Mogući protivnici Rijeke u 3. pretkolu pred ždrijeb u Nyonu

Mogući protivnici Rijeke u 3. pretkolu pred ždrijeb u Nyonu

Sutra, točno u podne, održati će se ždrijeb parova 3. pretkola Lige prvaka u sjedištu UEFA-e u švicarskom Nyonu. U našem „champions route-u“, u ždrijebu će sudjelovati 37 momčadi, i to 3 ekipe koje se natjecanju priključuju u ovoj fazi natjecanja (Olympiacos, Slavia Prag i Viitorul Constanța) te 34 ekipe (odnosno 17 parova) koje igraju 2. pretkolo. Budući da se ždrijeb za 3. pretkolo održava prije uzvratnih utakmica 2. pretkola, već je poznato koje ekipe, odnosno parovi iz 2. pretkola, će biti nositelji u ždrijebu za 3. pretkolo. Budući da je klupski koficijent Rijeke (15,550) ukupno 14. od 37 momčadi koje će se naći u ždrijebu, isti nije dostatan da se pobjednik dvoboja između Rijeke i The New Saints-a sutra nađe među nositeljima (Qarabağ je na posljednjem desetom nositeljskom mjestu s koeficijentom od 18,050). Mogući protivnici Rijeke u 3. pretkolu (ukoliko preskoči Velšane) su Olympiacos te devet pobjednika 2. pretkola (priložena tablica). Uz Olympiacos (Grčka), koji se uključuje u natjecanje u 3. pretkolu, još pet ekipa je praktično osiguralo prolazak, a to su Qarabağ (Azerbajdžan), Red Bull Salzburg (Austrija), Copenhagen (Danska), Maribor (Slovenija) i Legia (Poljska). Također, mala je vjerojatnost da će luksemburški prvak Dudelange izbaciti APOEL (Cipar) nakon minimalnog poraza (0:1) na Cipru. Iako je prva utakmica na rasporedu tek sutra, šanse sjevernoirskog prvaka Linfield-a da preskoči Celtic (Škotska) mogu se mjeriti u promilima. Tek dva para mogućih protivnika Rijeke u 3. pretkolu su uistinu otvorena. Favoritizirani Ludogorets (Bugarska) u prvoj utakmici minimalno je poražen (1:2) kod litavskog prvaka Žalgiris-a. Ipak, osmerostruko skupljoj bugarskoj momčadi gol u gostima daje vrlo realnu šansu za prolazak u 3. pretkolo. Armenski prvak Alashkert, bivši klub našeg Hébera, u najboljoj je situaciji da priredi iznenađenje. Naime, u gostima kod favoritiziranog BATE Borisov-a (Bjelorusija) odigrali su vrlo obećavajućih 1:1, te je u uzvratu u Erevanu sve otvoreno.

nositelji u 3 pretkolu

U drugoj priloženoj tablici dostupne su osnovne informacije o mogućim riječkim protivnicima u 3. pretkolu. Sudeći prema tržišnoj vrijednosti momčadi prema Transfermarkt-u (koja zna biti varljiva no bolje nema), Rijeka se nalazi u „zlatnoj sredini“. Prema procjeni Transfermarkt-a, tek momčadi Olympiacos-a i Celtic-a vrijede dvostruko (ili više) od momčadi Rijeke. Naša ekipa je u prošloj sezoni u prvenstvu i kupu bila uspješnija od zagrebačkog Dinama, vrijednost čije trenutne momčadi je procjenjena na čak €62.700.000. Drugim riječima, ukoliko je igrom na razini iz prošle sezone, Rijeka od nijednog protivnika ne mora strahovati. Uostalom, Rijeka koja je u sezoni 2013./14. vrijedila €22.130.000, je pokazala i dokazala da se može ravnopravno nositi protiv višestruko skupljih momčadi poput Stuttgart-a (€100.980.000) i Lyon-a (€112.250.000).

potencijalni protivnici u 3 pretkolu

Olympiacos

Grčki prvak, olimpijski klub iz Pireja (atenske luke) najtrofejniji je klub u svojoj državi. Način na koji vladaju grčkim nogometom zadnjih godina pomalo podsjeća na hegemoniju Dinama u 1. HNL, a i način na koji su privatizirali savez nije daleko od “hrvatskog modela”. Igrački, ali i navijački, radi se o najizazovnijem protivniku kojeg Rijeka može dobiti. Navijači, ultrasi, Oly-a nazivaju se Gate 7 i tradicionalno dolaze iz radničke klase Pireja. No, kako se radi o najmoćnijem klubu u državi, navijače imaju po cijeloj Grčkoj i grčkoj dijaspori. Smatra se da za taj klub navija oko 30% ukupne populacije Grčke (oko 2 i pol milijuna ljudi), a taj broj još je i veći kada se uključi dijaspora. Sam klub ima čak 83 000 registriranih navijača. Gate 7 u bratskim su odnosima sa navijačima Crvene Zvezde, Delijama, te navijačima moskovskog Spartaka, a svoje “udruženje” nazivaju Ortodox brothers (Pravoslavna braća). Radi se o jednom od najjačih saveza takve vrste u Europi, a okršaji s hrvatskim navijačima, pretežito BBB, česti su i brutalni. Najvećim rivalima smatraju Panathinaikos (vječiti derbi). To su utakmice na kojima su često zabranjeni gostujući navijači. Osim Pao-a, rivalima smatraju solunski PAOK, te treći atenski klub, AEK.

GATE7

Qarabağ – Samtredia 5-0

Prvi susret u Azerbajdžanu završio je uvjerljivom pobjedom Qarabaga tako da slobodno možemo pretpostaviti da oni i prolaze u naredni krug dok gruzijska Samtredia ispada. Qarabag je klub osnovan 1951. godine u Agdamu, gradu u pokrajni Nagorno-Karabakh koja je, nakon azerbajdžansko-armenskog rata ostala u armenskim rukama. Svoje utakmice igraju u glavnom gradu Bakuu u koji su se preselili. Prvi su klub van Baku-a koji je osvojio prvenstvo Azerbajdžana (1992. prije rata). Nose nadimke “Qafqazın Barselonası” (“Barcelona Kavkaza”) i “Qaçqın Klub” (“Klub izbjeglica”). Zbog svoje povijesti jedan su od omiljenijih klubova u državi na kojeg većina stanovništva gleda sa simpatijama. Boje kluba su crna i bijela, kao tradicionalne boje Nagorno-Karabakh-a, a koje simboliziraju svjetlo i tamu, a amblem im je karabaški konj. Dislocirani stanovnici Nagorno-Karabakh-a smatraju ga svojim ponosom, a klub vraća i zajednici koja je, osim u Bakuu, većinom naseljena po izbjegličkim kampovima u kojima klub često gostuje i održava nogometne kampove za djecu. Navijačke skupine nazivaju im se Imarat i UltraAslan, a nerijetko dobivaju besplatne karte od kluba da podignu atmosferu. Ultras pokret na Kavkazu još je u začecima.

Hibernians – Red Bull Salzburg 0-3

Uzvrat u austrijskom gradu soli tek je puka formalnost, a jedan od mogućih protivnika Rijeke je i najomraženiji austrijski klub, FC Red Bull Salzburg. Radi se o klubu osnovanom kao SV Austria Salzburg 1933. godine, a koji je 2005. dobio novog vlasnika, megakompaniju Red Bull, čiji su vlasnici primijenili boje kluba i grb. Isto je rezultiralo napuštanjem kluba od strane najvjernijih navijača koji su osnovali svoj, navijački klub, SV Austria Salzburg koji se natječe u trećoj austrijskoj ligi. Zbog sličnosti sa NK Varteks, navijači navijačkog Salzburga gaje prisne odnose s White Stonesima.

APOEL – F91 Dudelange 1-0

Iako se očekivala osjetnija pobjeda domaćina, gost iz popularnog Luxića pokazao se kao tvrd orah. APOEL FC (grčki: ΑΠΟΕΛ; kratko za Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας, Athletikos Podosferikos Omilos Ellinon Lefkosias, “Athletic Football Club of Greeks of Nicosia”) profesionalni je nogometni klub iz Nikozije. Najpopularniji je to grčki klub na ovom podijeljenom otoku, kao i najtrofejniji sa čak 26 osvojenih prvenstava, 21 kupom i 13 superkupova. Boje APOEL-a su plava i žuta. Plava simbolizira Grčku, a žuta Bizant. Navijači APOEL-a tradicionalno su povezani s grčkom desnicom, a često su činili i militantna krila određenih stranaka. Glavna ultra grupa naziva im se PAN.SY.FI i formirana je 1979. godine. Klub u prosjeku prati oko 9000 gledatelja što je i rekord za Cipar, a drže i najmasovnije cipriotsko gostovanje – 6000 navijača na Stamford Bridge-u. Glavni rival im je Omonia, klub s kojim imaju duboku povijest. Naime, 1949. Omonia je osnovana od strane disidenata iz APOEL-a.

apoel ultras

Žalgiris Vilnius – Ludogorets Razgrad 2-1

Nakon prve utakmice u Litvi ovaj dvoboj ostao je otvoren, iako je manja prednost na strani bivšeg kluba Romana Bezjaka koji iz “Zelene šume” ipak nosi gostujući gol kapitala. Žalgiris je osnovan kao Dinamo 1947. godine, a litavsko prvenstvo osvajali su 7 puta. Nacionalni kup njihove vitine krasio je 11 puta, a superkup 6. To ih čini najuspješnijim klubom svoje zemlje. Klupske boje su tradicionalne litavske – zelena i bijela. Navijačka skupina koja prati Žalgiris nosi ime Pietų IV, a osnovana je 1985. godine. Smatraju se pionirima ultra pokreta na Baltiku. U trenucima kada je Žalgiris prolazio kroz krizno razdoblje, članovi skupine bili su među najzaslužnijima da se isti ne ugasi. Gaje dobre odnose s navijačima Atlantasa i Utenisa, a iz država bivšeg SSSR-a dobri su s navijačima kijevskog Dinama, Karpaty Lviv-a i Dinama Tbilisi.

Ludogorets je relativno novi klub, osnovan tek 2001. u Razgradu, mjestu u blizini rumunjske granice, bližem Bukureštu nego li Sofiji. Kao i Žalgiris, i Ludogorec u svojem imenu ima naziv “šuma”, a znači “regija divljih/ludih šuma”. Nadimak im je Orlovi, a nose ga od 2014. godine kada su upravi Lazija poklonili orla imenom Fortuna. Kao i Žalgirisu, i Ludogorecu su boje kluba zelena i bijela. Iako mlad klub, osvojili su već čak 6 naslova nacionalnog prvaka, a dodali su i 2 kupa i 2 superkupa. Iako je Bugarska poznata po snažnom ultra pokretu (Sofija i Plovdiv pogotovo), u Razgradu je isti tek u povojima. Klub prati navijačka skupina imenom Green Front, dok se ženska sekcija naziva Green Ladies.

BATE Borisov – Alashkert 1-1

Kao i u prethodnom susretu i ovaj može otići na obje strane. Prvak Bjelorusije BATE bio je favorit, no iz domaćeg susreta je izvukao tek 1:1, te u susret u Armeniji, kod nekadašnjeg kluba našeg Hébera, Alashkert ulazi s boljim rezultatom. BATE je bjeloruski prvak iz mjesta po imenu Barysaw, nedaleko od glavnog grada Minska. Puno ime kluba je Borisov Automobile and Tractor Electronics, a osnovan je 1973. godine, dok je u periodu od 1984. do 1996. bio ugašen. Najuspješniji je to klub u modernoj povijesti svoje zemlje s 13 naslova prvaka (11 u nizu), 3 kupa i 4 superkupa. Grupnu fazu Lige Prvaka igrali su 5 puta. Uz Dinamo Minsk, BATE je najpopularniji klub u državi. Prati ih organizirana skupina po imenu Yellow Blues, a glavni rivali su im navijači Dinama. U prijateljskim su odnosnima sa Piast Gliwice iz Poljske.

Alashkert je također relativno novi klub iz armenskog glavnog grada Erevana. Osnovan je 1990. godine u Martuniju, nekoliko puta je gašen i obnavljan, a od sezone 2012./2013. baziran je u Erevanu. Vlasnik kluba je «Bagratour» Limited Liability Company, na čijem čelu je Bagrat Navoyan, inače čovjek iz Martunija. Dva puta su osvajali prvenstvo Armenije, a jednom superkup. Nemaju organiziranu navijačku skupinu.

Žilina – Copenhagen 1-3

U susretu našeg starog znanca Žiline i prvaka Danske, FC Copenhagena, dugo je stajao rezultat 1:0, no nakon crvenog kartona za domaćine, srpski napadač Andrija Pavlović postigao je tri brza pogotka i ovaj dvoboj je riješen već u Slovačkoj. Football Club Copenhagen (FCK) osnovan je 1992. godine fuzijom Kjøbenhavns Boldklub i Boldklubben 1903. Najtrofejniji je danski klub s 12 naslova prvaka, 8 kupova i 3 superkupa. F.C. København Fan Club osnovan je 1991., par mjeseci prije službene fuzije i osnutka kluba, a broji preko 20000 članova, što ovaj klub čini najbrojnijim u cijeloj Skandinaviji. Unutar Fan Cluba djeluju razne navijačke frakcije: Urban Crew, Copenhagen Cooligans i Copenhagen Casuals. U prijateljskim odnosim su s navijačima Hamburger SV, Rangers, IFK Helsinki i Helsingborgs IF, dok su im najveći rivali navijači Brøndby IF. Po uzoru na Old Firm derbi Celtica i Rangersa u Glasgowu, ovaj derbi nazvan je The New Firm derbi.

FCK ultras

IFK Mariehamn – Legia Warsaw 0-3 

Zanimljiv susret odigran je na otoku između Švedske i Finske gdje je domaći IFK Mariehamm izgubio s 3:0 od poljskog prvaka Legije iz Varšave. Uz navijače Olympiacosa, upravo navijači Legije predstavljaju najveći navijački izazov od svih potencijalnih protivnika Rijeke. Legia je osnovana u jeku 1. svjetskog rata, 1916. godine, kao službeni klub poljske vojske. U 21. stoljeću klub je privatiziran i sada je u vlasništvu konzorcija ITI Group. U svojim vitrinama broje 12 naslova prvaka Poljske, 18 nacionalnih kupova i 4 superkupa. Nakon Gornika Zabrze, Wisle Krakow (po 14 titula prvaka), te Rucha Chorzow (13), četvrti su najtrofejniji poljski klub. U posljednjih 15-ak godina navijačka scena Poljske je u velikoj ekspanziji i sada predstavlja jednu od najjačih svjetskih scena. Ultrasi Legije, na internoj ljestvici, na vodećim su mjestima. Politčki desno orijenitani, navijači Legije još od 80-tih godina pokazuju čvrste anti-komunističke i patriotske osjećaje. Katkad znaju i zastraniti u svom panslavizmu što se odrazilo u čudnoj poruci potpore Srbima (“Kosovo je Srbija”). Također su poznati po svojim velikopoljskim stavovima gdje svojataju djelove Ukrajine i Litve. Na susretu s ukrajinskim Metalistom izvjesili su zastave Lwów (Lviv) i Wilno (Vilnius) s nazivima tih gradova na poljskom. Održavaju odnose s Zagłębie Sosnowiec i Olimpijom Elbląg, a u Europi su dobri s navijačima ADO Den Haag i Juventusa. Glavni rivali su im Poznań, Wisła Kraków, Widzew Łódź, te, dakako, lokalni rival Polonia Varšava.

legia uefa mafia

Zrinjski – Maribor 1-2

Možda, uz još neodigrani susret Linfielda i Celtica, i najzanimljivi susret 2. pretkola kvalifikacija za Ligu Prvaka odigran je pod Bijelim Brijegom u Mostaru, gdje su se susreli prvaci BiH i Slovenije. Susret pun preokreta, promašenih jedanaesteraca (Zrinjski) i golova u zadnjim sekundama (Maribor). Suma sumarum je da je ipak bolja i iskusnija ekipa Maribora došla u priliku za prolazak dalje, a čini se, da bi upravo Maribor mogao biti i najbolji ždrijeb za Rijeku. Maribor, bivši klub Matjaža Keka, osnovan je 1960. godine i trenutno je najpopularniji slovenski klub. Vitrine ponosa Štajerske krasi čak 14 nacionalnih prvenstava, 9 kupova i 4 superkupa. Od osnutka slovenske lige njezin su član, dok u ex-Yu ligi i nisu imali prevelikog uspjeha i većinom su se natjecali u drugoj ligi. Nadimak kluba je Viole, a ljubičasta je, ujedno, i boja kluba. Isto ime nose i navijači Maribora. Radi se o najjačoj slovenskoj ultra grupi, a osim nje, postoje i udruženja navijača po cijeloj Štajerskoj i sjevernom dijelu Koruške. Takvih klubova je 14 i čine okosnicu za širenje baze navijača Maribora u regiji. Projekt se naziva Basa1960. Uz Viole djeluju i ESS (East Side Supporters), a radi se o, tzv. veteranima Viola. Najveći rival Violama su ljubljanski Green Dragons, navijači Olimpije s kojom igraju Vječiti derbi. Lokalno rivalstvo gaje s Gorgonama iz Murske Sobote, navijačima Mure, s kojom igraju Štajerko-prekmurski derbi. Česti su sukobi Viola i s grupama iz regije. Sukobili su se s praktično svim relevantnijim ex-Yu grupama uključujući i Armadu u nekoliko navrata.

viole maribor

Zrinjski Mostar hrvatski je klub iz Mostara. Osnovan je 1905. godine i najstariji je klub u BiH. Ugašen je nakon 1945. godine, te opet formiran 1992. Utakmice igra na stadionu Pod Bijelim Brijegom kojeg je, do 1991., koristio gradski rival Velež. U svojoj povijesti, Zrinjski je 5 puta osvajao titulu prvaka BiH, a 2 puta je osvojio i nacionalni kup. Zrinjski je najpopularniji hrvatski klub u BiH, a fan bazu vuče iz Hercegovine. Ima i velike simpatije među velikim brojem Hrvata u srednjoj Bosni, ali i u domovini. Navijači Zrinjskog su od 1994. udruženi pod imenom Ultras. Najveći rivali su im navijači Veleža, Red Army, dok loše odnose gaje s praktično svim klubovima u ligi, sarajevskim Hordama Zla i Manijacima, banjalučkim Lešinarima, pa i lokalnim Škriparima iz Širokog Brijega. U dobrim su odnosima sa svim hrvatskim skupinama iz matice, a nerijetko su među njima i lokalni navijači Dinama i Hadjuka, dok pravo bratstvo imaju s vinkovačkim Ultrasima.

Linfield – Celtic (petak)

Najzanimljivi par 2. pretkola kvalifikacija za Ligu prvaka je svakako sraz prvaka Sjeverne Irske, Linfield-a, i prvaka Škotske, Celtic-a. Prosječnom poznavatelju nogometa to je tek susret dvije ekipe s Otoka, dva predstavnika Ujedinjenog Kraljevstva. Poznavatelju nogometnih i političko-povijesnih prilika ovo je derbi svih derbija. Celtic je klub irskih (i škotskih) katolika iz Glasgowa. Linfield je klub protestanata iz Belfasta. Povrh toga, navijači Linfiled-a udruženi su u tzv. Blue Brothers s navijačima Rangers-a, navjećih rivala Celtica, i Chelsea. Prijateljstvo je to nastalo na plavoj boji, lojalnosti Kruni, a kroz vojevanje navijača Rangers-a i Chelsea u Sjevernoj Irskoj za vrijeme 70-tih i 80-tih godina prošlog stoljeća. Samo to dovoljno je da ovaj susret postane “susret visokog rizika”. U startu su zabranjena gostovanja navijača ova dva kluba, a prvi susret igra se u petak, 14.7., u Belfastu. Čudno? Pa i ne baš ako se zna što “The Twelfth” predstavlja za protestante u Sjevernoj Irskoj (radi se, najjednostavnije moguće, o događajima s kraja 17. stoljeća kada je protestantska kruna preuzela vlast nad Sjevernom Irskom), te kako se isti obilježava (veliki krijesovi i parade po gradovima, ponajviše Belfastu, a koji redovno završavaju velikim neredima između protestanata i katolika).

Nogometno gledajući ovo je sraz Davida iz Belfasta i Golijata iz Glasgowa. Celtic je osnovan 1887. godine (na grbu je 1888. kad su odigrali prvi susret) od strane irskih emigranata u istočnom Glasgowu. Zanimljivo, taj prvi susret je bila pobjeda od 5:2 upravo nad Rangers-ima. U svojoj dugoj povijesti osvojili su čak 48 titula prvaka Škotske, 37 škotskih kupova i 16 superkupova. Najsvjetliji trenutak njihove povijesti se zbio pred točno 40 godina kada su, u Lisabonu, postali prvaci Europe (Lisbon Lions). Još dvaput su gubili finala euro-natjecanja (1970. Kup kupova i 2003. Kup UEFA kada je 80000 navijača doputovalo u Sevillu). Celtic ima bazu od oko 10 milijuna navijača širom svijeta, a isti su organizirani u preko 160 klubova navijača u 20 zemalja. Stadion Parkhead prima oko 60000 navijača, a čak 50000 je prodano u pretplati. Do karata je teško doći, no čitatelji HoćuRi portala imati će priliku dobiti i ekskluzivu s uzvratnog susreta Celtic-Linfield gdje će biti i reporter s portala. Osim “klasičnih” navijača, Celtic ima i casual ekipu (koja se ne smatra pretjerano jakom na Otoku), te The Green Brigade, ultra ekipu, nešto nekarakteristično za Otok. Tribine Parkheada često su bile i mjesto irskog nacionalzima, no zadnjih 20-ak godina uprava kluba je to počela sankcionirati, te su se takvi osjećaji preselili u pubove i na ulice. Najveći rivali su, dakako, Rangers-i, koji predstavljaju protestantski dio Glasgowa (Škotske), s kojima igraju The Old Firm derbi. Kako je taj klub ugašen, a na temeljima istog osnovan novi, veliki broj navijača Celtica smatraju da taj derbi više ne postoji, a Rangerse, prema kompaniji koja ih je kupila, nazivaju Sevco.

Gree Brigade Celtic

Linfield, kako je već napisano, klub je protestanata iz Belfasta. Klub je osnovan 1886. godine, a radi se o najtrofejnijem klubu Sjeveren Irske (52 prvenstva, 43 kupa i još 100-tinjak raznih sada već ugaslih kupova). Navijači Linfield-a usko su veznani uz britanski nacionalizam, a najvećim sportskim rivalima smatraju Glentoran. Ipak, to nije uvijek bilo tako. U prošlosti je najveći derbi bio između Linfield-a i Belfast Celtic-a, no potonji je ugašen 1949. godine. Kako je Belfast Celtic ugašen, a Glenotran klub sa sličnom navijačkom bazom kao i Linfield, zadnjih 50-ak godina raslo je i novo veliko rivalstvo, sa Cliftonville-om, klubom katolika Belfasta. Koliko su duboke podjele u Belfastu dovoljno govori da je do pred 20 godina u Linfield-u, dakako prešutno, bilo zabranjeno igrati katolicima.

L. Stojčić i V. Vivoda.

Komentari

komentari


Related Articles

Hajdukovu šutnju okončao navijač Rijeke

Iako smo na presedane i krajnje neobične situacije već dobrano navikli kada je hrvatski nogomet u pitanju, danas se dogodio

Stočni sajam

U sjeni veličanstvene pobjede Rijeke u Maksimiru je ostao odnos snaga reda prema gostujućim navijačima koji su u rekordnom broju

“Rijeka” ostaje u Rijeci

Prema najnovijim informacijama, Rijeka dobiva dva nova stadiona. Prvi koji će se graditi podno stijena Kantride te zamjenski u sklopu