Zašto početi trenirati DANAS ?

Zašto početi trenirati DANAS ?

U ovoj kolumni ćemo se posvetiti omladinskom nogometu, djeci, roditeljima i njihovim nedoumicama oko tema bliskih nogometu. Cilj je ispratiti put od samih početaka, pa do seniora s tipičnim problemima i situacijama koje se dešavaju, te kako donositi odluke u najboljem interesu Vašeg djeteta i korektne suradnje s klubom i trenerima. Slobodni ste postaviti pitanja koja Vas zanimaju (općenita, odnosno suštinska, jer nećemo ulaziti u konkretne primjere i pokušavati arbitrirati u konkretnim slučajevima).

S koliko godina se upisati na nogomet?

Preporučljivo je da djeca čim ranije krenu sa sportskim aktivnostima. Ipak, da bi se dijete (dakle ne samo dečki, cure su jednako pozvane igrati nogomet, čak imaju dodatne privilegije) moglo uključiti u organizirani rad, nužno je da su dovoljno psihički zreli da se mogu odvojiti od roditelja na sat vremena, da mogu pratiti upute trenera i da se mogu prilagoditi cjelini.

Po mom iskustvu najčešće su petogodišnjaci dovoljno zreli da mogu raditi u grupi. Većini četverogodišnjaka je još prerano, dok ako se šestogodišnjak ne može uklopiti je veoma preporučljivo raditi na rješavanju uzroka problema u suradnji s pedijatrom.

Preporuka je da djeca u najranijoj dobi se bave višestranim sportskim aktivnostima, dakle ne strogo jednim sportom. Idealno je kada postoji mogućnost pohađanja sportskih programa u dječjim vrtićima. Činjenica je da u većini klubova neovisno o sportu ne rade kineziolozi, te da su često pretjerano fokusirani na svoj sport, a premalo na osnove, poput pravilnog trčanja.

Nedostatak diplome ne znači nužno da je trener loš ili nestručan, jer trenerov angažman i spremnost na edukaciju su jedini relevantni faktor, ali je poziv na oprez. Iz tog razloga neki savjetuju da prva dječja aktivnost budu atletika i gimnastika, jedna ili obje u trajanju do ukupno godinu dana, kako bi djeca uspješno apsolvirala osnove na pravilan način, te onda krenuli sa željenim sportom.

Neću sad upisivati dijete na nogomet, jer…

U dosadašnjem radu sam se susreo s mnogim apsurdnim i „šupljim“ razlozima odgađanja početka treniranja. Niže su navedena tipična sezonalna opravdanja roditelja kojima se može premostiti svaki dio godine. Istina je da gotovo svi klubovi upisuju nove članove, pogotovo početnike, čitavu godinu i možete se priključiti treninzima bilo kad.

Ako je dijete već u natjecateljskom uzrastu, potrebno je ispoštovati proceduru registracije djeteta, kako bi ono imalo pravo nastupa, što traje desetak dana. Jedina iznimka je ako je dijete već treniralo u jednom klubu, te se želi registrirati za drugi klub, tad vrijede posebna pravila.

Neću sad upisivati dijete na nogomet, jer:

– je ljeto

– tek je počela škola

– već su počeli treninzi i zakasnili smo s upisom

– vani je ružno vrijeme i hladno je

– kraj je polusezone

– upisat ćemo se kad zatopli

– sad je kraj, upisat ćemo se na početku iduće sezone

Što je potrebno za početi trenirati nogomet?

Ako mene pitate, jedini uvjet je – dobra volja. Dobra volja roditelja da dijete redovito dolazi na treninge i dobra volja djeteta da sudjeluje u treninzima. Odgovor na pitanje ovisi i o klubu u kojem se počinje trenirati. Veći klubovi imaju više zahtjeva, dok su manji klubovi zadovoljni činjenicom da imate dobru volju upisati se. Saznajte kad je idući trening u najbližem klubu, te dođite nešto ranije, vrlo vjerojatno ćete morati popuniti pristupnicu, jer ipak ostavljate malodobno dijete nekome na brigu.

Ne trošite novac na opremu dok vaše dijete ne odradi nekoliko treninga i uvjerite se da će stvar funkcionirati. Neće biti razlike na njegove igre ovisno o tome odradio li ih u posuđenim kopačkama, starim tenisicama ili u najnovijim kopačkama kakve nose svjetske zvijezde, ali će vaš novčanik cijeniti razliku, pogotovo ako nakon 5 treninga shvati da mu se ipak ne da trenirati nogomet.

 

Komentari

komentari

D. Peranić

D. Peranić

David Peranić je UEFA B licencirani trener, te ima višegodišnje iskustvo treniranja mlađih uzrasta.


Related Articles

U koji klub upisati dijete?

U ovoj kolumni ćemo se posvetiti omladinskom nogometu, djeci, roditeljima i njihovim nedoumicama oko tema bliskih nogometu. Cilj je ispratiti

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

11 − two =