Kada članstvo nije samo komad papira

Kada članstvo nije samo komad papira

Zadnjih nekoliko dana duhovi Kantride su se uznemirili. Razlog tome je objava cijena pretplata za ovogodišnju sezonu. Mnogi navijači tvrde kako su cijene previsoke, a poskupljenje neopravdano. U ovom članku nećemo se baviti cijenama pretplata, već pokušati dati konstruktivne prijedloge kako unaprijediti sadašnji model članstva u klubu, koje na ovaj način jedva da i donosi ikakve beneficije.

Članom HNK Rijeka se postaje ispunjavanjem pristupnice te plaćanjem godišnje članarine u iznosu od 100 kuna. Prijašnjih sezona učlanjivanje je bio samo još jedan način izražavanja pripadnosti klubu, članovi nisu imali nikakve opipljive beneficije osim pokojeg poklončića u protuvrijednosti manjoj od deset kuna.

Odgovorni u marketingu kluba sa Portića prošle su sezone krenuli sa unaprjeđenjem članskog modela osiguravši članovima kluba poneki popust u tvrtkama sponzorima kluba. Ove godine se odlučilo ići malo dalje te je napravljena razlika između običnih pretplatnika i članova kluba na način da će pravo prvokupa karata za europska natjecanja i Hrvatski nogometni kup imati članovi kluba, a ne pretplatnici, kao što je to do sada bio slučaj.

Svako ovakvo promišljanje i pokušaj unaprjeđivanja ustaljene prakse je pozitivna stvar, međutim ostaje dojam kako se moglo napraviti i puno više, uz ne puno dodatnih novaca i truda. Nadamo se kako će netko u klubu pročitati naše prijedloge te da će se bar dio istih razmotriti. Ovaj tekst nije pokušaj pljuvanja i omalovažavanja nečijeg truda, ovo je odgovor na krilaticu koju je predstavio upravo klub – Zajedno smo Rijeka. Upravo to i pokušavamo, sinergiju navijača i kluba, te Vas pozivamo da saslušate naše savjete, savjete dugogodišnjih navijača.

U mnogim europskim klubovima članstvo znači i razne pogodnosti koje nemaju obični navijači. Tako je moguće ostvariti popuste na organizirana putovanja na gostujuće utakmice ili pak samo prvi dobiti priliku rezervirati isto. Iako HNK Rijeka reklamira kako članstvo donosi posebni popusti u Fan shopu, svjedoci smo toga da do sada nije bilo tako, to jest, da se radilo o simboličnim popustima. Nadamo se da će ove sezone biti drugačije.

Također, neovisno o cijeni iste, član kluba ne plaća puni iznos pretplate, već je ista za njega povoljnija. Prošle godine Rijeka je imala takav model, popusti su se dobivali ovisno o duljini članstva u klubu. Zašto se od toga ove sezone odustalo? Navedeno je jedan od boljih i metodološki najispravnijih marketinških poteza koji ste kao klub osmislili. Zašto onda ove sezone zaboravljate na njega? Da su cijene pretplata identične dosadašnjima, a da ste samo ostavili ovu mjeru vjerujemo da bune među navijačima uopće ne bi bilo.

Članovima klub treba otvoriti svoja vrata. Za njih ali i ostale navijače organizirati službu koja će im biti na usluzi kako telefonski i mailom, tako i fizičkim djelovanjem tijekom cijeloga tjedan pa i vikenda. Članovi i ostali navijači moraju imati nekoga koji će im odgovarati na pitanja upućena preko raznih sustava komunikacije, a klub će na taj način dobiti pitanja, odgovore i želje onih zbog kojih klub postoji. Nažalost, danas smo svjedoci da se prosječni navijač Rijeke nema kome obratiti ukoliko dođe do nekakvoga problema ili je samo voljan saznati neku informaciju. Na e-mail adrese nitko ne odgovara, telefon zna uporno zvoniti, a odgovora sa druge strane nema. Interakcija sa navijačima je možda i najbitnija stavka u onoj krilatici – Zajedno smo Rijeka, i kao takva mora što prije zaživiti.

Konačno, krajnje je vrijeme za okretanje kluba 21. stoljeću, u koje smo već debelo zagrizli. Za Rijeku se ne navija samo u gradu i užem prigradu, tradicionalno jake baze riječkih navijača su i Lovran, Crikvenica, Krk, Cres, Labinština i još mnogi bliži i dalji dijelovi Kvarnera i Primorja. Navijačima iz tih, geografski daljih, krajeva trebalo je osigurati mogućnost da se članstvo produži online. E-poslovanje više ne smije biti bauk, niti postoji opravdanje zašto se isto ne bi primjenjivalo. Zašto se članovima kluba ne bi mogla omogućiti kupovina pretplata ili pojedinačnih ulaznica iz udobnosti svog doma? Radi se o uštedi i za klub i za navijače. Ovu ideju ćemo dodatno razraditi u jednom od sljedećih članaka gdje ćemo dati model po kojem se isto može relizirati.

Klub i navijači moraju biti jedno, a to je mnogo lakše ako se međusobno uvažavamo i slušamo prijedloge. Pokušajte, nitko od navijača ne želi loše klubu, nemate što izgubiti. Međusobne interakcije mora biti kako bi ZAJEDNO digli klub u neslućene visine.

Komentari

komentari


Related Articles

VAŽ JE NAŠ!

Rijeka – Dinamo 2:0 (1:0) Rijeka – Stadion Kantrida. Druga finalna utakmica Kupa Hrvatske. Gledatelja: oko 10.500. Vrijeme: oblačno i

Drama u tri čina

Prevedeno s grčkog jezika drama znači radnja, a u hrvatskom jeziku označava književno djelo koje je namijenjeno izvođenju na pozornici.

Pobjeda Rijeke u 120. Jadranskom derbiju

Rijeka – Hajduk 4:2 (4:1) Rijeka – Stadion Kantrida. Utakmica 2. kola 1. HNL. Gledatelja: 9.000. Suci: Mario Zebec (Cestica),