Kontrasti Europe

Kontrasti Europe

Prvenstvo 2014./15. tek što je završilo,a misli su već usmjerene prema novoj sezoni. Osluškuju se svi događaji vezani za klub. Prati se prijelazni rok, izgradnja stadiona odnosno trening kampa, uglavnom navijači ne mogu dočekati da nova sezona počne. Izvučeni su parovi za pretkolo Europa lige. Rijeka čeka da vidi kamo će svih nas “ceste” Europe ovoga puta odnijeti. Da li je to sunčana zemlja Makedonija ili navijačima uvijek draga i prijateljska Škotska. A ne tako davno, riječka nogometna ljeta nisu bila u duginim bojama, baš suprotno, sjetih se malo…

U ljeto 2008. godine, tek nakon završene sezone, momčad Rijeke je krenula u avanturu zvana Intertoto kup. Bio je to više manje propali pokušaj UEFA-e da slabije rangiranim klubovima pruži još jednu šansu za ulazak u Kup UEFA. Na Kantridu je 21.06. stigla makedonska Renova, “gigant” iz Džepčišta kod Tetova. Skupilo je 500-ak “mazohista” na tribinama Kantride i vidjelo je “spektakl” u kojemu su “samo” pogoci falili. Tadašnja brižna Rijeka je u uzvratu na nacionalnome stadionu u Skopju poražena sa 2:0 i eliminirana iz Europe prije mjeseca srpnja. Rekord.

Naredne godine, naša Rijeka je gostovala u Luksemburgu u sklopu pretkola za Kup UEFA. Domaćin Differdange je bio sve samo ne nepremostiva prepreka. Ipak, Rijeka je i tamo odigrala “spektakularnu” utakmicu i uspjela izgubiti sa 1:0. Zabio je djelatnik lokalne željezare, Pierre Piskor za pobjedu protiv “profesionalaca” sa Kantride. Bolje upućeni kažu da je tu bilo svega. Od kladionice, do pobune u svlačionici. Blamaža “na kvadrat” za još jednu “gorku pilulu” navijačima Rijeke. U uzvratu se pobijedilo sa 3:0 i prošlo dalje, ali ostaje blamaža ispisana velikim slovima.

Tih su godina, za Rijeku euro-sezone završavale, a da ljeto kalendarski nije bilo gotovo. Jesen u Europi je spadala u znanstvenu fantastiku. I tako sve do sezone 2011./12. koju Rijeka završava na 12.mjestu HNL-a, u kojoj mijenja četiri trenera (Horvat,Ištuk,Skočić,Scoria). 2012. godine se ne mjenjaju samo treneri već i ono najbitnije, vodstvo kluba. U naredne tri sezone, naša Rijeka je u vrhu hrvatskog nogometa, osvaja kup, superkup, dva puta se igra Europa liga. Igrati za Rijeku postaje privilegija, a navijati za nju nešto neprocjenjivo.

Stiglo je ljeto 2015. godine. Samo jedno godišnje doba, ali za navijača Rijeke sezona traje 12 mjeseci. Ipak, taj ljetni dio sezone sa sobom donosi neke posebne draži. Iščekivanje ždrijeba, putovanja po Europskim destinacijama i velika “imena” pod stijenama Kantride samo su neki od razloga zašto je taj dio sezone tako “sladak”. Ali naravno, kao što rekoh, za navijača Rijeke sezona traje svih 12 mjeseci.

Boris Kirinčić

Komentari

komentari


Related Articles

Kada članstvo nije samo komad papira

Zadnjih nekoliko dana duhovi Kantride su se uznemirili. Razlog tome je objava cijena pretplata za ovogodišnju sezonu. Mnogi navijači tvrde

Remi na Kantridi uz komično suđenje

Rijeka – Dinamo 2:2 (1:0) Rijeka – Stadion Kantrida. Utakmica 27. kola MAXtv Prve HNL. Gledatelja: 6.500. Suci: Marijo Strahonja

Uvjerljivom pobjedom u treće pretkolo

The New Saints – Rijeka 1:5 (0:1) Oswestry – Park Hall. Uzvratna utakmica 2. pretkola UEFA Lige prvaka. Gledatelja: 2.000.