Nisam dobro vidio, niti sam informiran, kakvi neredi su bili?

Nisam dobro vidio, niti sam informiran, kakvi neredi su bili?

Izjava iz naslova izjava je predsjednika Hajduka na nerede koji su se dogodili na Kantridi prilikom drugog ovogodišnjeg susreta Rijeke i Hajduka. Iako je izjava dočekana sa ismijavanjem ona nažalost opisuje punu realnost Hrvatskog nogometa, u kojoj su navijači i dalje najveći problem.
Nakon tih nereda izglasana je vaučerizacija, koja je neslavno pala ujedinjenjem svih navijačkih skupina da kao jedni djeluju protiv HNS-a i države koja je izglasala nešto samo da bi skinula sa sebe odgovornost. U povijesti borbe HNS-a protiv huliganizma imamo još smiješnih odredbi tako da je veća kazna da dođeš pod utjecajem alkohola na stadion nego da voziš auto u istom stanju, a zakon dopušta i procesuiranje osoba koji su stotinama kilometara udaljeni od stadiona.

Ne prepisujmo zakone, prepisujmo ponašanje

U Lyonu otprilike je 3000 ljudi u pratnji manjeg broja pripadnika policije prošetalo od trga na kojem su se smjestili do stadiona. Cijeli dan na trgu su bile neznatne količine policije a u šetnji gradom nitko nije stradao kao što nitko nije ni priveden, iako su se cijelim putem palile baklje i dimne. U Stuttgartu je bila ista situacija kao u Lyonu bez ikakvih ekscesa navijača i policije. Postupanje policije u Zagrebu i Splitu je odavno već trebalo upalit alarm kod nadležnih, ali to se nije dogodilo. Premjer je svojim ponašanjem pokazao da ga nogomet ne interesira, predsjednik HNS-a se više brine da li će stradat policajac od navijača( ljudski život ima neprocjenjivu vrijednost pa bio na tijelu oklop, dres ili šal) a ministar policije se pojavi samo kad treba skupljat političke bodove. Zakoni se i dalje selektivno primjenjuju, od sljedeće sezone će biti još rigorozniji, a odnos policije prema navijačima će se pogoršat. Još uvijek mi odzvanjaju citat Benjamina Franklina:“ tko žrtvuje slobodu za sigurnost ne zaslužuje ni jedno ni drugo.“

Jesmo li sami krivi?

Ne mogu se oteti dojmu da smo si u samu ruku nekako krivi, i dok su naši roditelji na agresiju Srbije odgovorili zajedničkim odlaskom u rat, agresiju koju pojedinci vrše na naš nogomet mi odgovaramo razjedinjeno. Borbom protiv vaučerizacije dokazalo se da se mogu sve skupine dogovorit i zajednički djelovat prema boljoj sutrašnjici. Vrijeme je da se sa završetkom sezone predstavnici skupina opet nađu i dogovore u borbi za sljedeću sezonu, jer zajedno smo jači. Vrijeme je da navijači kandidiraju svoje predstavnike kroz izbore u lokalne vlasti, kao i u sabor pa da napokon svoju sudbinu kao navijači kreiramo sami a ne da budemo tema istih kad se treba skrenuti sa gorućih problema.

Komentari

komentari


Related Articles

Riječki sportski “boom”

U nikad lošijoj financijskoj situaciji što se gradskog sporta tiče, riječki sportaši i klubovi dosežu visine koje su nekad samo

Umjesto čuda čuđenje

Rijeka je sinoć ostala na korak do senzacije. Iako po prikazanom bod ne bi bio nikakva senzacija. Daleko od toga

Hat-trick Primorja!

FINAL 4 Kupa Hrvatske Polufinale, 20.12.: Primorje EB – Medveščak 23:3 (7:1, 7:0, 6:0, 3:2) Vićan, Burić 1, Radu 4,