Svi u Koprivnicu!

Svi u Koprivnicu!

Dolazimo polagano i do onih utakmica koje volimo tako često nazivati povijesnima. Naravno, svaka utakmica za sebe nosi nešto posebno, ali ove koje su pred nama u ovome tjednu zaista imaju značaj utakmica koje našemu klubu “život znače”. Sutrašnje gostovanje u Koprivnici kod Slaven Belupa je ujedno i utakmica koja bi u slučaju pobjede gostujuće momčadi bila ona koja bi do kraja užarila, ionako zapaljenu atmosferu na Kvarneru. Pobjedom u Podravini, Rijeka u nedjelju ima prvu meč loptu za povijesni naslov prvaka.

Ali ‘ajmo polako. Rijeku sutra čeka teška bitka na terenu za koji vrlo često volimo nazvati “neugodnim”. Pa možemo reći da je ta poštapalica u pravu ovoga puta jer Rijeka jako dugo ne zna za pobjedu na gradskom stadionu u Koprivnici. Jest da nikad bijeli nisu dolazili na noge Slaven Belupu sa ovakvim ulogom ali i sa ovakvom igrom koju pružaju, no ipak, mnoge stvari pozivaju na oprez. U posljednjem ligaškom kolu, trener Kopić je u velikom obimu odmarao momčad i svjesno ekipi priuštio poraz u Osijeku, kako bi očito što spremniji dočekao vodeću momčad lige. Nije baš po fair-playu, ali je potpuno legitiman potez. Legitiman jer je trener Slaven Belupa nedavno skinuo skalp Dinamu upravo u Koprivnici, tako da se navijači Rijeke i ne trebaju previše buniti na ove igračke rošade. Kako jednima, tako i drugima.

Naša Rijeka u Koprivnicu odlazi skoro bez ikakvih smetnji što se kadra tiče. Alex Gorgon je jedini upitan za taj nastup, ali ostalih prijavljenih ozljeda nema, kao ni kartoniranih igrača. Gotovo slatke brige gospodina Matjaža Keka koji će odabrati 11 najboljih i najspremnijih u ovom delikatnom trenutku. U ovakvim situacijama, dok autor ovog članka piše ovaj tekst, ruke se tresu od same pomisli na pobjedu i možebitni scenarij koji se Rijeci otvara u magičnu nedjelju. Ukoliko momčad sa Kantride odigra kako zna, umije i može, onih 353 navijača u “kavezu” te još nekoliko stotina ili tisuću van njega će pjevajući put Kvarnera, sa “mokrim snovima” čekati kraj ovoga tjedna. Dečki to mogu i znaju, a prati ih ogromna energija iz srca tisuća i tisuća ljudi ovoga grada i ovoga kraja.

Organizator utakmice u Koprivnici je ovoga puta “promijenio ploču”. Iako su godinama navijači Rijeke bili vrlo rado viđen gost na gradskom stadionu u glavnom gradu Podravine, sada to odjednom više nisu. Razloge ne poznamo, ali je očito nešto nagovorilo organizatore da poluprazne tribine ni u ludilu ne napune navijačima Rijeke već da ih ostave prazne. Odluka o zabrani prodavanja slobodnih ulaznica građanima Rijeke je ništa drugo nego diskriminirajuća i rasistička. Nevjerojatno je to da se u srcu Europe, u 21. stoljeću vrši segregacija u kojoj se isključivo građanima jednoga grada zabranjuje prodaja određenog proizvoda ili usluga. Podsjeća na gostione za “obojene” ili crkve namijenjene samo “bijelima”. Podsjeća na države poput Irana ili Sjeverne Koreje gdje su ljudska prava apstraktan pojam.

Da, zaista je Slaven Belupo na Kvarner poslao 353 ulaznice i tih 11% kapaciteta stadiona, ali ako je potražnja puno veća, a stadion zjapi poluprazan, onda je nekako logično da dopustiš tim razdraganim navijačima u potpuno trivijalnoj utakmici za domaćine, da budu uz svoju ekipu, posebice ako se zna da navijači Rijeke znaju cijeniti gostoprimstvo Podravine. Ipak, netko je odlučio da se problem ne rješava na takav, human i logičan način, već da se represijom i zabranama uveliča jedan sportski događaj ilitiga nogometna utakmica. Svašta smo vidjeli i za mnoge stvari čuli, ali da se utakmica Slaven Belupa i Rijeke proglašava “visokorizičnom”, ide u red najvećih gluposti u nogometnom cirkusu zvan 1. HNL. Ovim putem pozivamo sve navijače Rijeke da se zapute u predivnu Koprivnicu i da pruže podršku svojoj Rijeci na pretposljednjoj stepenici ovoga prvenstva. Nije bitno imate li ili nemate ulaznicu. Dođite pred gradski stadion u centru grada i pokažite svima tko i što su Riječani i Primorci.

A ti Rijeko, ti pobjedi za nas i dovedi nas pred vrata raja, pa da ponedjeljak učinimo neradnim, a cijeli grad još jednom zapalimo emocijama. Svi u Koprivnicu!

Komentari

komentari


Related Articles

Trenerski počeci

U širim krugovima nogometne javnosti manje je poznato kako je Matjaž Kek završio karijeru nogometaša i na koji način. NZS

Bombe za bunker

Ima onaj vic o Muji kada je otišao u apoteku. Vulgaran je kao što ponekad i sam život znade biti.

Svakog gosta tri gola dosta

Da ne napišem ništa više, sve sam rekao, no kolege bi mi zamjerile da ostane samo na ovome. Ja sam