Svibanjska suza

Svibanjska suza

Za sve i svakoga koji žive nogomet, koji žive za NK Rijeku,  mjesec svibanj je oduvijek bio mjesec najvećih uspjeha, ali i najveće tuge. Jednostavno i vrlo očito, to je mjesec nabijen velikim emocijama. Daleke 1978.godine, 24.05. osvojen je prvi veliki trofej u povijesti kluba i to Kup Maršala tada bivše države protiv Trepče na beogradskoj “Marakani”, da bi isti uspjeh bio ponovljen u uzvratnoj utakmici protiv Partizana, 24.05.1979.godine na istom stadionu. Kupovi u novom tisućljeću pod okriljem HNL-a također su se osvajali u svibnju mjesecu. 25.05. 2005. u Splitu, na Poljudu, u uzvratu finala, Rijeka postaje po prvi puta osvajač Kupa hrvatske, te taj uspjeh ponavlja odmah iduće sezone i to 3. svibnja u onoj katastrofi od rezultata na stadionu “Anđela Herjavca” kod pokojnog Varteksa. Treće “Rabuzinovo sunce” stiže 13.05.2014. u drugoj utakmici na Kantridi protiv Dinama nakon maksimirskih 0:1 i slavlja bijelih pred 4000 svojih navijača na južnoj tribini nacionalnog stadiona.

Taj peti mjesec počinje i jednim rođendanom, i to našem sjajnom vrataru Andreju Prskalu rođenom 01.05.1987.godine. Upravo te godine izgubili smo Kup protiv Hajduka, začinjen sudačkim nepravdama i poznatom “Petroviću”, ali to je i godina te mjesec nastanka veličanstvene Armade koja baš ovaj mjesec slavi svojih 30 godina. Da, 26. dana svibnja mjeseca, te žalosne 1999. godine, oduzeto nam je prvenstvo u utakmici protiv Osijeka, vjerojatno najtužniji dan u povijesti riječkog nogometa, ali vjerojatno i najgnjusniji dan u povijesti hrvatskog sporta.

Počeo je 5. mjesec u kojemu je ostalo 5 kola do kraja prvenstva. Mjesec koji svi sanjamo, u kojem se budimo sa željom da  se ostvare snovi svih generacija igrača i navijača, ali i onih koji nisu s nama, ali sigurno negdje od “gore” prate ono što nisu dočekali s nama. Prate i čuvaju te guraju naprijed, sigurni smo.
U 5. mjesecu se dijele mature, ova Rijeka, ovaj grad i ovi ljudi su spremni za diplomski i to za ocjenu 5!

Jedan vjerni posjetitelj Kantride, a sada i Rujevice, je kazao da mu je u Stuttgartu suza potekla sa lica. Kaže isto tako da mu se slično dogodilo onog trenutka kada smo pobjegli na osam bodova prednosti pobjedom nad Osijekom, te se pita, što će se tek dogoditi u ovom mjesecu odnosno u preostalih 27 dana ovogodišnjeg HNL-a. Nitko to ne zna. Mi to ne možemo  niti pojmiti jer smo ovakve situacije do sada samo gledali na sportskim programima raznoraznih stranih TV postaja ili pak državne dalekovidnice namjenjene samo državnih klubovima.  Jedno je sigurno, ovaj mjesec Svibanj će biti pun suza.

Koliko se puta naježite tijekom jednoga dana. Koliko puta pregledavate “highlightse” sa zadnje utakmice te se time hranite do novog kola. Koliko puta dnevno pročitate vijesti o našemu klubu, opet i opet. Koliko ste puta u zadnje vrijeme zatekli samog sebe sa konstatacijom: “Jebote, bit ćemo prvaci”. Ne lažite, znamo da je puno puta dnevno. 27 dana u mjesecu Svibnju koji će postati najvećih 27 dana u povijesti riječkog nogometa i sporta u cjelini. Snovi se ostvaruju. Vjerujte nam. Mi to znamo!

Autori: Boris Kirinčić

Komentari

komentari


Related Articles

Reagiranje HNK Rijeka

Nakon mnogih netočnih navoda, neistina i laži, objavljenih u prilogu Slobodne Dalmacije pod nazivom Naprid Bili, HNK Rijeka je izdala

Petarda Hrvatske u Maksimiru

Hrvatska – Norveška (1:0) 5:1 Zagreb, Stadion Maksimir 5. kolo kvalifikacija za EURO 2016. Gledatelja: 23.912 Sudac: Carlos Velasco Carballo

Dan pobjede za dan lijepih uspomena

Iako je danas veliki i ponosan dan, Dan pobjede, velika većina navijača Rijeke se još uvijek osjeća utučeno zbog sinoćnjeg