Propao pokušaj brice da od guzice napravi lice

Propao pokušaj brice da od guzice napravi lice

Iako su rane s nedjeljnog Jadranskog derbija još uvijek svježe, glavni (i jedini) krivci za blamažu u Dugopolju su, vođeni motom “napad je najbolja obrana”, krenuli u sebi svojstven kontranapad kroz medije.

Brbić: kriv je HNS

Iako se Predsjednik Hajduka Marin Brbić javno ispričao rukovodstvu i igračima Rijeke (ali i navijačima Hajduka!?) za vandalizam, nije mogao da dio krivnje ne prebaci i na HNS koji nije pristao na odgodu utakmice: “Nismo naišli na razumijevanje od HNS-a, a upozoravali smo da se to ne može organizirati po standardima visokog rizika. Nitko nas nije slušao, a kamo li poslušao.” Brbić je izjavio da od disciplinskog suca Krešimira Vlajčevića u četvrtak očekuje “malu kaznu” jer su predlagali odgodu: “nitko nije imao sluha”. Zanimljivo je kako nitko ne postavlja pitanje zašto je Hajduk odlučio promjeniti travnjak usred sezone? Kako bi samo UEFA reagirala da su kojim slučajem ušli u skupine EL i u isto vrijeme odlučili promijeniti travnjak

Također, Brbić je izjavio da su “htjeli igrati s Rijekom 15. listopada, Rijeka je odbila…” S ovom izjavom on insinuira da, ako je prihvatila 15. listopada igrati odgođenu Kup utakmicu s Lekenikom, Rijeka je trebala na taj dan igrati protiv Hajduka bez ni više ni manje nego pet hrvatskih reprezentativaca (Vargić, Lešković, Tomečak, Kramarić, Mitrović), iako pravila nalažu da klub koji ima dva (ili više) domaćih A ili U-21 reprezentativca ima pravo na odgodu utakmica za vrijeme reprezentativne pauze.

U istom obračanju medijima, komentirajući utakmicu (!?), Brbić je izjavio da “14 igrača Rijeke, koji su bili u zapisniku protiv Seville, nisu iz njihovog omladinskog pogona. Svih 14 igrača došli su u zadnje dvije godine. Što više reći na to?”. Što reći za ovakav komentar u prvom obraćanju medijima nakon javnog šikaniranja nogometaša i stručnog stožera HNK Rijeke?

Torcida: Riječani su pošteniji od Pape

Ali, ovo je tek početak kontranapada s juga. Glasnogovornik Torcide Damir Gruić izjavio je da Torcida nema službeni stav glede ispada te da ga neće ni objaviti jer “za to nema potrebe”. Na pitanje odobrava li Torcida takvo ponašanje na tribinama odgovorio je da će “pojedinačnih incidenata uvijek biti.” Upirući prstom prema Rijeci, rekao je da “svi znamo što se nama događalo na Kantridi. Sada se oni prave pošteniji od Pape.”

DPH Zagreb: podsjetnik na “žrtve nereda” na Kantridi

No, ni tu nije kraj. Naime, u noći sa srijede na četvrtak oglasilo se i de facto čelništvo kluba sa (poljudske) školjke. Da podsjetimo, uz  već opjevani paralelni račun, taj klub ima i paralelno vodstvo kroz DPH Zagreb, koji kroz udrugu Naš Hajduk, preko Ante Majića kontrolira Nadzorni odbor kluba. Preko noći je DPH Zagreb, uz hashtaglakrdija” objavio proglas pod naslovom “Rijeka se nagodila sa navijačima Hajduka ozlijeđenima u neredima na Kantridi.” Ističe se kako je DPH Zagreb “žrtve nereda” na Kantridi (28. rujna 2013.) uputio na odvjetnika koji je kasnije u ime navijača zaprijetio HNK Rijeci tužbom. Navodi se da su se “predstavnici Rijeke, ne želeći da sve dođe do suda i time javnosti, s trojicom oštećenika dogovorili te je postignuta izvansudska nagodba… Isplaćeni iznos mjeri se u desecima tisuća kuna.” Dodaje se kako je “ovakvo ponašanje Rijeke i njihova spremnost da isplate novac oštećenim navijačima Hajduka, nastradalima od kamenovanja, posredni dokaz kako čelnici riječkog kluba nisu iskazali spremnost ići na redovni sud,” te ih se uspoređuje sa Širićem, Djedovićem i Šprajcerom!

Točno je da je organizator utakmice (HNK Rijeka), prema Zakonu o obveznim odnosima (Članak 1081.), odgovaran za štetu nastalu tjelesnom ozljedom koju netko pretrpi zbog izvanrednih okolnosti koje u takvim prilikama mogu nastati, kao što je neuobičajeno gibanje masa, opći nered i slično, što je bio primjer na utakmici Rijeka-Hajduk odigranoj 28. rujna 2013. Isto tako, uz navedene navijače Hajduka, puno više navijača Rijeke je zatražilo naknadu za ozljede, što je standardna procedura. Tu nema nikakvih kriminalnih radnji od strane HNK Rijeke, kako iz DPH Zagreb nalažu pri usporedbi s osuđivanim nogometnim djelatnicima.

Za kraj, iz DPH Zagreb tvrde da “sve navedeno postaje posebno zanimljivo ako se stavi u kontekst nedavnih zbivanja u Dugopolju i izjava riječkih čelnika i igrača iz kojih proizlazi iznimna riječka kultura”, te da se “na zbivanja u Dugopolju nije potrebno posebno osvrtati, budući da to revno čine svi hrvatski mediji.”

Index.hr: Mišković dolijeva ulje na vatru, a kriva je i Armada

Ali kada čovjek pomisli da je tu kraj i da, kao što to insinuiraju iz DPH Zagreb, su se hrvatski mediji “revno” osvrnuli na “zbivanja” u Dugopolju, index.hr je u srijedu u redovnom pregledu kola “revno” napao predsjednika HNK Rijeke Damira Miškovića. Naime, uvjerenja su da je on otišao predaleko svojom reakcijom na nerede u Dugopolju, a u kojoj je osudio pljuvanje i gađanje igrača  i stručnog stožera Rijeke stolicama, bocama, baterijama, kovanicama, upaljačima i inim predmetima. Prema Indexu, Predsjednik Mišković svojim izjavama za Radio Rijeku i Novi Listdolijeva ulje na vatru”. Zar je gospodin Mišković trebao prešutjeti šikaniranje igrača i stručnog stožera?

Također, index.hr tvrdi da Hajduk “nije ništa mogao napraviti protiv pojedinaca” te dio krivnje za nerede prebacuje i na Armadu (!?): “kad se već kude akteri rušenja “dugopoljske ljepotice”, stolice je čupala i Armada. Možda ih nije bacala, ali čupala jest. Od 157 iščupanih sjedalica, prema policijskom izvješću, 25, što je 16 posto. Kako su na stadionu zauzimali tek nekih pet posto kapaciteta, dobar im je učinak.”

Index.hr se čak usudio okarakterizirati Jadranski derbi u Dugopolju kao utakmicu kola (!), jer navodno, “Jadranski derbi je donio sve što prvenstveni derbiji nose. Veliku borbu, dosta agresije, dva lijepa gola… Bilo je tu još nekoliko lijepih akcija i pokušaja na obje strane, definitivno utakmica koja nije razočarala.” Prava fešta od baluna.

Što reći i kako reagirati na ovaj kontranapad na riječki “gol”? Iako bi bilo logično da Portić 3 reagira na pokušaj izjednačavanja krivnje, možda je najbolje da ga ignoriraju i da se čelništvo kluba s Kantride (za razliku od autora ovih redaka) ne spušta na taj nivo. Činjenica je da je ovaj kontranapad opasan kao i Anton Maglica pred praznim golom. Drugim riječima, falija je cili balun.

Komentari

komentari


Related Articles

Lakrdija se nastavlja

U sljedećem kolu, točnije, u 1/8 finala, Hrvatskog Kupa “Hrvoje Ćustić”, a kojega, kao i prvenstvo, brani naš klub, Rijeka

Preokretom do pobjede

Lokomotiva – Rijeka 1:2 (1:0) Zagreb – Stadion NK Zagreb. Utakmica 13. kola MAXtv Prve HNL. Gledatelja: 300. Suci: Damir

Kontrasti Europe

Prvenstvo 2014./15. tek što je završilo,a misli su već usmjerene prema novoj sezoni. Osluškuju se svi događaji vezani za klub.