Statistička analiza sjajnog otvaranja sezone

Statistička analiza sjajnog otvaranja sezone

Rijeka je u prvom ovosezonskom ciklusu, koji je započeo utakmicom Superkupa 11. srpnja, odigrala 14 službenih utakmica (7 u HNL, 6 u EL, te Superkup) u 51 dan, ili u prosjeku utakmicu svakih 3,6 dana. Bijeli su prosječno izlazili na travnjak dva puta tjedno. Činjenica da su ostvarili 13 pobjeda, u nevjerojatno zahtjevnoj seriji utakmica, je za svaku pohvalu treneru Keku i svim igračima. Zaista su zaslužili kratku pauzu koja će nadajmo se napuniti baterije prije nove serije od 7 utakmica u samo 22 dana.

U priloženoj ljestvici možete pogledati osnovne statističke podatke za svakog igrača Rijeke. Podaci uključuju:

  • nastupe (N11 – u prvih 11, NZ – kao zamjena i NU – ukupno)
  • utakmice koje je igrač proveo na klupi (KL – bez ulaska u igru)
  • propuštene utakmice zbog ozljede (OZLJ), suspenzije (SUSP) ili ako je igrač bio izvan konkurencije (IK)
  • minute provedene u igri (MIN)
  • žute (ŽK) i crvene kartone (CK)
  • golove (G) i asistencije (A)

Za igrače koji su u igri proveli preko trećine od ukupnog vremena (420 ili više minuta) uključeni su i podaci o prosječnom broju minuta po postignutom [RI+ (MIN)]/ primljenom [RI- (MIN)] pogotku Rijeke dok je igrač bio u igri.

U ljestvici su igrači razvrstani prema ukupnom broju minuta provedenih u igri, a italizirani* su igrači koji su napustili klub, što zbog odlaska na posudbu ili prodaje. U 14 službenih utakmica u prvom ovosezonskom ciklusu, za Rijeku su nastupila 23 igrača. Još su 3 igrača bila na klupi bez ulaska u igru (Budicin, Sluga i Ivančić), a 3 nisu bila u konkurenciji za nastup zbog ozljeda (Knežević, Maleš i Močinić).

Rijeka1

Jajalo i Kvržić su nastupili u svih 14 utakmica ove sezone, iako nisu pri vrhu ljestvice po minutama provedenim u igri. Najviše puta su se u početnom sastavu našli Vargić, Tomečak, Leovac i Brezovec (12). S izuzetkom Brezovca koji je propustio posljednjih 12 minuta svoje oproštajne utakmice u bijelom dresu, ti igrači su proveli i najviše vremena u igri (1080 minuta). S klupe u igru su najčešće ulazili Kvržić (8), Zlomislić (6), te Cvijanovič (4). Uz rezervnog vratara Prskala (11), Bertoša, Budicin (6), Boras (5), te Mitrović (4) su u najviše utakmica bili neiskorištene zamjene. Budicin nije dobio ni minute na terenu, iako je u 6 utakmica sjedio na klupi. Ukupno je 12 igrača u igri provelo preko 50% ukupnog vremena. Igrači Rijeke za sada nisu imali većih problema s (ne)disciplinom. U 14 utakmica su zaradili 28 žutih i 2 crvena kartona. Najviše žutih kartona (5) je zaradio Krstanović.

Rijeka2

Napomena: s izuzetkom golova, za prošlu sezonu nedostaju podaci s tri kup utakmice na Kantridi (Zmaj, Osijek, Istra 1961).


Rijeka je u 14 ovosezonskih utakmica postigla 39 pogodaka (prosjek od 2,79 po utakmici), što je više i od prošlosezonskog rekorda (110 pogodaka u 56 utakmica; 1,96 po utakmici). Prosjek od skoro tri gola po utakmici je impresivan. Od ukupnog broja postignutih pogodaka, čak 12 je postigao Kramarić, a slijede ga Jahović i Moisés (5), Krstanović (3; sve iz jedanaesteraca), te Kvržić, Leovac, Tomečak i Samardžić (2). Kramarić je u samo 6 nastupa u HNL-u (nije igrao protiv Lokomotive) postigao nevjerojatnih 10 golova! S takvim učinkom “Krama” bi već bio najbolji strijelac u 8 sezona Rijeke u HNL-u. Uz Kramarićevu lakoću paranja mreža, posebno je impresivan podatak da su riječki braniči i bekovi postigli čak 7 golova (cijelu prošlu sezonu su postigli samo 6 golova). Najviše asistencija je skupio Brezovec (7), a slijede Leovac i Kvržić (4), te Krstanović i Kramarić (3). Nadajmo se da će u nastavku sezone netko nadomjestiti Brezine lopte “s očima”.

Dok je Rijeka izuzetno opasna po gol protivnika, u isto vrijeme obrana je bila sigurna u većini dosadašnjih utakmica. Naime, Rijeka je primila samo 9 golova u 14 utakmica (0,64 po utakmici; prošle sezone 50 primljenih golova u 56 utakmica, ili 0,89 po utakmici). Posebno impozantna je činjenica da su Bijeli samo dvaput vadili loptu iz svoje mreže u 6 europskih utakmica.

Analiza učinka pojedinih igrača ne ide u dubinu kao na kraju prošle sezone (za dublju analizu pričekati ćemo završetak polusezone) ali donosimo Vam nekoliko zanimljivih podataka. Vratar Rijeke Ivan Vargić brani podjednak postotak udaraca kao i prošle sezone. No, na račun sigurnije obrane, loptu je iz svoje mreže vadio svake 154 minute, što je osjetna razlika od prošlosezonskih 95 minuta. Vrijedi napomenuti da je “Varga” bio nesavladan čak 521 minutu, i to od pogotka Hallura Hanssona (Víkingur) do nedjeljnog gola Želimira Terkeša (Zadar).

Rijeka3

Analizom se dolazi do zaključka da je Rijeka puno opasnija po protivnička vrata i puno sigurnija u obrani kada su u igri Kramarić i Moisés. Na primjer, kada je Moisés u igri, Rijeka postiže 8 pogodaka za svaki primljeni! Njima, također, treba pridodati Leškovića, Jugovića i Kvržića, posebno po pitanju sigurnosti u obrani. S druge strane, obrana je nešto manje sigurna kada su na terenu Zlomislić, Sharbini, Jajalo i Mitrović. U analizu nisu uključeni bekovi Tomečak i Leovac, koji ove sezone igraju na reprezentativnom nivou, te asistent i neumorna radilica Brezovec, jer su uglavnom bili u igri. Iz tog razloga je njihova statistika skoro identična klupskom prosjeku. Nije nam želja insinuirati da je netko od igrača imao negativan utjecaj na igru Rijeke. Uostalom, Rijeka mnogo više golova postiže nego što prima kada je bilo koji od igrača na terenu. Ljestvica (dolje) je korisna čisto radi usporedbe pojedinih igrača, gdje se analizira ekipni učinak u usporedbi s klupskim prosjekom (32 minute po postignutom pogotku a 140 minuta po primljenom).

Rijeka4

Kao što se može vidjeti u priloženom grafu (dolje), koji prikazuje broj postignutih i primljenih golova po vremenskim intervalima, Rijeka je najopasnija bila između 76. i 90. minute. To je dokaz tjelesne spremnosti igrača Rijeke zahvaljujući odlično odrađenim pripremama. Ipak, efikasnost po intervalima utakmice ne varira kao prošle sezone, već je konstatna, s jedinim izuzetkom perioda od 46. do 60. minute. Prošle sezone, između 61. i 75. minute Rijeka je često imala svojevrstan “black out”, te je u tom periodu postignut svega jedan gol više nego što ih je primljeno. To nije slučaj ove sezone.

Rijeka5

Ukoliko želite usporediti statistiku prvog ciklusa ove sezone s prošlom sezonom, nakon završetka sezone 2013./14. detaljno smo obradili klupsku statistiku, te učinak igrača po pozicijama (poveznice su dostupne dolje). Dublja analiza učinka svih igrača po pozicijama će biti objavljena na kraju polusezone.

Statistička analiza protekle sezone: http://www.hocuri.com/putnici-pilot-kek-u-statistickoj-oluji-vezite-se-polijecemo/

Analiza učinka vratara i braniča: http://www.hocuri.com/posljednja-prva-linija-spoj-mladosti-iskustva/

Analiza učinka veznjaka i krilnih igrača, te napadača: http://www.hocuri.com/veza-i-napad/

Foto: K. Sajler.

Komentari

komentari


Related Articles

Život nakon Riste

Pred Rijekom je dvadesetak iznimno važnih dana koji će uvelike odrediti nastavak sezone. Paklene vrućine po kojima se igra prate

Nogometni šah mat

Veliki svemirski brodovi rasparali su Zemaljsko nebo manirom plećatih nogometnih centarfora u zenitu forme koji isto čine mreži suparničkog tima.

Tko su mogući protivnici Rijeke u playoffu Europa lige?

Farska ovca je na ražnju. Uzvrat protiv Víkingura sljedeći četvrtak (21.15 sati) je formalnost te prilika strategu bijelih da odmori