Rijeka II – presjek sezone do utakmice protiv HAŠK-a

Rijeka II – presjek sezone do utakmice protiv HAŠK-a

U svoju drugu trećeligašku sezonu momčad Rijeke II ušla je u bitno izmjenjenom sastavu. Veliki dio igrača, nositelja igre, iz prošlosezonske ekipe dobio je raskid ugovora ili je posuđeno, a iz mlađih uzrasta promovirano je desetak igrača. Dva su razloga tome, jedan je da u drugoj ekipi prvoligaša u trećem rangu može nastupati tek četvero starijih igrača, a drugi je da je struka procijenila da ti igrači neće imati kvalitetu da u bliskoj budućnosti konkuriraju za Kekovu ekipu. Oni za koje „još ima nade“ su posuđeni ekipama u višim rangovima i njih se prati.

Lakše je nabrojati igrače koji su ostali u ekipi. To su kapetan momčadi, najstariji igrač i trenerova produžena ruka, Fausto Budicin, mladi desni bek Mihael Rebernik, zadnji vezni Gerald Diyoke, kao i njegov par u srcu veze, Mateo Furijan. Tu su i ofenzivac, Mate Bajić, te Yusuf Musa, nigerijski lijevi bek, koji su u Rijeku stigli u zimskom prijelaznom roku 2014./2015. iz Cibalije, odnosno Abuja Academy.

Rijeku su redom napustili prošlogodišnji prvotimci, vratari Berković (Kek) i Nwolokor (posuđen u Šibenik), stoper Batinić (Dugopolje), desni bek Vidas (Krk), lijevi bek Collins (posuđen u Krku Novo Mesto), veznjaci Klapan (Celje), Postonjski (Zagorec), Marciuš (Slaven Belupo) i Kokorović (Zavrč), ofenzivci Mršić (Celje, pa Šibenik), Dangubić (posuđen u Krku Novo Mesto), Ajayi (posuđen u Široki), Fumić (Krk), Solomon i Okechukwu (obojica posuđeni u Šibenik), te Filipović (posuđen u Speziju).

Od novih igrača imamo vratare Nevistića (Osijek) i Ayotunde (bio na posudbi u Varaždinu), lijevog beka Kabirua pridošlog iz sestrinske Abuje, Varaždince Šarića (veza) i Vizingera (napad), stopere Petrovića (Pomorac) i Contea (Latina), ofenzivca Cisottija (posudba iz Spezije) i Mrdešu (Cibalia). Iz mlađih uzrasta su promovirani vratari Popović i Magaš (bez minutaže do sad), stoperi Lucić, Čanković i Cvetković, veznjaci Frančišković, Fatić i Nakić, te ofenzivci Budan i Iličić.

Prvih šest kola ekipu Rijeke II vodio je osječki dvojac Kulešević-Skender koji su Jadran zamijenili panonskom ravnicom, Puskas Academy iz Felcsuta. Zanimljivost je da je Puskas Academy partnerska ekipa Videotona (rekli bi smo Videotonova Lokomotiva), a da je smještena u rodnom mjestu mađarskog premijera Viktora Orbana. Trener prve ekipe je Robert Jarni, a Ivica Kulešević je preuzeo momčad U/17 uzrasta.

Kulešević je uspješno priveo kraj prošloj sezoni, no u prvih 6 kola imao je uspjeh od tek 7 osvojenih bodova (2 pobjede, 1 neriješeni i 3 poraza uključujući i potop od 5:0 u Mladini protiv Vinogradara). Do razlaza je došlo na obostrano zadovoljstvo, popularni Kule je brzo našao (već je imao?) novi posao, a drugu ekipu Rijeke preuzeo je dvojac Buketa-Tkalčević. Pogotovo veseli postavljanje nekadašnjeg prvotimca Rijeke, pozitivnog i elokventnog Baranjca Igora Tkalčevića od kojega smo odmah, u Vujnovićevim „Stijenama Kantride“ saznali i ciljeve ekipe koji su, do tada, bili generalno nepoznati. Tkačević je naglasio da je kratkoročni cilj stabilizacija ekipe, a dugoročni da se proizvedu igrači koji mogu konkurirati u prvoj ekipi Rijeke. Ulazak u viši rang nije spominjan. Povrh toga, u intervjuu za RijekaTV, Buketa je naglasio da će Rijeka II igrati oku dopadan i atraktivan nogomet, no nije zaboravio ni na smirenu igru koja ima glavu i rep. To se, djelomično, manifestiralo u domaćoj pobjedi 5:3 protiv ekipe Dubrava TK. Osim te pobjede, Buketina ekipa doživjela je i poraz kod Španskog, a u nedjelju 18.10. gostuje u (Republici) Peščenici kod HAŠK-a. Zanimljivo je primjetiti da je Buketa u ekipu uveo i mladog Iličića koji je odmah povjerenje uzvratio pogotkom Dubravi. Nakon odsluženog crvenog kartona, ali i (nepravednog) izostavljanja s popisa putnika na U/17 SP u Čileu, na raspolaganju je opet i Vizinger, igrač kojega Kek već polako priključuje prvoj ekipi (protiv Lokomotive je bio na klupi). Nevistić je jedini igrač Rijeke koji putuje na SP, te ga neće biti narednih nekoliko susreta.

Kada se napravi presjek početnih 8 kola možemo reći da Rijeka II igra u formaciji 4-2-3-1 s određenim prelascima u 4-3-3. Pozitivno je da druga momčad slijedi primjer prve ekipe što će olakšati možebitnu tranziciju igrača između ekipa. Nakon 8 kola Rijeka II drži 10. mjesto (od 16 ekipa) s 10 osvojenih bodova i gol razlikom 10:15. Prvi strijelac ekipe je Juri Cisotti s 4 postignuta pogotka, Mate Bajić je postigao jedan manje, a po jedan su dodali Rebernik, Iličić i Bertoša (11m). Ono što je vidljivo da je su sve pogotke (osim Bertošinog iz kaznenog udarca) postigli ofenzivci (Rebernik, iako bek, na utakmici na kojoj je postigao gol, je igrao desno krilo).

Za Rijeku II je u prvih 8 kola nastupilo čak 26 igrača, ali treba naglastiti da ipak postoji kostur ekipe koja iznosi teret većine utakmica. S preko 50% ukupne minutaže (360 od 720 odigranih minuta), to su: Nevistić, Rebernik, Budicin, Lucić, Kabiru, Gerald, Furijan, Cisotti, Budan i Bajić.

Rijeka II statistika

Početnih 11 s najvišom minutažom je sljedeći:

Nevistić  (360′) – Rebernik (701′), Budicin (720′), Lucić (433′), Kabiru (630′) – Gerald (720′), Furijan (382′) – Mrdeša (257′), Cisotti (637′), Budan (395′) – Bajić (698′).

Nešto manju minutažu imaju Mrdeša, Nakić, Fatić i Vizinger. Potonji bi sigurno imao preko 50% da nije bilo reprezentativnih obveza.

Za Rijeku II nastupili su i neki igrači prve ekipe, a to su bili vratar Prskalo (180′), stoper Ikić (180′), te lijevi bek Bertoša (90′) koji je za drugu ekipu igrao na poziciji stopera.

Ako pogledamo ovu ekipu možemo ih podijeliti na pozicije, godišta i na regiju u kojoj su ponikli. Prskalo, Ikić i Bertoša, kao igrači iz prve ekipe, su izvan konkurencije.

Rijeka II - tablica 1

Rijeka II - tablica 2

Ako se gledaju godišta (bez igrača iz prve ekipe), osim Budicina (1981.), Cisottija (1993.), te Bajića i Contea (1995.), ostalo su sve dečki rođeni 1996., 1997. ili 1998. godine.

Trenutnih prvih 11 gledajući minutažu u prvih 8 susreta, regiju iz koje su došli u Rijeku i godinu rođenja:

Nevistić  (360′, Slavonija, 1998.) – Rebernik (701′, Zagorje/Međimurje, 1996.), Budicin (Istra, 720′, 1981.), Lucić (433′, domaći igrač, 1997.), Kabiru (630′, Nigerija, 1997.) – Gerald (720′, Nigerija, 1996.), Furijan (382′, domaći igrač, 1996.) – Mrdeša (257′, Slavonija, 1997.), Cisotti (637′, Italija, 1993.), Budan (395′, domaći igrač, 1997.) – Bajić (698′, Slavonija, 1995.)

Tri igrača su “naši” iz omladinske (Lucić, Furijan, Budan), a isti je i broj Slavonaca (Nevistić, Mrdeša, Bajić). Dva su iz Nigerije (Kabiru i Gerald), a po jedan iz Zagorja/Međimurja (Rebernik), Istre (Budicin) i Italije (Cisotti).

Najstariji je Budicin koji ima 34 godine (1981.), a prati ga Cisotti (1993.) koji je s 22 godine drugi najstariji. Svi ostali imaju 20 ili manje godina. Bajić ima 20 (1995.), Rebernik, Gerald i Furijan po 19 (1996.) dok su Lucić, Kabiru, Mrdeša i Budan s 18 tek punoljetni (1997.). Vratar Nevistić koji još nije niti napunio 18 je najmlađi (1998.).

Susreti Rijeke II u 3. HNL Zapad u sezoni 2015./16.:

1. kolo, 29.8. Vrbovec – Rijeka II 1:0: Nevistić – Rebernik, Budicin, Lucić, Kabiru – Gerald, Nakić (80′ Frančišković) – Budan (70′ Musa), Cisotti (65′ Furijan), Mrdeša – Bajić.

2. kolo, 5.9. Rijeka II – Novigrad 1:1 (Rebernik) : Prskalo – Budicin, Ikić, Lucić, Kabiru – Furijan (79′ Fatić), Gerard – Rebernik (72′ Mrdeša), Cisotti (64′ Nakić), Budan – Bajić.

3. kolo, 16.9. Zagorec – Rijeka II  1:2 (Cisotti, Bajić): Nevistić – Budicin, Čanković (63′ Conte), Lucić, Musa – Gerald, Furijan (71′ Fatić) – Rebernik, Cissoti, Mrdeša (58′ Nakić) – Bajić.

4. kolo, 12.9. Rijeka – Krk 1:0 (Cisotti): Ayotunde – Rebernik, Buducin, Lucić, Kabiru – Furijan, Gerald – Cissoti (87′ Fatić), Bajić (69′ Mrdeša), Budan – Vizinger (75′ Nakić).

5. kolo, 20.9. Vinogradar – Rijeka II 5:0: Nevistić – Budicin, Ikić, Lucić (74′ Nakić), Kabiru – Gerald, Furijan (46′ Fatić) – Rebernik, Cisotti (65′ Budan), Bajić – Vizinger (16′ drugi žuti-crveni).

6. kolo, 27.9. Rijeka II – Samobor 1:2 (Bajić): Nevistić – Rebernik, Budicin, Petrović, Kabiru – Gerald, Nakić (53′ Šarić) – Fatić (78′ Mrdeša), Cisotti, Budan (50′ Musa) – Bajić.

7. kolo, 3.10. Špansko – Rijeka II 2:0: Ayotunde – Rebernik, Budicin, Cvetković, Kabiru – Gerald, Fatić (46′ Šarić), Furijan (74′ Conte) – Mrdeša (46′ Budan), Bajić, Cisotti.

8. kolo, 11.10. Rijeka II – Dubrava Tim Kabel 5:3 (Cisotti x2, Bajić, Iličić, Bertoša 11m): Prskalo – Rebernik, Budicin, Bertoša, Kabiru – Gerald, Šarić (59′ Fatić) – Cisotti, Bajić, Iličić (65′ Budan) – Vizinger (80′ Mrdeša).

Komentari

komentari


Related Articles

Let iznad kukavičjeg gnijezda

Nebeskim svodom prolijeću mnogobrojne vrste ptica. Jedna od njih je kukavica. Tom stvorenju neobično je drago snijeti svoje jaje u

Potpisao Goran Cvijanović

Na Kantridu je “sletjelo” novo pojačanje. Još jedan Slovenac, nakon Mirala Samardžića, u momčadi Matjaža Keka zove se Goran Cvijanović i