Istra cijela, plavo-bijela

by Hoću Ri | 16/02/2019 7:21

Duboko vjerujem kao i mnogi ostali na različite načine potrebiti su otići u Rijeku zbog razno raznih stvari. Iako je Labin na nekih pola puta između Rijeke i Pule, nekako je uvijek više orijentiran prema Rijeci. Mnogi će reći kako je Istra zasebna, kako je Pula “glavni grad” i kako je Rijeka druga regija. U većini slučajeva to baš nije tako. Što se moga grada tiče, Rijeka je Rijeka. Nakon što netko završi srednju i poželi otići na neki fakultet, a ipak ostati blizu doma svog, odabrat će Rijeku, ako netko poželi novu garderobu, prije će otići u Rijeku nego Pulu, zlu ne trebalo i nađete se kod doktora, a treba van neka stručnija ili opsežnija pretraga, postaviti će vam se pitanje “Pula ili Rijeka?”. Nekom pretpostavkom odabrat ćete Rijeku što zbog stručnosti što ili jednostavnosti, tako da zaista mogu reći da Rijeka ovdje prirodno prednjači.

Volio bi nešto reći o onoj drugoj ljubavi, nogometu. Od kada znam za sebe, od jako malih nogu naučen sam da volim i navijam za Rijeku. Meni nekako najlogičniji i najprirodniji izbor. Zaista nikada nisam mogao zamisliti da recimo to bude Pula, Dinamo ili Hadjuk.

Sjećam se kako sam jedva čekao otići na Kantridu i prvi put u životu osjetiti tu atmosferu uživo, maknuti se od bezbroj utakmica praćenih na TV-u ili radiju i bez obzira na rezultat, nikada nisam sumnjao u svoju ljubav prema tom klubu. Nažalost mnogi ne dijele moje mišljenje, pa ovdje u mome gradu postoje skupine navijača i simpatizera nekih drugih hrvatskih klubova iz gradova koji geografski, kulturološki, pa ni jezično nisu nikako povezani s mojim gradom na istoku Istre.

Kako netko rođen u Rijeci ili Puli, podrijetlom i prezimenom iz moga grada ili okolice, pa i cijelog ovog poluotoka može voljeti ili navijati za taj ili “taj” klub? To mi onda, pa ni sada, a vjerujem niti u budućnosti neće biti ni jasno niti pojmljivo. Na primjer, zašto ljudi iz moga grada toliko vole onaj neki drugi klub? Ako Labin ili Istra kako neki kažu ne pripadaju Rijeci, kako “po vražje” pripadaju nekim drugim? Ja sam lokalpatriot po mnogočemu, ali kao i svaki drugi sam osim hrvatskog kluba simpatizirao i neki strani, veliki klub. Kažem veliki, jer svi znamo sto su Real, Barcelona, Milan, Liverpool i slični, ali nikada nisam i neću moći taj klub staviti ispred Rijeke, nikada usporediti tu ljubav, jer je to sasvim druga stvar.

Ne mislim forsirati neko svoje mišljenje i opredjeljenje, ne mislim nikome soliti pamet za koga da navija, ali svakome bi preporučio da jednog dana uzme sa sobom prijatelja, brata, curu, pa makar i psa kao ja nekad kada želim pobjeći od svakodnevnih problema ili mušica u glavi, pa prošetati do svjetionika u Rapcu u neki večernji sat te gledati kako valovi udaraju u stijene i osjetiti miris soli i mora, pa pogled usmjeriti prema silnim žarkim svjetlima tamo malo dalje. Svjetla grada Rijeke, grada koji poput mosta spaja Istru s ostatkom domovine, grada koji je svojevrsni ulaz u Istru, grada koji je na tolike načine centar svega ovdje. Istome bi preporučio, da kada se zaputi u Rijeku, ne znam kojom prilikom, da ne ide preko tunela, već starom cestom uz obalu i neka promatrajući kroz prozor automobila ugleda otoke sa svoje desne strane, neka vidi taj Kvarnerski zaljev, to plavo more i brodove koji njime plove, neka pogleda taj grad, prema kojem ti brodovi dolaze, možda i njega dirne na isti način poput mene, možda i on osjeti toplinu oko srca kada vidi Rijeku i što ona zapravo predstavlja.

Poput HoćuRi portala, završit ću ovaj tekst…

Nikada prije, nikada poslije, baš nikada se ni po buri, jugu, kiši, snijegu, svjetlu ili mraku iz Labina, Istre, a pogotovo sa svjetionika u Rapcu neće vidjeti Brač, a kamoli Šolta.

 

 

Tekst navijača iz Labina inspiriran tekstom http://www.hocuri.com/iz-malinske-se-vidi-samo-rijeka/

Komentari

komentari

Source URL: http://www.hocuri.com/istra-cijela-plavo-bijela/