Riječka fešta u Istri

Riječka fešta u Istri

Nogometaši Rijeke, sjajnim pogotkom Tomasova, pobijedili su minimalno, ali zasluženo ekipu Istre u Puli, i time nastavili potjeru za Dinamom, a domaćina bacili na pretposljednje mjesto tablice, koje vodi u dodatne kvalifikacije za ostanak u prvom razredu HNL-a.

Pula je nastavila biti omiljena destinacija za Rijeku, kako za nogometašima, tako i za navijače. Respektabilan broj gostujućih navijača uputio se ka Puli, invazija sa “mora i gora” zaustavila se na približno 1000 glasnih plavo-bijelih grla (od ukupno 2250 gledatelja), koji su bodrili i nosili “bijele” do pobjede, i poslije do kasno u noć pobjedu proslavljali časteći se istarskim delicijama, u vidu ombola, kumbasicama, kapuzon, zaliveno sve Malvazijom.

Sama utakmica nije bila odveć uzbudljiva, niti oku ugodna. Shodno renomeu, Rijeka se na terenu postavila autoritativno, svjesna svoje kvalitete, čekajući svojih pet minuta, svoj bljesak, udar groma s ove strane Učke, koji se i dogodio početkom drugog dijela. Sijevnulo je prije toga par puta, kao upozorenje, ali vratar domaćina, Iveša, maestralno je reagirao, u jednoj situaciji i poput rukometnog golmana nogom, iz blizine, spriječio vodstvo gostiju.

Najzvučnije pojačanje Riječana, Mario Gavranović, ostao je na klupi. Posljedica ratničke utakmice s Osijekom.Stoperski par, Samardžić-Mitrović, odigrao je rutinski, uz ipak dvije situacije, koje su mogu pripisati padu koncentracije, gdje su domaćini došli u priliku da matiraju Vargića. Od defenzivnog dvojca Brezovec- Bradarić, ovaj potonji je odigrao mnogo bolje, pravovremeno ulazio u blok, razigravao, te u mnogim situacija “spašavao” Zhutu.

Iako domaćini nisu imali nekih velikih prilika, većina pokušaja išla je preko njihove desne strane, a tamo u redovima gostiju igra Zhuta. Za ekipu koja ima pretenzije osvajanja naslova prvaka, vrlo loše, i to već redovito. Ofenzivno neučinkovit, defenzivno vrlo često ispadanje iz linija. Ta pozicija postaje kronična boljka, no nakon što se ljubimac navijača, Bertoša, “proslavio” u susretu s Osijekom, čini nam se da odabir startera na toj poziciji sliči na onu iz nekad popularne dječje emisije, Huga, “odaberi jednog, sigurno će pogriješiti”.

Rumunj u redovima Rijeke, Matei, polako postaje ljubimac navijača. Oni, gladni poteza, romantičarskog duha, željni nekog prošlog-svršenog nogometa, dolaze na svoje. Mateju se lopta lijepi za nogu, po Keku vjerojatno i previše, no to je tip igrača da kad ima loptu, ima na sebi svu pažnju publike jer događa se nešto neočekivano. Prolazi, slalomi, protivnički igrači koji padaju i “ronjaju” oko njega… melem za navijače, kosa gore za trenere, kako domaće, tako i protivnikove. Upisao je tako Matei i ovog puta asistenciju za pobjedu Rijeke, te najavio da bi u budućnosti, uz neke korekcije u igri, mogao biti velika snaga Rijeke, i odlična kupovina. A možda je bio i inspiriran spoznajom da igra u gradu koji se zove Pula, koji na rumunjskom znači… to provjerite sami.

U razgovoru s ljudima koji redovito prate Istru, rečeno je da nisu baš zadovoljni za novim ustrojstvom kluba. Panadić njima nije baš “legao”, kažu, jedan je Paminjo. Nedavno je ovdje igrao Dinamo, pred 600-tinjak gledatelja. Po njima, Istra nije pružala ni pola od ovog otpora koji je pokazala u susretu s Rijekom. Istra opasno visi na litici ponora druge lige. Lijepi stadion, za sljedeću sezonu ide i novi travnjak, identičan onome koji je na Rujevici, ulazak stranog kapitala… i blizina Rijeke.

Bez obzira na neki antagonizam, često pretjeran, ako se domaćini sunovrate u taj ponor, to bi moglo izazvati žal kod mnogih. Kako kod gurmana s ove strane Učke, tako i kod velikog broja onih s druge, kojima srce kuca za “bijele”. Jer kad Rijeka dolazi u Istru, njima je praznik, “Rijeka” je tamo doma.

Komentari

komentari


Related Articles

Uspješni tjedan sportske Rijeke

Četvrtfinale Kupa: Primorje EB – Mornar BS 13:7 (3:2, 4:1, 4:1, 2:3) Dvostruki program imali su vaterpolisti Primorja ovaj tjedan.

Tjedni pregled događaja

Dragi naši čitatelji i zaljubljenici u NK Rijeku pozdravljamo Vas na početku jedne nove serije kojom ćemo Vam donositi kratki

Jesen 2014: Ukupna minutaža igrača

Polusezona je završila, a došlo je vrijeme za analize napravljenog. U idućim tjednima ćemo analizirati razne statistike i podatke koji