Simpatična satnica

Simpatična satnica

Kao klinac, nedjeljom poslijepodne sam redovito sjedio uz radio i slušao neizostavne prijenose utakmica 1. Savezne lige bivše Jugoslavije u emisiji „Vrijeme sporta i razonode“. Stariji poklonici nogometnih zbivanja sjetiti će se legendi radijskih nogometnih prijenosa poput Ive Tomića, Mirka Kamenjaševića, Marka Markovića, Ede Pezzija, Ive Škopljanca… Posebno se sjećam legendarnih komentara pokojnog Ive Tomića, koji se jednom prilikom nakon gola Mladena Mladenovića iz slobodnjaka protiv Zvezde (1988. godine), u emisiju uključio s „na Kantridi nema šale, veća Učka od Avale.“ Nakon osamostaljenja Hrvatske, tradicija prijenosa nedjeljnih utakmica nastavljena je u emisiji „Sport i glazba“. Slavna glazbena špica emisije je sama po sebi dovoljna da čovjeka vrati u doba kada su se mahom gostujuće utakmice Rijeke nervozno pratile na radiju, negdje u stanu, dvorištu, autu ili ugostiteljskom objektu.

Kako u bivšoj 1. Saveznoj ligi, tako i u prvih dvadesetak sezona 1. HNL, u velikoj većini slučajeva sve utakmice su igrane u istom terminu. Pred sam početak sezone 2011./12. Udruga Prve HNL, na čelu koje je bio Branko Laljak, s MAXtv-om je potpisala ugovor o pravu prijenosa utakmica 1. HNL. Od sezone 2013./14. (1. HNL je po prvi puta u povijesti brojila deset klubova) pa do danas, MAXtv uživo prenosi svih pet utakmica po kolu, koje gledatelji mogu pratiti na Arenasport kanalima. Uz izravne TV prijenose svih utakmica, ustaljena je i praksa da se pojedine utakmice igraju u različitim terminima. U većini kola, prva utakmica je na rasporedu u petak u večernjem terminu, a potom slijede dvije subotnje, odnosno dvije nedjeljne utakmice. Jedini izuzetak su utakmice posljednjeg (36.) kola koje izravno utječu na plasman klubova u borbi za naslov prvaka, Europu ili opstanak, koje se igraju u isto vrijeme.

Propozicije natjecanja MAXtv Prve lige 2016./17. (Članak 52.) nalažu da Povjerenik za natjecanje (trenutno Josip Brezni), između ostalih dužnosti, „utvrđuje satnicu natjecanja.“ Analizom točne satnice utakmica Rijeke i Dinama u MAXtv Prvoj ligi u sezoni 2016./17. dolazi se do saznanja da su Dinamove utakmice iz kola u kolo na rasporedu prije Rijekinih.

U sklopu 9. kola Rijeka je na Rujevici pregazila Dinamo i pobjegla na četiri boda prednosti. Ne računajući međusobne utakmice Rijeke i Dinama, u trinaest sljedećih odigranih kola (od 10. do 23.), te četiri neodigrana kola s utvrđenom točnom satnicom (od 24. do 28.), Dinamove utakmice su u čak 14 navrata (bile) na rasporedu prije Rijekinih. Tek u tri navrata, isključivo na jesen, i isključivo nakon što je Dinamo tijekom prethodnog tjedna igrao utakmice grupne faze Lige prvaka, Rijeka je igrala prije Dinama. Nakon posljednje europske utakmice u Torinu (07.12.), Dinamo je u dva posljednja jesenska kola igrao prije Rijeke, da bi na proljeće ta praksa postala pravilo u prva tri odigrana kola i u sljedeća četiri neodigrana kola s utvrđenom točnom satnicom (naravno, izuzeli smo utakmicu 27. kola, Rijeka-Dinamo).

satnice

Činjenica da Rijeka iz kola u kolo igra nakon Dinama nije slučajnost. U scenariju u kojem kuglice (jednakog oblika, veličine, težine i boje) određuju satnice utakmica, matematička vjerojatnost da Dinamo u devet uzastopnih kola igra prije Rijeke je 1 / 512, ili 0,1953125%. Drugim rječima, vjerojatnost namjere pri određivanju satnica utakmica Rijeke i Dinama u istih devet kola je 99,8046875%. Daljnja istraživanja nisu potrebna.

Iz aviona je jasno da Josip Brezni, pod pritiskom „Savjetnika“ ili nekog trećeg, iz kola u kolo Dinamu dozvoljava da se na par sati ili dana približi Rijeci na „minus tri“. Iako će iz HNK Rijeke to opovrgnuti, takva situacija u momčadi sigurno stvara određenu dozu psihološkog pritiska zbog ulaska u svaku utakmicu sa samo „plus tri“. S druge strane, Dinamo u utakmice ne ulazi s „minus devet“.

Kristalno je jasno da se Rijeku svim sredstvima pokušava oslabiti i destabilizirati u borbi za naslov. Pri utvrđivanju satnice Brezni nije prekršio pravilnik jer detaljne odredbe ne postoje. Budući da u pravilniku ne postoji regulativa koja klubovima dozvoljava žalbu na utvrđivanje satnice pojedinih utakmica jasno je da makinacijama nije kraj zaključno s 28. kolom.

Komentari

komentari


Related Articles

Tišu!

Nekada redovni posjeti Fadili (s mitske Kantride) ponovo su uvedeni u repertoar našeg redovnog izvannastavnog druženja s najdražim klubom. Ako

Pobjeda kao imperativ za kraj sjajne godine

U ponedjeljak s početkom od 18 sati, nogometaši Rijeke gostuju u zagrebačkoj ulici pjesnika, gdje ih dočekuje NK Zagreb, najugodnije

Remi u Koprivnici: Mišić promašio pobjedu

Slaven Belupo – Rijeka 1:1 (1:1) Koprivnica – Gradski stadion. Utakmica 32. kola MAXtv Prve HNL. Gledatelja: 2.000. Suci: Dalibor