Suci osuđuju, brojevi presuđuju

Suci osuđuju, brojevi presuđuju

U današnjoj kolumni analizirali smo statistiku prekršaja, kartona i jedanaesteraca kroz posljednje tri sezone. U detaljnu analizu uključeno je 97 domaćih utakmica, i to 40 u sezoni 2013./14. (36 u HNL-u i 4 u Kupu), 40 u sezoni 2014./15. (36 u HNL-u i 4 u Kupu) te 17 u sezoni 2015./16. (sve u HNL-u). U analizu nisu uključene utakmice za koje nemamo podataka (2013./14.: Rijeka-Osijek i Rijeka-Istra 1961 u Kupu), te Kup utakmice protiv niželigaša (Zmaj, Podravina, Lekenik, GOŠK, Bednja, Opatija). Podaci su dostupni u tri ljestvice. Prva ljestvica uključuje podatke po sezonama za prosječni broj prekršaja, žutih i crvenih kartona, jedanaesteraca, te broj prekršaja po žutom kartonu po utakmici. Zbog usporedbe, u ovoj ljestvici su dostupni i kumulativni podaci za 26 europskih utakmica koje je Rijeka odigrala u protekle tri sezone. Druga ljestvica uključuje podatke po sucima, a treća po protivnicima.

prekrsaji kartoni penali 1

U posljednje tri sezone, u prvenstvenim i Kup utakmicama, hrvatski suci u prosjeku dosude 31 prekršaj po utakmici, od čega 17 igračima Rijeke i 14 protivničkoj momčadi. Prosječan broj žutih kartona dodjeljenih igračima Rijeke i protivnika je podjednak. U prosjeku, po svakom žutom kartonu, nogometaši Rijeke odgovorni su za 7,7, a njihovi protivnici za 6,3 prekršaja. Igrači Rijeke nešto češće dobivaju crveni karton, a isto vrijedi i za dosuđene jedanaesterce. Analizom po sezonama dolazi se do zaključka da se Rijeci u svakoj sezoni dosudi veći broj prekršaja u odnosu na protivnike, a isto vrijedi i za europske utakmice. No, za razliku od prosjeka od 31 prekršaja po domaćoj utakmici, europski suci u prosjeku zbog prekršaja igru zaustavljaju tek 24 puta po utakmici. Dok je u sezonama 2013./14. i 2014./15. domaćim sucima u prosjeku bio potreban veći broj prekršaja Rijeke u odnosu na protivnike za žuti karton, ta brojka je u sezoni 2015./16. izjednačena, što vrijedi i za europske utakmice kroz tri sezone. U odnosu na sezonu 2014./15., u sezoni 2015./16. značajan je porast broja žutih kartona pokazanih igračima Rijeke, sa 1,8 na 3 po utakmici.

prekrsaji kartoni penali 2

Kroz posljednje tri sezone, 18 sudaca je sudilo utakmice Rijeke u domaćim natjecanjima. Bijelima su najčešće sudili Zebec (11), Pejin (10) i Strukan (8). Pet sudaca je sudilo tri ili manje utakmica. Zbog malog broja utakmica, tih pet sudaca nije uključeno u analizu. Od 13 sudaca koja su sudila pet ili više utakmica, Fran Jović u prosjeku sudi uvjerljivo najviše prekršaja po utakmici (39), a slijede ga Marijo Strahonja, Bruno Marić i Mario Zebec (33-34). Fran Jović, Marko Matoc, Igor Križarić i Bruno Marić sude najviše prekršaja igračima Rijeke (19-21 po utakmici). Jović, Strahonja i Dalibor Mlakar sude najviše prekršaja riječkim protivnicima (17-18 po utakmici). Duje Strukan sudi uvjerljivo najmanje prekršaja po utakmici (oko 20), a isto vrijedi i za nogometaše Rijeke i njihove protivnike. Zanimljivost je da su Strukan i njegov sugrađanin Goran Gabrilo jedini suci koji u prosjeku sude manje prekršaja po utakmici u odnosu na suce u europskim utakmicama Rijeke. Tihomir Pejin je malo iznad europskog prosjeka. Zlatko Šimčić i Igor Križarić u prosjeku pokazuju najviše žutih kartona po utakmici (preko 6), dok ih najmanje koriste Strukan i Pejin. Još jedna zanimljivost jest da je Mlakaru potreban 21 prekršaj igrača Rijeke po žutom kartonu, a isti sudac Riječanima pokazuje uvjerljivo najmanje žutih kartona po utakmici (0,71). Križarić, Matoc, Šimčić i Jović igračima Rijeke u prosjeku pokažu preko tri žuta kartona po utakmici. Pejin u prosjeku pokazuje najmanje žutih kartona protivničkoj ekipi, a potrebno mu je i najviše prekršaja po žutom kartonu, dok je Gabrilu potrebno najmanje. Šimčić i Zebec najčešće isključuju igrače Rijeke, a Strahonja, Batinić i Matoc njihove protivnike. Strukan (8 utakmica), Mlakar (7), Vučemilović (6) i Gabrilo (6) nisu nikada isključili igrača Rijeke ili protivničke ekipe. Jović u prosjeku sudi najviše jedanaesteraca, čak 1,2 po utakmici, od čega 0,8 protivničkim ekipama. S druge strane, Mlakar najčešće sudi kazneni udarac za Rijeku. U 11 utakmica, Zebec nije dosudio nijedan kazneni udarac za Rijeku, te samo jedan za protivnike.

prekrsaji kartoni penali 3

Na utakmicama protiv Splita (37), Osijeka (35), Istre (34) i Hajduka (34) se u prosjeku sudi najveći broj prekršaja. Dok se nogometašima Rijeke najviše prekršaja sudi protiv Istre i Dinama, igračima Splita i Osijeka se najčešće sude prekršaji u utakmicama protiv Rijeke. Najmanji broj prekršaja se u prosjeku sudi na utakmicama protiv Zagreba (24), Lokomotive (25) i Slaven Belupa (26), a najmanje žutih kartona protiv Lokomotive i Slavena. Nogometaši Rijeke uvjerljivo najviše žutih i crvenih kartona zarađuju protiv Dinama, a najmanje protiv Slavena. Rijeci se u prosjeku u četiri od deset utakmica protiv Slavena i Zadra dosudi jedanaesterac, a protiv Dinama i Lokomotive Rijeci je dosuđen samo jedan kazneni udarac u 14, odnosno 12, međusobnih utakmica. Od protivnika, Hajduku se u prosjeku u tri od deset utakmica protiv Rijeke dosudi jedanaesterac, dok je Dinamu dosuđen samo jedan kazneni udarac u 14 međusobnih ogleda.

Foto: www.novilist.hr.

Komentari

komentari


Related Articles

Nemoj postati “Lijepa bez duše”…

Kraj priprema nogometaša HNK Rijeke, još je manje od deset dana do prve HNL utakmice, Europa kuca na vrata kao

Prva utakmica Rijeke

07.08.1946. Prva utakmica Rijeke Rijeka je svoju prvu utakmicu odigrala na Kantridi pod imenom Kvarner u srijedu 7. kolovoza 1946.

Gdje smo nakon Španjolske?

Dana 19.1., netom prije odlaska na drugi dio priprema, portal HoćuRi dao je svoj pogled na dotadašnji tijek prijelaznog roka