U koji klub upisati dijete?

U koji klub upisati dijete?

U ovoj kolumni ćemo se posvetiti omladinskom nogometu, djeci, roditeljima i njihovim nedoumicama oko tema bliskih nogometu. Cilj je ispratiti put od samih početaka, pa do seniora s tipičnim problemima i situacijama koje se dešavaju, te kako donositi odluke u najboljem interesu Vašeg djeteta i korektne suradnje s klubom i trenerima. Slobodni ste postaviti pitanja koja Vas zanimaju (općenita, odnosno suštinska, jer nećemo ulaziti u konkretne primjere i pokušavati arbitrirati u konkretnim slučajevima).

Jedna od najtežih odluka u početku za većinu roditelja je kako odabrati klub u koji ćete upisati dijete. Ne mogu savjetovati konkretni klub, niti postoji univerzalni odgovor, ali ću vam dati savjete koji kriterije bi trebali razmotriti, te koje stereotipe odbaciti pri donošenju odluke.

Koja su 2 glavna kriterija za odluku koji klub odabrati?
Neposredni trener koji će raditi s vašim djetetom je apsolutno najvažniji faktor u odluci gdje trenirati. On vodi treninge i o njemu ovisi hoće li i koliko vaše dijete biti zadovoljno u klubu, kako će se trenirati i kako će djeca napredovati. U početku ne možete imati uvid u nogometne klubove ili rad trenera, kako bi ih mogli kvalitetno usporediti ako već niste imali neposredni kontakt s nogometom, vi ili netko od vaših bližnjih.

Svaki klub bi trebao omogućiti vašem djetetu svojevrsni probni period od nekoliko treninga u kojem trener može ocijeniti uklapa li se vaše dijete ponašanjem u cjelinu, a vi možete ocijeniti primjenjuje li trener odgovarajuće pedagoške metode, te vlada li u grupi odgovarajuća atmosfera.

Za početak je preporuka da se krenete od najbližeg lokalnog kluba, neovisno o rangu natjecanja seniora. Klub vam je najbliži, te bi vam trebalo biti jednostavno osigurati “logistiku”, odnosno mogućnost da dijete može redovito dolaziti na treninge. U tom klubu bi trebala biti djeca iz vaše okoline, susjedi, te će se vaše dijete lakše uklopiti i dodatno zbližiti sa susjednom djecom. Jednostavnije ćete se dogovoriti i oko odlaska na utakmice i ostatka organizacije.

Koliko su važni uvjeti treniranja?
Uvjeti treniranja su važan, ali ne i presudan faktor po kojem morate donijeti odluku u koji klub želite upisati dijete. Uvjetima treniranja smatram: broj i kvalitetu nogometnih igrališta (prirodna i umjetna trava) koju nogometni klub koristi, broj lopti koje su na raspolaganju, pomoćna oprema za treniranje (od najjednostavnijih i najjeftinijih elemenata poput kapica, čunjeva i markera, pa do visećih lopti, pomoćnih golova raznih veličina i slično).

Osim tih, financijski zahtjevnih uvjeta za treniranje, postoje oni gdje je ljudski faktor važniji od financija: postoji li u klubu ČOVJEK, netko tko zaista brine o djeci? Jesu li svlačionice prljave ili čiste, jesu li zimi zagrijane ili hladne, ima li u wc-u papira ili nedostaje i daska na wc školjci? Ovo možda nije presudno za kvalitetu treniranja, ali zapitajte se kako vode računa o vama nedostupnim stvarima, ako padaju na ovako elementarnim ispitima?
Osim pukog nabrajanja koji sve resursi u klubu postoje, raspitajte se koliko je to dostupno jednoj kategoriji. Koliko grupa paralelno trenira u isto vrijeme i dijeli resurse? Imaju li početničke grupe posebne lopte, manjeg obujma i težine od standardnih? Koliko se omladinski pogon mora prilagođavati seniorima i njihovim treninzima?

Zašto rang natjecanja seniora nije bitan za odabir kluba?
Odgovor je zato što rang natjecanja seniora nije nikakva garancija kvalitete rada u omladinskom pogonu. Kada bi u seniorima igrali isključivo igrači koji su prošli omladinski pogon tog kluba, onda bi se kroz određeni vremenski period jasno vidjelo tko radi najkvalitetnije s djecom. To nije slučaj nigdje u svijetu već desetljećima. Nažalost, ponekad se dešava baš suprotni efekt – da klubovi nedostatak novca u seniorima rješavaju na način da taj novac “izvlače” iz omladinskog pogona, odnosno od Vas roditelja.

Komentari

komentari

D. Peranić

D. Peranić

David Peranić je UEFA B licencirani trener, te ima višegodišnje iskustvo treniranja mlađih uzrasta.


Related Articles

Rijeka stopama Opatije: Dolazi Zagreb

U sklopu 10. prvoligaškog kola, prvog kola drugog (od četiri) ciklusa, u subotu, s početkom od 19h, na Kantridi se

Folklorno društvo Kajzerica

“Svake godine, isti protivnik, isti sudac, to je dio folklora, zabavljamo se…” Riječi su to trenera Rijeke Matjaža Keka. Sve

Crveni Split treba prebojati u plavo – bijelo

U srijedu 29.04. s početkom od 18 sati, na Kantridi u utakmici 31. kola MAXtv Prve HNL gostovat će RNK