nije želio, te je 1.1. mogao potpisati za bilo koji klub. Iako se je isti dosta busao u svoju ljubav prema klubu i gradu, on nije, za razliku od Kreilacha ili Braradića prije njega, to i napravio i klub doveo u povoljniju pregovaračku situaciju. Odbio je, za klub, puno unosniju ponudu Betisa, te se pridružio balkanskoj koloniji u srcu Varšave. Marko Vešović propustio je priliku postati legenda ovog kluba, na prvo mjesto stavio je sebe, ne treba ga tu suditi, barem nije klupskim autom, zadnji dan prijelaznog roka, pobjegao u rivalski klub, no bacio je bar malu mrlju na svoj boravak u Rijeci. Hvala Vešo, bar ostvari transfer iz Legije da Rijeka, uz tih pola milijuna, dobije još 20% koliko ima zajamčeno od budućeg transfera.

Druga dvojica su imala stereo-prelazak. Istovemeno su se odvijali pregovori sa ta dva imenjaka, cifre u pitanju su bile slične, a na kraju su se i ti transferi odvili, sa malčice različitim epilogom. Prvi Josip, Mišić, prešao je u lisabonski Sporting za lijepu svotu od oko 3 000 000€, od čega je veći dio pripao Rijeci. Tu je i 20% od budućeg transfera. Nadamo se, i petinu onoga koliko je fiksna klauzula koju je Sporting stavio – 60 000 000€. Drugi Josip, Elez, prešao je u bundesligaša iz Hannovera. Na kraju je to posudba sa obaveznim otkupom (ako igrač odigra 10 susreta do ljeta). 500 000€ sad, 2 500 000€ kasnije. Ili povratak pouzdanog stopera.

Tu odlascima nije kraj, Florentinu Mateiju, neosporno kvalitetnom, no jako skupom i modernom nogometu neprilagođenom igraču, traži se novi klub, te njega danas nije bilo na prozivci. Uz njega, iz kluba se sprema i personifikacija ove Rijeke, kapetan Mate Maleš koji ima ponudu sa Dalekog Istoka (od prilike visine one za koju je Vešović otišao u Legiju). Nakon skoro 5 godina, dobri duh i vođa ove ekipe bi trebao napustiti redove Šampiona. Klub bi se rado riješio i plaća Davidsona, Gomleta i Jelića, no kombinacija manjka ponuda, ali i deficitarnosti na njihovim pozicijama (prvenstvenona lijevom boku i u špici) rezultirala je njihovim pojavljivanjem na prozivci.

Ne treba smetnuti sa uma i ozljedu Alexandra Gorgona koji bi trebao biti van konkurencije najmanje do kraja ožujka.

Od dolazaka, za sad, imamo samo povratak Filipa Dangubića sa posudbe u Sloveniji, te naznaku posudbe (uz mogućnost otkupa?) napadača Antonija-Mirka Čolaka iz Kramarićevog Hoffenheima (jesen je odigrao na posudbi u Ingolstadtu). Praktično gotova je i kupovina Luke Capana o čemu je već pisano. Polako se zatvaraju neke rupe nastale odlascima.

Kuloari spominju nekoliko igrača, a svima je zajedničko da su mladi – i jeftini. Joan Escoval, stoper Pule, školovan u Benfici, veznjak Marijan Ćavar iz Zrinjskog za kojeg, ipak, treba platiti odštetu (za BiH prilike bogata Sloga Simin Ham nudi 325 000€, a Maribor 400 000€), pa stoper iz banjalučkog predgrađa Krupe, Aleksandar Vukotić, svi oni su, navodno, na radaru Srećka Juričića i njegovog vjernog sidekicka Ivana Mancea. Spominje se i Nikola Katić iz Belupa za kojeg “Farmaceuti” traže previše (1 000 000€), te, mišljenje je autora, nedovoljno kvalitetni Slavko Bralić iz Širokog.

Dio igrača, na veliko veselje dijela navijača Rijeke koji žude za domaćim igračima (iako dio ovih mladića nije “domaće” već je došlo u doselekciji), priključeno je prvoj ekipi. Vratar Ivor Pandur, stoperi Dominik Mulac i Jasmin Čeliković, veznjak Matej Šantić, te ofenzivac Milan Ristovski svi su priključeni prvoj ekipi i imati će priliku pokazat da li na njih Matjaž Kek može računati u budućnosti.

Sprema se radno proljeće za stručni stožer Matjaža Keka, jedno u kojem će se, čim bezbolnije, trebati napraviti prijelaz. Navijači su naviknuti na pobjede, no šampionska ekipa došla je do zasićenja, dala nam je nezaboravne trenutke sreće u Rijeci, Osijeku, Varaždinu, Milanu, Oswestryju, Ateni, no njezin rok trajanja je istekao. Preostaje nam nadati se brzoj izgradnji nove ekipe, a dojam je da oni koji vode Rijeku znaju što čine, te nas niti jednom do sad nisu razočarali, ma koliko koji put reagirali na prvu. Prijelazni rok tek počinje, vrijeme je da imao malo vjere i povjerenja.

 

TRENUTNI KADAR:

 

GOLMANI:

Sluga
Prskalo
Nwolokor
Pandur

STOPERI:

Župarić
Punčec
Čeliković
Mulac

BEKOVI:

Žuta
Davidson
Mavrias

CENTRALNI VEZNI:

Bradarić
Pavičić
Gomelt
Šantek

KRILA I OFENZIVNI VEZNI:

Kvržić
Acosty
Črnic
Heber
Gorgon (ozljeda)
Ristovski
Puljić

NAPADAČI:

Jelić
Dangubić

 

ODLASCI:

Mario Gavranović (dinamo)
Marko Vešović (Legia, +/-500k€+20%)
Josip Mišić (Sporting, 3M€+20%)
Josip Elez (Hannover 3M€)

Florentin Matei

 

DOLASCI:

Filip Dangubić (Celje – povratak sa posudbe)
Domagoj Pavičić (dinamo)

 

MOGUĆI ODLASCI:

Mate Maleš (Kina)
Domagoj Pavičić (Daleki Istok)
Matej Jelić (Rapid, povratak sa posudbe)
Gomelt (?)
Davidson (?)

 

MOGUĆI DOLASCI:

Luka Capan (Lokomotiva)
Antonio Čolak (Hoffenheim, posudba sa mogućnošću otkupa)
Joao Escoval (Pula)
Marijan Ćavar (Zrinjski)
Aleksandar Vukotić (Krupa)
Slavko Bralić (Široki)
Nikola Katić (Slaven Belupo)

Komentari

komentari


Related Articles

Rijeka osigurala titulu viceprvaka

Rijeka – Istra 1961 3:0 (2:0) Rijeka – Stadion Kantrida. Utakmica 30. kola MAXtv Prve HNL. Gledatelja: 3.500. Suci: Tihomir

Karike u lancu

Utakmici Rijeka – HD pristupili smo i iz jednog drugog kuta , secirali smo riječki vezni red, prateći pojedinačni učinak

R13Ka virus

Nije baš najugodnije kada otvorite poštanski sandučić i tamo pronađete kovertu s adresom “Klinika za infektivne bolesti“, pa ispod “Zavod